Mamma, vad betyder “ska vi knulla?”

Då var det dags igen, för ytterligare en föräldraprestation. Denna gången var det inte Laaiti som behövde ett snack utan Phini.
Phini har ju börjat 0:an och går på skolan och jag visste från början att saker och ting kommer hända och det kommer diskussion vi måste ta. Igår kväll möttes jag utav en av dem.

Det var inget “Hej mamma” som mötte mig igår kväll efter jobb. Så fort Phini kom innanför dörren hörde jag “Mamma! Vad betyder ska vi knulla?!”.
Det där var tydligen en sådan diskussion som mormor lämnat till mig. Min mamma verkade tycka det var en väldigt jobbig fråga och både hon och min pappa verkar ha gjort en big deal av frågan och såg det väldigt allvarligt. Pappa sa att det där måste vi ta upp med fröken!!
Jag vet inte om det är en generations grej det där för jag själv tyckte inte det var så värst jätte allvarligt. Jag tyckte mer att det var kul, faktiskt. Jag fnissade för mig själv när jag fick två minuter på mig att förbereda mig. Here we go..

Diskussionen med Laaiti som jag tog häromkvällen, om bruna barn VS ljusa barn, hade jag ändå en liten stunds förberedelse på mig att fundera på hur jag skulle lägga upp det. Då satt jag på bussen när jag fick veta vad som hade hänt och kunde lägga upp samtalet innan jag kom hem. Igår kväll blev jag något överrumplad.  Men såhär lät det, när vi satte oss på golvet, jag och mina barn…

Jag: Okej.. Ni vet att det ibland finns många olika ord som betyder samma sak. Som håll käften, håll tyst, håll mun – de betyder alla samma sak fast vissa är bra och vissa är dåliga.
Barnen nickade och när jag såg att de förstod fortsatte jag.
Jag: I alla fall.. Ni vet att mamma har en bebis i magen och ni vet hur bebisen kom dit eller hur?
Phini: Ja, Martin stoppa snoppen i din snippa!
Jag: Just det.. och vet ni, det kallas nått speciellt när man gör det. Och det finns många olika ord för det. Man kan säga att jag och Martin hade sex, att vi älskade med varandra, eller att vi knullade. Men ordet “knulla” är inget fint ord. Det är som att säga “håll käften” eller “fuck you”. Jag tycker att det är fult och vi behöver inte använda det ordet. Förstår ni?

Barnen förstod och vi lämnade det ämnet. Man behöver inte göra det mer komplicerat. Sanningsenligt på ett sätt de kan förstå och ganska brutalt rakt på sak. Så gör jag i alla fall. Och det funkar för oss.
Jag har varit ärlig om allting annat. De vet exakt hur man gör bebisar och de vet även den brutala sanningen om hur bebisen kommer ut från mammas snippa, att det blöder mycket, att det gör skitont och att mammas snippa kan gå sönder när man trycker ut bebisen. Jag berättade detta för fröken i morse när vi hade diskuterat ordet “knulla” som Phini hade hört på skolgården av en klasskamrat. Hon undrade om inte Phini blivit lite rädd om jag lagt fram det på det sättet men faktiskt inte. Vi har alltid kunnat prata på det sättet, jag och mina barn så de är inget konstigt för oss. Vi har en fenomenal kommunikation hemma hos oss. Jag är ärlig mot dem och de är ärliga mot mig. Och eftersom jag inte blir så jävla hispig som många andra föräldrar (eller morföräldrar) blir av vissa frågor, så känns det inte heller jobbigt för mina barn att fråga mig. De kan och kommer alltid kunna, fråga mig om precis vad som helst och jag kommer inte ljuga, hyckla eller linda in sanningen. Det är vad det är och jag tror kunskap är A och O.

Så tog jag itu med denna frågan “Vad betyder ska vi knulla”.

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. Camilla skriver:

  Alltså gud vad jag blir imponerad av din pedagogik!
  Får jag någonsin problem med mina barn på det stadiet skickar jag dem bara till dig :D

 2. mimmi skriver:

  Jag slutar aldrig förvånad mig över hur lika våra uppfostringsmetoder är, även om mina pojkar som sagt är stora nu, 19 och 15 år. Jag älskar att läsa om din vardag med barnen för så mycket känner jag igen mig i, ha ha… Jag har såklart råkat ut för samma frågor, en del om man säger så, genom åren och jag har alltid varit ärlig och förklarat det på ett så fint och naturligt sätt som möjligt. Men pointerat att fula ord inte är tillåtna.

  Tyvärr har man då ibland mötts av föräldrar som tycker tvärtom. Att man inte ska berätta saker för barna utan bara säga att det är ett fult ord. Blir det inte roligare att säga ord som man vet är fula? Jag var ute och gick med en flicka på 11 år härrom sistone som frågade mig vad kondom var för nåt och jag förklarade lite försiktigt som det var. Att det var typ en gummimössa som killar satte på sin snopp så att tjejerna inte blev med barn. Då tittade hon på mig med stora ögon och sa ”Vad ska killen göra med sin snopp i kissen?”
  Diskussionen slutade där eftersom jag förstod att flickans föräldrar inte berättat något för henne och jag vågade inte säga mer av rädsla för att försäldrarna skulle bli arga. Synd om flickan tycker jag!

  Att prata och förklara för sina barn på ett sätt de förstår om saker som dessa gör att när de blir stora fortsätter de att komma och fråga om allt mellan himmel och jord. Inte bara pinsamma saker utan verkligen om allt. Det blir naturligt för dem. Och så har jag det och har alltid haft det. Om barna inte lär sig saker hemma, vart ska de vända sig då? Jo, det blir det fula vägen! Löv ya! *hart*

 3. tamagal skriver:

  Mio går runt och förklarar för alla intresserade hur ”pappa Johan stoppade snoppen i mammas mus och bebisen simmade in i mammas mage… nu ligger den och simmar i en massa vatten som ska komma ut genom mammas mus när bebisen kommer”
  Han vet till och med att man ska klippa navelsträngen när tiden är kommen *skratta*

  Jag tror på öppen kommunikation även om barnen är små. Om min 3.5 åring kan förstå allt detta ska de nog gå att förklara att ”knulla är ett annat ord för att älska eller göra bebisar” som min mamma så fint beskrev det för mig när jag hade börjat på dagis vid 4 års ålder. :)

 4. dizzy skriver:

  *yay* så bra förklarat för bara ett par min förbredelser! jätte bra1 enkelt och lätt,,, *kjerlek*

 5. Saija skriver:

  Precis likadant gör jag. Förklarar ärligt och utan konstigheter – det tror jag på!

  Och mina barn (nu 10,13 och 15 år) VÅGAR fråga mig vad som helst, utan att skämmas.
  Så jag tror stenhårt på öppen kommunikation!

 6. Jessica skriver:

  Jag ger Isak numret till dig när han börjar fråga. Om jag nu haft ditt nummer dvs :)

 7. Hanna @ jasas.se skriver:

  Hahaha, tänkte precis samma som kommentarskan här ovan.. jag ger numret till dig då Mio börjar fråga. Så får du dra det för honom. Nej men seriöst, jag kommer alltid att försöka att inte gå som katten runt heta gröten, utan göra som du – faktiskt säga sanningen! Tror man tjänar på det i längden.

 8. Hanna skriver:

  Heej jag älskar att knulla jag har gkort det 7 gånger och jag är tio min mamma och pappa säger at det okej så jag har gjort det men min pojkvän jonathan och han vet värkligen hur jag sa blii så jäävla kåt så det inte är sant…Hoppas jag kanske kan höra av mig till dig när jag vill ´vara otrogen ellerså för jag e det nu och jag har knullat 7 gånger med jonte 5 gånger med pappa…Och 10 gånger med min lärare=))))

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com