Min häxmagi helar min son.

Ögoninflammation! YAY!

Det hela började en gråmulen dag för inte så länge sen. Jag såg att Keerons ögon var väldigt röda. Han sa att inte inte gjorde ont, inte kliade. Giveivis tänkte jag ögoninflammation direkt. Har man varit mamma till så många barn som jag så länge som jag så har man sett det mesta och känner till symptom och behandlingar på det mesta vanliga.

Det röda la sig ganska snabbt, på två dagar eller så. Sen var det överstökat. Alltså således inte det typiska för ögoninflammation. Sen tänkte jag inte mer på det tills Meelo vaknade en morgon med gult klet i ögat och rödsprängt öga. Inflammationen var ett uppenbart faktum.

Jag satte igång vattenkokare och plockade fram kamomillthé. En sån sak som vi alltid har hemma, bra till mycket. Jag har alltid baddat barnens ögon med kamomill när de haft ögoninflammation. Jag ser hellre till naturliga preparat och lösningar än kemiska läkemedel. Förr i tiden var det bara häxor som höll på med sånt. Det var magiskt med örtmagi. Det var främmande och spännande men läskigt. Och vi vet alla att häxor blev brända på bål. Jag hade utan tvekan blivit bränd av flera anledningar. Jag har ju faktiskt alltid känt att jag har en liten häxa inom mig. Men det är ett helt annat inlägg till en annan dag.
I alla fall…

Till er som inte redan vet;

¹Fakta, Kamomill

Kamomill är en av våra allra äldsta läkeväxter och en av de mest använda i Europa. Det är den prästkrageliknande blomman som används och kamomill växer vild i Sverige ofta på åkrar och vägkanter. Den kan lätt förväxlas med baldersbrå, ett vanligt ogräs, men kamomill har en karaktäristisk aromatisk doft som baldersbrå saknar.
Kamomill är en av våra allra äldsta läkeväxter och en av de mest använda i Europa. Det är den prästkrageliknande blomman som används och kamomill växer vild i Sverige ofta på åkrar och vägkanter. Den kan lätt förväxlas med baldersbrå, ett vanligt ogräs, men kamomill har en karaktäristisk aromatisk doft som baldersbrå saknar.

Kamomill innehåller flera medicinskt verkande ämnen och eteriska oljor där bland annat chamazulen som innehåller ett blått färgämne ingår.

Kamomill kan användas både utvärtes och invärtes och har följande egenskaper:

 • Inflammationshämmande
 • Bakteriedödande
 • Kramplösande verkan på glatt muskulatur (mage, tarm, livmoder)
 • Lätt lugnande och rogivande verkan
 • Svettdrivande

De torkade eller färska blommorna används till te (1 tsk torkad ört till en stor kopp te) eller så gör man ett kraftigare avkok på dem för utvärtes användning.

Teet är bra vid irritation i mage och tarm och magkatarr samt vid koliksmärtor. Vid mensvärk kan man också dricka ett par koppar te för att lindra krampen.

Vid ögoninflammation kan du badda ögonen med kamomillte.

Har du svårt att slappna av på kvällen kan du dricka kamomillte. Den kan också lindra vid spänningshuvudvärk och lindrig migrän.

Kamomillte kan drickas vid förkylning och verkar kunna både förebygga och lindra förkylningssymtom. Man kan även andas in (något avsvalnad) ånga från ett starkare kamomillte i en kastrull. Detta kan lindra vid hosta och bihåleproblem. Täck huvudet med en handduk och luta dig över kastrullen.

Utvärtes är kamomill bra vid eksem, hudirritationer och sår.

Den eteriska oljan av kamomill kan användas i aromalampa för att slappna av och lättare kunna somna. Vid hudproblem kan man göra en salva där den eteriska oljan ingår.

Kamomill minskar kapha- och pittaöverskott. Vatapersoner kan också använda den då den har en lugnande och kramplösande effekt vilket är bra för vata, men vid överdrivet intag kan kamomill öka vata.

Är man allergisk mot korgblommiga växter ska man inte använda kamomill.

Så nästa gång ni eller ert barn får ögoninflammation, koka en kopp starkt kamomillthé, låt svalna och badda ögat med en bonullstuss, utifrån till in, byt tuss per drag. Gör detta flera gånger om dagen så kan man slippa onödiga läkemedel.

Många sjukdomar behöver inte behandlas av läkemedel eftersom de läker själv. Ex ögoninflammation och öroninflammation. Man kan lindra symptomen hemma utan kemiska läkemedel på ett mer naturligt och skonsamt sätt. Finns ingen anledning att springa till doktorn så fort det är något. Mammamaddis tips; avvakta & använd sunt förnuft.

I alla fall. En dag efter att Meelo fått sin inflammation började mitt öga klia. Det kändes som om jag hade grus i ögat. Sen började det rinna ovanligt mycket, som om jag grät (och missmaddis lipar fan inte!). Sen sprängdes mitt öga (för det var bara ena ögat först) och blev helt rött. Och slutligen kom det äckliga varet. Morgonen därpå kunde jag inte ens öppna ögat för det var igenklistrat.

Kamomill, kamomill, kamomill.

Lindringen kom omedelbart och de flesta symptomen började genast ge vika på både mig och Meelo. Tills det andra ögat (både på Meelo och mig) upprepade föregångarens procedur.

Kamomill, kamomill, kamomill.
Badda, badda, badda.

Och den senaste i skaran med familjära pink eye är ju Magnus som sa ”jag tror inte jag får ögoninflammation eftersom jag har linser”. Jag sa att han har fel, det är inte rimligt. Inte logiskt överhuvudtaget. Så han gnuggade mitt öga med sitt finger, sen gnuggade han sitt eget öga.

Vem hade rätt? Jo jag. Såklart. Grattis till ögoninflammationen, älskling. Vi hade kunnat googla först? Haha.

Vem som står på tur återstår att se. Och även VAD som står på tur. Vi brukar sällan vara så drabbade av sjukdomar som vi varit på sistone. Inget jag uppskattar överhuvudtaget.

Men de kallar det inte vabuari för ingenting, antar jag.

Missmaddis OUT!


¹ källa: örtguiden.se

Du gillar kanske också...

3 svar

 1. theoneandeonly skriver:

  Har användt kamomill the på ögoninflammation ända sen jag läste det hos dig första gången för ett par år sen
  Världens bästa grej. Mycket bättre än all kladdig salva som dom ändå hatar.
  Tack än en gång för tipset ?

 2. Jeanette Hellman skriver:

  Tack för tips!
  Är intresserad jag också, och börjat läsa lite smått om vad man kan göra med alla olika naturliga råvaror!

 3. M skriver:

  Jag VET kamomill är bra till mycket! Men faktiskt aldrig använt.
  Under snart 10 år har jag behandlat barnens kladdiga ögon med träget baddande på samma sätt som du beskrivet, fast med vanligt ljummet vatten :)

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.