Guide till överlevnad (välja valet) 12


Jag har en del livsfilosofier. Jag har spekulerat kring det mesta och kommit fram till vad jag anser vara rätt i livet och jag tänkte dela med mig om några av mina tankegångar. Idag, kära barn, ska vi prata om VAL och våra VALMÖJLIGHETER.

Alla har vi valVi är vår egen lyckas smed.
Jo jag anser att alla har vi val här i livet och det är det som formar oss som personer och formar vår framtid. Det är alldeles för lätt att börja meningar med ”men” och skylla ifrån sig på andra och annat. Men i slutändan bollar det tillbaka till en själv. Ett ”men” reder inga problem.
Visst finns det saker som händer och personer som händer som man inte kan välja, men i varje situation finns det valmöjligheter. Exempel på hur jag själv nyttjar min tes;
– Jag valde inte att bli förgripen utan jag valde vad jag skulle göra med de erfarenheterna som ni alla vet. Jag valde att inte leva resten av mitt liv med skam och depression, jag valde att se det ur andra ögon.
– Jag valde inte att bli fet, tro mig, utan jag valde vad jag skulle göra åt det.
– Jag valde inte att bli illa behandlad av äkta män utan jag valde att således korrigera mina misstag.
– Jag valde inte att bli ensamstående mamma utan jag valde vad jag skulle göra åt min nya situation och kom att lära att det faktiskt var mycket bättre än jag kunde tro.
– Jag valde inte att bli mobbad under hela min skoltid heller utan ta mig fan om jag inte kunde välja vad jag skulle göra åt det.
Listan kan göras lång men jag hoppas att du förstår vad jag menar.

Andra människors val som påverkar oss i framtiden.
Ibland, som nämnt, är det faktiskt andra människor som gör val åt dig. Vi känner igen det från vår barndom och våra tonår när vi inte hade ett skit att säga till om. Även in på det vuxna livet hamnar vi i situationer där någon annan gör val åt dig. Mina föräldrar gjorde valet att flytta runt som zigenare. Jag tror jag bodde i 25-30 olika lägenheter fram tills dess att jag flyttade hemifrån och i 9 olika skolor under min obligatoriska grundskolgång. Det kan jag tycka var dåliga val. Deras val – som faktiskt påverkade mig och min framtid. Det enda jag kan göra åt det valet är det som jag gör idag – motsatsen till vad mina föräldrar gjorde (vi flyttar inte lika ofta?). Varför? För att jag inte tyckte det är ett stabilt leverne för barn och vill således inte att mina egna barn ska växa upp så. Där har vi mitt val – hur jag väljer att hantera den erfarenheten.
Mitt ex gjorde valet (mig, tjänsten) att lämna familjen och det, i allra högsta grad påverkade inte bara min framtid utan även barnens. Jag tycker han gjorde ett bra val och förmodligen det ENDA rätta valet han någonsin gjort. Nu kan jag fokusera på att uppfostra två starka, principfasta män med hög moral, vilket jag förmodligen aldrig hade kunnat med deras pappa i vår närvaro.

Du ser, det handlar lite om ett annat synsätt. Hur man väljer att se saker och ting. Jag, som är en väldigt känslosam människa, får arbeta lite extra på att försöka se saker och ting ur ett tredje öga för att inte slås ned bara på hur jag känner och mår, vilket egentligen är den lättaste utvägen.
Men den bästa utvägen är att vara realistisk och logisk i den bästa mån man kan förbringa. Att inte fokusera på den egentliga situationen utan att fokusera på valmöjligheter. För val, mina vänner, det har vi ALLA och det har vi ALLTID.

Och det, är en stor del i mitt egna överlevnadskit.

En annan stor del av mitt överlevnadskit hänger på DIG! Att just DU röstar på min blogg varje dag. För det är jag fantamig värd.


Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 tankar om “Guide till överlevnad (välja valet)

 • Teres/Bidosa

  Självklart har man val… ibland väljer andra åt en, (när ex väljer en annan framtid, tackålov!) men man väljer själv hur man ska hantera den situationen. Mitt ex valde att vara otrogen. Mitt val att lämna honom utan att blinka e mitt val. Han ville att vi skulle fortsätta, men jag valde att lämna innan solen gått ner den dagen. De e de bästa valet jag gjort i hela mitt liv!

  ”Allt jag behöver i mitt liv är kärlek och respekt, och de som inte kan ge mig det har inget i mitt liv att göra.”

  /Jonas Gardell

 • Jessica

  du har helt rätt. Man har ett val. Man väljer inte alla situationer man hamnar i, men man väljer vad man ska göra med situationen man hamnat i. Gött att du valt som du valt, du är stark

 • GirlGoesMom

  Var person är sin egen lyckas smed. Vi är alla ansvariga för våra val, för vår framtid och för våra liv. Det är som du säger lätt att skylla ifrån sig på andra, men i slutänden gör vi alla våra egna val. DOCK kan man skadas så pass av andras val att man själv gör felaktiga, eller andra val än man egentligen kanske skulle gjort. Alla är inte heller starka nog att alltod göra sina egna val utan låter sig styras av andra. Faktiskt tror jag vi alla gjort det någon elelr flera gånger i våra liv.

  Man kan till viss del påverka vilka situationer man hamnar i, men även om man inte kan rå på dem, kan man välja att använda erfarenhetern av det till något positivt.

  det är svårt att leva så ALLTID, men så länge man har i bakhuvudet att ”Jag gör mina EGNA val” kommer man långt.

 • MaddeMad

  Så sant så… Alla människor gör misstag så är det bara. Det är mänskligt att fela. Så länge man gör om sina misstag till lärdomar och får på så vis -Insikt! Och sedan är man offer tills man slår näven i bordet och säger -Aldrig mer!
  Livet är en skola, en hård skola med så många prövningar man orkar tåla och faktiskt behöver för att växa som den människa man blir. Jag tror på karma och ödet samt tillfälligheter men man måste vara lyhörd åt sitt inre och bejaka den sidan.
  Mycket bra skrivit Maddi!
  :0*

 • malincatrin

  Det här må jag säga var riktigt riktigt bra skrivit och det gav än verkligen en tankeställare. Håller verkigen med dig att man måste se det ur olika perspektiv och att man alltid har ett val. Jag har svårt och säga att jag inte valde och bli ”tjock” för jag har ju inte gjort vad jag kunnat men nu är jag på väg. Nu har jag gett mig fan på att något ska hända och det kommer hända mirakel inom snar framtid, de har jag gett mig katten på..

 • Madelene

  har exakt samma överlevnadsteknik som dig… men ibland är det svårt att se klart. man intalar sig själv att man VÄLJER något för att känna livslust..

 • Petra

  Du har helt rätt……men är jag och säkert fler medvetna om. Lära av livets gåor till dig…bpde de goda och undan. Men fan att det ska ta sån tid att orka ta sig dit.