ante omnis mea familia

Kosttillskott: Vita-mine(r)

Detta inlägg är inte sponsrat.

Det där med livslång medicinering är en kostsam historia. Varför är mediciner så fruktansvärt dyra? Inte bara de på recept (tacksam för högkostnadsskydd!) utan även ex kosttillskott.

Det var ju ren otur (läs Murphys Lag) att mitt högkostnadsskydd började ny period inte alltför långt innan som jag skulle hämta ut min adhd-medicin första gången. Jag är även tacksam att jag slapp betala fullt pris vilket ligger på 5165 kronor. Istället behövde jag ”bara” betala 1507 kronor.

Alltså, 5 165 kronor. Jisses!

Nu tror jag inte att min ADHD-medicinering kommer vara livslång. Men vem vet. Däremot vet jag med säkerhet att min magsårsmedicin är ett måste så länge jag lever, det sa läkaren. Den medicinen funkar lite som ett plåster på såren. Jag har 3 sår på tarmen och utan medicin så går de upp och i värsta fall börjar blöda. Skulle jag glömma att ta min medicin några dagar så märker jag det ganska tydligt med en väldigt specifik magsmärta. Ungefär som en halsbränna som sitter längre ner, mellan revbenen, under brösten.

Med alla mina bekymmer med magen så har jag lärt känna min kropp så väl att jag vet vilken typ av magsmärta jag har. Jag vet skillnad på smärtor utav ägglossning, cystor som vrider sig och/eller spricker, tarmvred, kramp i tarmar, magsår. Och oftast vet jag hur jag behöver behandla det.

”Det finns inget ont, som inte har något gott med sig” säger man. Och vice versa. Gastric Bypass i all ära – hjälpen att förlora all vikt var behövlig men komplikationer hade jag klarat mig utan. Och efter en GBP så behöver man ju medicineras resten av livet. Uta magsäck och med 1m mindre tarm hinner kroppen inte ta upp all näring i magen man äter (vilket för övrigt oftast är betydligt mindre än en normalportion) så man behöver ju kosttillskott.

Vitaminer och mineraler är viktigt. För många år sedan fick man recept på vitaminer. Men inte nu mer. Och de vanligaste vitaminer som säljs räcker inte för oss som är opererade. Så med åren kom fler alternativ av olika företag som specialiserat sig på just kosttillskott efter GBP. Jag har provat lite olika genom åren men landar alltid hos samma.

Multivitamin är särskilt viktigt efter en GBP. Men det är inte alla multivitamin som duger. Vi behöver oftast högre doser än det som finns i de vanligaste kosttillskotten. Och om man då jämför de kosttillskott som finns tillgängliga för oss som är opererade så är VITA-MINE utan tvekan den bästa utav dem, med rena ingredienser och med mer än tillräckligt av vårt dagliga behov – sämre upptag inräknat. Detta tillskott är utvecklat utav en man som själv är opererad och därför själv kan/vet och har erfarenhet om vårt behov. Det känns betryggande. Dosen är simpel – 1 tablett om dagen varvid många andra tillskott har minst det dubbla – MedMade som är ett annat preparat utvecklat särskilt för överviktsopererade, rekommenderar sin dos till 4 tabletter om dagen. Och det är inga små tabletter. Som en mindre ö man ska få i sig.

Så till dagens fundering – vem av er käkar kosttillskott och vad rekommenderar ni?

Förutom multivitaminen från VITA-MINE som jag varmt rekommenderar så låste jag även passa på att nämna SILICA. Det är ett kosttillskott för hud, hår och naglar som faktiskt verkligen funkar! Man får förvisso ge det ca 3 månader innan man definitivt mörker skillnad men lätt värt det. Jag slutade att tappa hår efter jag börjat med detta tillskottet. Mitt hår växer fint, har bättre kvalité än nånsin. Förmodligen beror det inte bara på SILICA utan även hur man sköter om håret men SILICA bidrar verkligen.

Mitt tips till er innan ni köper något: Jämför. Jämför innehåll, jämför mängder, jämför pris. Många produkter säljs undermåliga till ockerpriser. Man kan hitta en bättre produkt till bättre pris som är värt det.

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.