Mina kärl bara sprängs! 

Varje morgon när jag lämnar Keeron på dagis och varje eftermiddag när han hämtas så bär jag Meelo i bilbarnstolen i armvecket. Det är det enda sättet jag klarar av att bära honom på. Min rygg protesterar varje dag men det måste göras. 

Men min rygg är inte det enda problemet. Jag har inte tänkt så mycket på detta innan men nu har jag börjat forska i saken. 

Varje gång Meelo har hängt där i mitt armveck i bilbarnstolen så märker jag efteråt hur jag fått små små knappnålsstora röda prickar just där han hängt. Jag vill även minnas att jag ända sen barnsben fått exakt likadan prickar i hela ansiktet när jag hostat eller kräkt riktigt hårt.  

Igårkväll låg Magnus och jag och kollade på en serie vi följer. Jag la mig bredvid honom med huvudet mot hans axel, en arm om hans bröst & den andra handen hamnade under hans axel. Det var inte så länge vi låg så men efter en stund domnade handen av ovh började göra ont så jag bytte ställning och då såg jag dessa prickarna över handen och upp på armen. De små kärlen har liksom exploderat känns det som. 


Det syns inte lika bra på bilden som i verkligheten. Det såg faktiskt värre ut. 

Så jag googlade lite och ganska snabbt kom jag fram till att det heter Petekier och det är millimeterstora, punktformade blödningar från hudens minsta blodkärl, kapillärerna. De kan uppstå av väldigt många olika anledningar, sjukdomar & mediciner osv.  I mitt fall: tryck. Det behöver inte ens vara hårt. Kort & gott – mina blodkärl går sönder bara vid tryck mot min hud.

Att mina större blodkärl är sköra vet jag.  Jag vet att mina kärl rullar och spricker varje gång jag ska lämna blodprov. Undrar om det finns något samband? Undrar varför jag upplever detta fenomen, vad det kan bero på. 

Jag har några vänner som har EDS och som många gånger sagt att de tror jag också har samma diagnos eftersom jag har så många symptom. Och mycket riktigt – detta fenomen är typiskt vid en typ av EDS, som jag förstår det? 

Vet inte om eller hur eller när jag ska gå vidare och kolla upp detta igen… 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Jonna skriver:

    Så får alltid jag med… ?

Lämna en kommentar!