Mamma, vad är konsekvenser?

Jag använder i stort sett likadana ord till mina barn som jag gör till mina vuxna vänner. Det skadar nog inte att vara verbalt begåvad och jag tror nog jag kan bidra en del på den fronten.
Ikväll fick Phini lära sig ordet ”konsekvens”. Vissa ord lärs bäst om det upplevs.

Phini: Mamma jag tar av påslakanet från mitt täcke för det är knöligt!
Jag: Nej. Du har lekt med ditt täcke själv och då får du fixa det. (ren princip: stökar man, plockar man)
Phini: Nej!!! Jag skiter i det! Jag tar av det!
Jag: Phini, jag vill att du lyder mig. Annars blir det konsekvenser.
Phini: Vad är konsekvenser?
Jag: Det är vad som händer efteråt, om du inte lyder mig.
Phini: Skiter väl jag i!! Jag tar AV det!!
Han plockade av påslakanet och la det på golvet. Jag gick och hämtade hans mobil och påsen knappar han fick av mig att ta med till skolan.
Jag: Phini, när jag är snäll mot dig, som att ge dig alla mina scrapbookingknappar, så förväntar jag mig att du är snäll tillbaka.

Jag kastade knapparna i soporna och la undan mobilen. Phini kastade sig dramatiskt på golvet med handryggen mot pannan som brudar gör i filmer.
Phini: Aaaaaaaj mitt hjääääääärta!!!
Han skrek och grät och hade sig. Jag tittade på honom och sa: DET, Phini… är en konsekvens. Sluta nu och skrik och gå och lägg dig.
Phini: Nej!!!
Jag: Phini, lyd mig. Annars blir det fler konsekvenser.
Phini: Vaddå?! Vad ska du kasta då?
Jag: Det lär du ju upptäcka, eller hur?
Phini: Jaja! Jag SKA lyda!

Och så gick det till när han lärde sig ordet KONSEKVENS.

For every action there is a reaction.
Jag lever lite så. Gör man GOTT får man GOTT tillbaka. Om de är snälla mot mig så är jag snäll tillbaka. Som man vill bli behandlad får man behandla andra. Osv. Ni förstår min poäng.

Du gillar kanske också...

14 svar

 1. jag skriver:

  jopp håller med konsekvenser ÄR bra! MEN jag gör så att jag berättar om vilka konsekvenserna blir och sedan får man göra sitt val om man vill få konsekvensen eller inte, det blir mer tydligt och man förstår att OM man nu plockar bort påslakanet så ryker BÅDE mobilen och knapparna! Jag hade nog sagt så, om du plockar av påslakanet så får du sova utan täcke i natt helt enkelt, han drabbas själv med den givna icke tillåtna handlingen. Konsekvensen av kontentan är att han drabbas rakt på objektet då så att säga. Det är sak på sak och inte sak mot helt annan sak som inte tillhör det otillåtna agerandet! En konsekvens ska vara tydlig kan jag anse, ja att gör du SI så blir konsekvensen SÅ, inget överraskande utan en tydlighet i vad som kommer ske.

  • missmaddis skriver:

   Förstår din poäng och hur du tänker. Men jag tycker inte om att bli ifrågasatt (i synnerhet inte av en snorunge). Jag ska inte behöva att berätta exakt vad som händer. Han ska lära sig att lyda direkt annars blir det skit punkt slut.

 2. jag skriver:

  måste bara säga att hans reaktion var väldigt gullig :-)

  /…/Phini kastade sig dramatiskt på golvet med handryggen mot pannan som brudar gör i filmer.
  Phini: Aaaaaaaj mitt hjääääääärta!!!/../

  en söt liten dramaqueen!

 3. Jasas skriver:

  Jag är typ allergisk mot föräldrar som ”hotar” med ”det blir ingen glass om du inte slutar”, och sen sitter barnet likväl med en glass i näven ÄVEN om den inte gjorde som mamman / pappan ville. SÅ, du och jag verkar tänka väldigt likt där (också), haha!

 4. Tamagal skriver:

  Hemma hos oss har vi konsekvenser a’la supernanny.
  Time out. Mio vet exakt vad som gäller och det är mycket effektivt…
  En varning, sedan konsekvens om beteendet inte upphör.
  Bara i sällsynta fall behöver vi ta ifrån honom något.

  Och hade min unge sagt orden ”det skiter jag i” åt mig eller min sambo…
  Jävlar, då hade det tagit hus i helvete.

  • missmaddis skriver:

   Time out är lika ineffektivt hos oss som laxeringsmedel när man är magsjuk med diarré. Pojkarna är ju ganska tuffa med sina trots och inte nog med att de säger ”det skiter jag i” för de MENAR det med. Time out kan ibland funka på den lille (Laaiti). I sällsynta fall.

   • Tamagal skriver:

    Heh!
    Nej, det där med time out är ju jävligt viktigt att göra på ett visst sätt, med varning, konsekvens, förklaring, bli sams och dessutom vara kontinuerlig.

    Göra samma/lika varje gång, så att barnet VET vad som gäller redan vid varningen varje gång och att straffet inte är olika eller något lösryckt som föräldern hotar med. (Hotar vet jag att du inte gör)

    Men tror du inte pojkarna skulle ta det bättre om du förklarade vad det blir för konsekvenser istället för att ”straffa när det är för sent för bättring?”

    Barn förstår inte riktigt ”för att jag säger så!”

    • missmaddis skriver:

     Jag varnar de först. Alltid. Jag ger de en chans att bryta det de gör och lyssna/lyda. Alltid. ”Sluta nu, annars blir det […]”. Och nä jag kan inte berätta vad konsekvensen blir för mina barn överväger först om det är värt det och i många fall väljer de då att stå på sig och skita i vilket. Ex om jag ”hotar” att kasta hans nya beyblade om han inte slutar. Då tänker han efter först om det är värt det oh är lika envis som jag: ”gör det då”. Och då ”vann” han.

    • missmaddis skriver:

     .. Och det är aldrig ”för att jag sa det” heller. För att poängtera.

 5. Sandra skriver:

  Det var ju inte en konsekvens utan 2.
  I det fallet hade jag tagit täcker ifrån honom.
  Det är ju konsekvens utav det han gjorde, knappar och mobil hörde ju inte dit lixom.

  • missmaddis skriver:

   Ja du hade tagit täcket ifrån honom. Bra jobbat. Men vet du vad – det är ingen konsekvens överhuvudtaget eftersom han hade skitit fullständigt i vilket.
   En konsekvens ska kännas vid. Vad är annars meningen?

 6. Jessica skriver:

  Föräldrarna har ju makten. Vad man sen gör med makten är en annan sak. Själv läser jag just nu Jesper Juul ”Ditt kompetenta barn” . Tycker där är bra ideér

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com