MIN diagnos hos reumatologen

Jag var hos reumatologen förra veckan. Men har varken haft ork eller energi att uppdatera bloggen.
Han har tagit blodprover och de visar ingenting (fortfarande).
Han undersökte mig från topp till tå och jag måste erkänna att det kändes aningen… lustigt (?) att stå där i en röd spetsbehå och de minsta stringtrosor jag äger. Hade jag vetat att jag skulle helt strippa hade jag tagit andra underkläder.
Nåja. Han tryckte på en massa punkter uppifrån nacken, ryggen, halsen, bröstkorg, mage, ben och fötter. Mätte ryggen när jag böjde mig och sen sa han att han kan inte göra något för mig. Han arbetar med inflammatorisk reumatism och jag visar inga tecken på något inflammatoriskt.
Så jag frågade vad som felas mig och han svarar att jag har kronisk smärtsymptom. Han sa att han ska skriva till min remitterande husläkare och rekommendera en remiss till nån smärtklinik. Jag frågade om jag har någon direkt diagnos och han sa samma sak. ”Kronisk smärtsymptom” – han kan ha sagt syndrom. Jag lyssnade mest på ”kronisk smärta”.
Kronisk – jag kommer alltid ha smärta. Alltid. Inget botemedel, knapp lindring. Överallt. Alltid.

Men vad är det för diffus ”diagnos”? Det kan inte vara en diagnos! Det är ju symptom!
Jag behöver (för min sinnesros skull) en konkret DIAGNOS.

Så det gav mig inte mycket. Det gav mig det jag redan visste – att det inte är något inflammatoriskt.

Och nu då?

Jag har ont. Som vanligt.

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. SkruttAnn skriver:

  Välkommen i klubben!

  Jag har haft värk så länge jag kan minnas och det har bara blivit mer och värre med åren. Läkarna hittar inget fel på mig heller, trots alla prover, så de säger bara muskel- och ledvärk eller myalgi. En sjukgymnast sa att mitt nervsystem är överaktivt.

  Har någon kollat triggerpunkterna på dig, jag tänker på fibromyalgi?

  Jag kan bara trösta dig med att man lär sig att ”leva med” det, man kommer underfund med vad som funkar och inte funkar o.s.v. Men jag hoppas givetvis att du hittar någon/något som kan hjälpa/underlätta och ibland underlättar det faktiskt att ha en diagnos, vilket jag själv nog aldrig kommer att få.

  Lycka till!

 2. Johanna B skriver:

  Fy vad trist!:(

  Hoppas remissen ger nåt.

 3. Linda skriver:

  Min mamma har samma diagnos. Jag har googlat och slagit i böcker mm och precis som du säger; orden säger INGENTING. Man hittar många (felaktiga) kopplingar till fibromylagisidor. Jag ska med nyfikenhet följa vad smärtmottagningen gör för dig. Mkt intressant. Men om någon ska kunna hjälpa dig är det ju dem. Lycka till!

 4. Maja skriver:

  Jag har liknande problem, men är överrörligt vilket är en del av förklaringen för min del. Min läkare har också försökt diagnostisera mig med ”kroniskt smärtsyndrom”. Min uppfattning är att det är en diagnos som kommer till när man inte kan hitta någon orsak till smärtan…

  Om det är en diagnos du vill ha tror jag inte att du kan få den på Smärtmottagningen, däremot kanske de kan remittera dig och de kan hjälpa dig med sådant som kan lindra din smärta, så det kan säkert vara bra för dig på många sätt!

  Säger som någon sa här tidigare, man kan leva med smärta och den kan lindras! Du kan ha ett bra liv ändå, men jag förstår din frutstration, och det är verkligen lätt att bli låg när läkaren vill sätta en kronisk diagnos.

  Jag har tidigare tipsat dig om en duktig läkare som finns i din närhet, Ulf Frejvall. Han är neurolog och du behöver en remiss från din vc-läkare för att komma dit. Men du kan alltid ringa hans mottagning och prata med dem för att höra om de tror att de kan göra något för dig.

  Hoppas det löser sig så att du kan måt bättre!

 5. Också bevär.. skriver:

  Ehlers Danlos Syndrom? som det inte finns nåt ”test” för och som svenska läkare kan mycket litet eller intet om. Kan vara på många olika sätt och det kan tänkas finnas kopplingar till ADHD. Googla lite och se om det inte är flera saker som stämmer in på det? Jag är stel i muskler, men överrörlig i leder.

 6. Linda skriver:

  Till mig sa reumatologen att jag hade kroniskt smärtsymtom, när jag ifrågasatte sa hon att det va inom fibromyalgin men att dom inte längre kallar det fibromyalgi. Men att min smärta inte satt i lederna utan i mjukdelar och senfästen och inte va reumatisk, också det efter stripp och tryckande på en massa punkter. Att jag fick lära mig att leva med smärtan och att det va bra att Tramadol/Tradolan tog bort udden av smärtan för det mesta så det skulle jag fortsätta med. Jag äter även insomningspiller, inte för att jag har svårt att somna men för att jag vaknar flera gånger per natt. Tycker att det fungerar bra att jag är piggare nu än innan eftersom jag får sova djupare och tills jag vaknar och får heller ingen ”bakiskänsla” av dom. Känner mig inte längre zombietrött varje dag. Hoppas du får rätsida på dina problem snart och hjälp att må bättre. Känns bra att veta vad som är fel, att smärtan inte är farlig ”bara” jävlig.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.