Koka julgröt & griljera skinka!

Så igår körde jag lite snabb julstäd hos oss. Pojkarna hjälpte till och det gick ändå ganska bra. Sen kom Magnus hem från jobb och då körde jag till Burlöv Center för att speja lite. Jag tänkte se om jag hittade några julklappar där – planen var ju annars att jag skulle köra till Gekås idag, lördag. Antingen att köpa allt eller komplettera. Men det blev faktiskt så att jag kunde köpa julklappar till alla 5 barnen på Burlöv Center. Fördelen och det jag älskar med köpcentra är just att alla butiker man kan behöva (ja, majoriteten i alla fall) finns under samma tak. 

Jag fick förvisso springa ut till bilen i omgångar för det blev för mycket och för tungt att bära. Så allt blev köpt igår. Ja, inte till Eljena för hon firar ändå allt hos BM, både födelsedag, lille julafton och julafton och mellandagarna. Så jag har inte köpt något alls till henne. Det får Magnus själv göra i mellandagarna.

Så idag slog jag in alla julklapparna. Magnus kom ut i köket och hjälpte till med några när han fick möjlighet, ha såg ju efter de små barnen. Sammanlagt blev det 57 julklappar. Till barnen. För jag missade helt att köpa till Magnus och mig veterligen har han inte handlat till mig heller. Vi brukar inte få julklappar så det är vi lite inställda på. Vi pratade om det innan, när vi började köpa julklappar till familjen/föräldrar. Jag borde nog involvera barnen lite mer så de lär sig. Nästa år!  

Det tog mig mer än en halv dag att slå in alla paket. 

Jag vilade en stund innan jag började fixa middagen – och kokade julgröten och griljerade skinkan. Min släkt har alltid gjort en griljering på kanel och socker. Och denna julen firar vi ju som ni vet utan mina föräldrar och läget är inte sådant att jag skulle ringa och rådfråga hur de gör. Så jag googlade istället (vilket oftast alltid ger bättre  svar ändå) och det är tydligen inte så ovanligt som man kan tro. Däremot blev jag förvånad för att mina föräldrar mig veterligen bara tar på kanel och socker men enligt alla recept jag läst har man skorpmjöl också på. Vilket låter mer logiskt och rimligt (för en knaprig yta dvs och kanske inte lika söt) så det körde jag på. Det är faktiskt många saker som om matlagning som jag googlat och fått lära-om eftersom mina föräldrar ”gör fel”. Köttbullar exempelvis. Där häller de i skorpmjöl i köttfärssmeten som det är – och så lärde jag mig av dem. Men efter lite googling så förstod jag att skorpmjöl ska svälla i vätska en stund först (mjölk, grädde etc) innan det blandas med färsen. Och jag förstår varför – skorpmjöl drar åt sig vätska och om man inte låter det svälla i vätskan först så drar den åt sig all vätska i smeten och man får torra köttbullar. Vilket – nu när jag förstår logiken, förklarar ett och annat… Jag påpekade det för min mamma en gång. Men hon vill såklart göra på sitt egna bättre vis. 

Men oavsett så klirrar jag julen. Känner mig sjukt vuxen och duktig haha! Min risgrynsgröt slår all annan gröt jag ätit med HÄSTLÄNGDER! Det tog mig 4-5 provkok i fjol för att få den perfekta gröten!  Och skinkan blev fantastisk!! Skinkan är inte alls så torr som jag alltid upplevt julskinka.  Jag har fixat alla julklappar, all mat är förberedd. Knäcken har jag kokat, lussekatter har vi bakat, pepparkakor har vi bakat OCH dekorerat. Julgodis, nötter, klenäter, polkagrisar finns i skafferiet. Detta kommer nog bli världens bästa jul. Och Lizette kommer hit – helt fantastiskt. 

Vi tänkte göra såhär, har vi kommit fram till. Vi äter julfrukost tillsammans. Efter frukosten får barnen varsin julklapp eller två. Sen bakar lite till tillsammans (jag kom på att de flesta lussekatter är uppätna och även alla smörkolor!), lite rischoklad osv. Kanske spelar nått spel. Vid 15 är det Kalle som vi allihop ser tillsammans och myser. Barnen får sen öppna julklappar och under tiden de underhåller sig med sina klappar så fixar jag och Magnus maten tillsammans. (jul hos mina föräldrar innebär att kvinnorna lagar maten under tiden barn och män ser Kalle Anka, men det det funkar inte för oss, vi vill gärna se Kalle med våra barn och Magnus vill gärna vara med och hjälpa med maten. Jag kan faktiskt inte minnas att min pappa ex nånsin gjort något alls på jul/julafton..). Sen äter vi gott och städar undan. Umgås lite och närmre tidig kväll så ser vi alla på en julfilm tillsammans och plockar fram gröten och allt julgott som vi kan käka och sen film. Och BARA MYSA!! 

Nu när stressen lagt sig och allt är förberett så börjar jag se fram emot VÅR JUL. Göra som vi vill, när vi vill, äta det vi vill, när vi vill. Detta kan bli den bästa julen för mig som vuxen. Inga sura miner heller! 

God jul, mina vänner. 

Hoppas ni får en helt MAGISK jul!


Innan jag avslutar kvällens inlägg vill jag officiellt gratulera min vän Cim och hennes K till deras sjätte barn som föddes igår. Sen tidigare har de barnen Star, Ninja, Seven, Oxy & Isis. Vad nya flickan ska heta är det många som väntar på att få veta. Jag älskar hennes barns namn (såklart!) – ovanliga namn överlag. 

Så Grattis Cim med familj, till en vacker liten tjej. 

 

Du gillar kanske också...

14 svar

 1. Sarah skriver:

  Den där julgröten tänkte jag faktiskt slänga i hop i kväll, så jag förlitar mig helt på att den är magisk. Det blir det enda i julmatsväg vi äter i morrn.
  Barnen står fast vid sin tacos, och ja, det blir ju mindre stress och glada mätta barn. Win win..

  Önskar er en fin o mysig julafton i morgon.
  0  0
  • admin skriver:

   Om du menar min gröt; Glöm inte att byta ut vaniljsocker mot kanelstång, när det ska vara juligt! I alla fall majoriteten av vaniljen! Ha en god jul, hoppas ni gillar gröten (oj vilken preststionsångest!)

 2. Jeanette Hellman skriver:

  God Jul!

 3. Emma skriver:

  Julskinkan ska vara redigt saftig, annars får det vara ???
  0  0
 4. theoneandeonly skriver:

  God jul.. kokat gröt efter ditt recept ikväll. Tredje satsen gröt nu i denna veckan. ?
  0  0
 5. misantrop skriver:

  Låter som att ni kommer få det hur mysigt som helst. God jul!

 6. Marie skriver:

  God jul!

 7. Veronica skriver:

  God jul ? ? ?

 8. frida skriver:

  Låter som en riktigt härlig jul! Jag tycker om når folk firar jul som dem vill! Inte firar för att göra en massa andra till lags! Hoppas ni har haft en magisk dag! ?❤️
  0  0
 9. Tess skriver:

  Låter som en helt underbar jul. Gemenskap, kärlek, värme… kan inte bli bättre.. ?
  Önskar er en god fortsättning !
  PS. Du har gjort ett jävligt bra jobb med
  allt d.s ?
  0  0

Lämna en kommentar!