ante omnis mea familia

Låt det aldrig gå en dag

Brukar du titta in i din dotters ögon och tala om för henne just hur värdefull hon är? Hur unik hon är och att hon kan bli precis vad hon vill? Brukar du smeka dina söners kinder och tala om för de att de är fantastiska och väldigt älskade? Att de kan göra nästan vad de vill med sina liv?

”Du kan bli president, om du vill det”

Brukar du tala om för dina barn hur stolt du är över dem? Hur de är så smarta och modiga? Hur de är omtyckta?

Tar du för dig av den stolthet som förälder när du ser hur du fostrat dina barn med vetskapen om att DU bidrog till det? Gjorde du det – bidrog?

Var/är du den närvarande föräldern som lärde ditt barn att tacka för maten och säga ”förlåt”? Som pussade varje tår när barnet vaknade av mardrömmar och peppade de inför första skoldagen?

Jag skulle inte byta bort en sekund av min mammatid sedan dagen då jag först blev mamma. När jag skrek och tjöt av ren och skär överväldigad lycka när han kom upp på mitt bröst. ”Titta, titta!” Skrek jag som om det var det mest magiska någonsin skådats för alla i rummet. Det var surrealistiskt.

Jag har alltid funnits där för mina barn. Kommer alltid finnas för dem. Jag stöttar dem och de vet om det. De kan komma till mig närhelst de behöver. De vet om det. De vet att jag tar hand om de och de vet att alla mina regler är utan omtanke och kärlek och de förstår mina anledningar. Alla mina sex barn.

Jag har fostrat alla mina sex mina barn väl. De vet alla rätt från fel även om det kan fallera i deras omdöme ibland – de är ju barn. De säger tack efter maten och plockar undan efter sig. De stänger munnen när de tuggar och ber om lov innan de tar någonting. De svarar vid tilltal och håller ögonkontakt. De håller upp dörren för de bakom och hjälper till när jag ber dem.

Och varje gång de gör någonting av godhet så blir jag så stolt för att JAG fostrat de så. Ex;
– ”Din son höll upp dörren för mig idag” berättar någon.
– När min son uppmärksammade att någon snattade i en butik och sa till personalen.
– När min son hittade en laptop och lämnade in den.
– ”Ditt barn är så artig!” påpekar någon.

Ja, jag blir så stolt. Och jag tar åt mig en del av äran – det är trots allt jag som fostrat de så.

Dagligen talar jag om för alla mina barn att jag älskar dem. Att de är så viktiga. Att jag är stolt över dem, att de kan bli vad de vill och att jag alltid kommer finnas här för dem.

Även om vi har en annan jargong hemma hos oss än många andra då vi kan svära, skämtsamt kalla varandra ”rövhål” osv så är vi enormt kärleksfulla och omtänksamma också även om ingen annan ser det. Min äldste tonårsson ex, pussar mig på pannan och kinden flera gånger om dagen. Min snart 13-säger ”jag älskar dig” till mig i tid och otid dagligen. Min dotter är så mammig att hon aldrig vill vara utan mig och säger ofta ”jag kan inte leva utan dig mamma!!”. Så om ni någonsin trott att det bara är hårda ord hos oss och nedvärderande osv så tror ni väldigt fel.

Mina barn vet om att oavsett vilken religion de väljer så stöttar jag deras beslut. Oavsett om de är homosexuella, heterosexuella, bisexuella eller något annat så accepterar, tolererar och stöttar jag även det. Om de vill arbeta på McDonalds eller som advokat så stöttar jag det. Så länge de är nöjda och lyckliga med sina liv.

Min förhoppning och önskan för mina barn är att de ska växa upp och vara modiga, stolta, vänliga och respektfulla. Att de fortsätter som de gör nu, att tydligt visa kärlek och omtanke. Att de jobbar hårt. Att de vågar stå för vad som är rätt och vad de tycker och aldrig låter någon annan trampa på dem.

Jag önskar så mycket. Och jag vet att en del av allt det börjar här – hos mig, sedan dagen de föddes, med varenda ”jag älskar dig” och ”jag är stolt över dig”.

Låt det aldrig gå en dag utan att ditt barn VET om att du älskar barnet!

Inte en dag.

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Låt det aldrig gå en dag”

%d bloggare gillar detta: