Magsjuka i hemmet: ska syskon till skolan?

En intressant fråga som inte alls är uppenbar.
Kaeli fick jag hämta på dagis idag efter de ringt mig. Hon hade ont i magen och har diarré. När Laaiti kom hem från skolan sa han att han hade ont i magen. På kvällen kräkte han.
Och de gånger jag skickat syskon till dagis/skola när nått av mina barn kräkt/haft diarée så har det blivit ett jävla kackel bland andra föräldrar. Man blir lynchad eftersom de säger att alla i familjen ska hållas hemma så man med största sannolikhet bär på smitta. Så det är vad jag sa till Phini, att han måste tyvärr också stanna hemma imorgon. Eller ja, hos mormor och morfar, jag ska på 4 olika undersökningar..

Men i en fb status jag skrev ikväll var det plötsligt raka motsatsen. Att eftersom Phini går i skolan är det skolplikt. Han är ju inte sjuk.
Jag blev rådd att skicka han till skolan oavsett och skita i vad andra föräldrar tycker.

Vad tycker ni och vad hade ni gjort?

Du gillar kanske också...

16 svar

 1. Mattias skriver:

  Jag fick reda på att W var välkommen i skolan men att pga magsjuka hos syskon skulle han hämtas efter.
  Alltså inget fritids.
  Men det fick jag reda på när jag pratade med personalen, är föräldrarna rädd för smitta så kan dom hålla sina barn hemma.

  • Den där Mona skriver:

   @Mattias,
   Det var fan det dummaste jag hört.
   Så då ska man ha hemundervisning för att folk inte kan ta sig råd eller tid att vabba? Egoism kallas det.

   Direktiven härifrån är att alla barn i familjen skall stanna hemma om ett är magsjukt.

 2. Jessica skriver:

  Jag har alltid hållit båda mina barn hemma om den ena är sjuk. Dels för att jag vill undvika smitta, men även dels för att vi bor fyra kilometer från skolan/dagis, åker buss, barnen är för små för att åka ensamma och jag är ensamstående förälder = lämnar/hämtar jag syskonet på skolan/dagis, måste jag ta ett sjukt barn fram och tillbaka på bussen inte bara en utan två gånger per dag. Jag tror nästan alla föräldrar på barnens skola/dagis gör likadant, särskilt om det är så pass smittsamma sjukdomar som magsjuka. Så jag tycker att du gör rätt.

 3. Sarah skriver:

  Jag hade hållt hemma alla, för att minska på smittan och försökt fixa hem skolarbetet så mitt barn inte missar ngt (men sen å andra sidan bor jag kanske 50 meter från skolan)

 4. Jessica skriver:

  Hade hållt alla barnen hemma

 5. Annie skriver:

  Vetefan… Tror inte jag har så starka åsikter här. Jag bedömer från gång till gång.

 6. Chatrine skriver:

  Skolbarnen hade jag skickat,
  men dagisbarnen hade jag hållt hemma..
  Pratar alltså om mina egna..
  Så jag hade skickat Phini till skolan om jag var du..
  Han är ju inte sjuk,
  så varför ska han vara hemma och missa skolan,
  bara för att hans syskon är hemma?!?
  Skulle jag göra så när vi har magsjuka,
  så skulle vi få vara hemma 2-3 veckor åt gången,
  och det säger ju sig själv att det inte funkar..
  Dessutom så smittar inte Phini så länge han själv inte har magsjuka..

 7. Madde skriver:

  Det rådet fick jag med, dels pga skolplikten men också för att den ssk menade på att ju mer tid barnet vistas utanför hemmet , ju större är chansen att de slipper smittan. Och i vårt fall gick hon till skolan och blev aldrig sjuk själv…

 8. Teres skriver:

  Jag håller mina barn hemma när någon av dem har magsjuka. Dels för att jag inte vill smitta ner någon annan människa i världen med denna sjukdom & dels för att jag inte skulle ta mig till skolan med ett barn & lämna det andra hemma ensam.

  Jag tror att om fler gjorde så, SAMT tvättade händerna så skulle smittor av magsjukeformen minska. Kolla bara hur ”lite” magsjuka de gick förra året när Svininfluensan gick…

 9. Maria skriver:

  Symtomfria syskon till skolan helt klart.

  Kommentaren om att föräldrar som är rädda för smitta ska hålla sina barn hemma, var nog det mest korkade jag någonsin hört.

 10. kim skriver:

  Jag fick höra från läkare att man ska hålla syskon hemma! Barn kan vara smittokällan fast barnet själv inte är sjuk då det ligger latent i kroppen!
  Och det barnet kan i sin tur smitta rätt många innan det uppdagas att barnet har sjuka syskon/föräldrar hemma!

  Jag håller alla mina barn hemma vid kräksjuka för att inte öppna upp möjligheten för medveten smitta!

  Förra året va 11 elever sjuka i Lollos klass! Smittan sades härstamma från en elev i klassen som hade familj som va sjuk men var själv frisk!

  :)

  • Maria skriver:

   @kim,

   Magsjuka smittar inte innan det bryter ut, så symtomfria barn ska till skolan !

   Med barn på dagis kan det vara en annan femma, då risken är större att de kräks rakt ut. Ett skolbarn har i regel lärt sig signalerna och kan tala om att han eller hon inte mår bra.

   Sen är det väl klart att det kan ske olyckor för både barn och vuxna.

   • kim skriver:

    @Maria, Vinterkräksjukan smittar vid symptom men tex rotavirus kan smitta innan det bryter ut! :) Jag tror definitivt att magsjuka & kräkningar kan smitta innan det brutit ut! Grabben min låg på sjukhuset denna veckan i isolering! Han kom hem i torsdags & började kräkas & diarré! När vi ringde sjukhuset så hade en sjuksköterska sjukat sig på onsdagen & grabben träffade henne på måndagen! :)

    • Maria skriver:

     @kim,

     Man har gjort försök med flera vanliga magsjukevirus, och kommit fram till att risken att bli smittad innan utbrott är minimal. Vilket egentligen säger sig självt, då det förmodligen rör sig stora mängder ”smittade” människor ute dagligen. Man har knappt sett spår i avföringen hos folk som utsatt sig för smittan (ätit den) innan sjukdomen brutit ut.

     Har någon blivit smittad på en isolerad avdelning, så är det någon som slarvar med hygienen….tyvärr.

     Rotavirus f ö, ger sällan vuxna symtom…om vi ens blir smittade. Det är ett virus som i första hand poppar upp på förskolor och då småbarnsavdelningarna. Har man en gång haft det så får man en viss immunitet.

     Men det är ju klart att det alltid finns en risk att sprida smitta om man har en sjukling hemma….om man inte set till att hålla hygienen och försäkra sig om att det man har på sig inte har varit i kontakt med kräk eller avföring.

     • Den där Mona skriver:

      @Maria,
      Men det beror väl lite på hur käsnlig man är också?
      Varför ens dividera, håll ungar hemma från skolan där familjer är kräksjuka så slipper vi andra skiten. Det räcker å blir över med alla jävla förkylningar som går och knockar en.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com