Moder Natur/Respekt för djur

Jag har en enorm respekt för levande ting. För djur och natur. Jag bryter inte av kvistar från träd utan anledning, jag kastar inte skräp i naturen. Jag trampar inte på sniglar eller nyckelpigor om jag kan undvika det och jag tar hand om mina husdjur. Jag tycker om djur, väldigt mycket. Och jag har en enorm respekt för Moder Natur.

Min förrymda katt.
Naturligtvis är det vad jag vill lära mina barn och hoppas att de ska anamma det. Phini verkar ha förstått, men lille Laaiti.. han är lite svår att nå fram till, men han menar inget illa. Han är bara okunnig, som barn är.  Han har lättare att se till lek än till allvar.
Vid tillfällen har han jagat katten Phea-Leeza här hemma, trots att jag ALLTID sagt till honom att sluta springa efter henne, att hon själv kommer när hon vill. Han vill gärna krama katten men hon är inte förtjust i kramar, att bli hållen, men älskar att sitta i mitt knä och bli klappad och kan ligga där i timmar, om jag lät henne.
Hon har oftast hållit sig på avstånd och brukar känna sig mer fri när barnen inte är hemma eller har gått och lagt sig. Annars har hon gått efter mig, som en liten hundvalp och alltid tytt sig till mig.
Jag har alltid låtit fönster stå öppna hemma hos oss när vi är hemma och jag uppskattar ett bra tvärdrag för att vädra ut och alltid ha frisk luft hemma. Jag har inglasad balkong och låter de fönstren också stå öppna och katten brukar allt som oftast hoppa ner på grannens tak och ligga där och titta och njuta av frisk luft. När man sen går ut på balkongen, brukar hon komma in för att hoppa upp i knäet och mysa. Annars har det aldrig varit problem att få in henne, hon är som sagt som en hund. “Leeza, kom in” brukar vara allt jag säger, så kommer hon och följer med mig, när det är dags att stänga balkongdörren inför natten.
Men igår när jag gick hemifrån, ganska hastigt, glömde jag att stänga balkongdörren och fönster. Och när vi kom hem igår kväll, var Leeza borta. Hon har stuckit. Hon har lämnat oss. Och jag klandrar inte henne.

Häromdagen fick pojkarna varsin dammvippa. De dammade hela mina föräldrars lägenhet och sen när vi kom hem blev det dammat överallt hemma hos oss med. När dammvippan hade dammat färdigt började pojkarna leka med sina dammvippor. Jag låg i badet och pojkarna sprang omkring och tjoade som de brukar. När jag klev ur badet kom Phini och sa att det luktade bajs i deras rum. Så vi gick in och hittade källan till stanken och det visade sig att katten hade bajsat under Laaiti’s säng och jag var inte sen med att lägga ihop ett och ett och frågade pojkarna vad som hänt när jag badade. Såklart hade Laaiti och Phini (men mest Laaiti)  jagat katten med dammvippan och det ser ut som om han har skrämt skiten ur henne – bokstavligt talat. Han har skrämt henne så hon bajsat ner sig.
Jag blev vansinnig på mina två söner som borde veta bättre än så. Detta är INTE vad jag uppfostrar de till. Först och främst fick de äran att själva plocka upp bajset och städa golvet. Hur äckligt de än tyckte det var, fick de göra det tills golvet var skinande rent och jag tyckte inte ett dugg synd om dem. Detta är exakt vad en konsekvens innebär. Efter att de hade städat tog jag ett LÅNGT samtal med Laaiti och förklarade väldigt enkelt och rakt på sak vad som är OKAY och vad som INTE är det. Sen fick de gå och lägga sig och även om jag hade lovat de att de skulle få måla sina canvas tavlor, var det ett privilegie som jag tog tillbaka. Smakar det så kostar det. Och det vet varför, det var jag noga med att förklara.
Jag vet inte HUR MÅNGA GÅNGER jag har sagt samma sagt, förklarat samma sak: Låt katten vara! Hon kommer själv när hon vill!
Och trots att Laaiti alltid varit den vilda av dessa två och varit den som jagat katten mest, har det alltid varit hans säng katten krupit upp i om natten när barnen sover, och sovit på hans kudde bredvid hans lilla huvud. Jag förstår inte den logiken. Men ja, katter är som de är.
Men jag undrar om det är denna händelsen jag nyss berättade om, som gjorde att katten bestämde sig för att hoppa ner från grannens tak och flytta hemifrån. Jag hoppas ju såklart att hon kommer hem igen. Att hon återvänder hem.

Moder natur?
Av de 4 fiskar jag fick av Björn & Tessi, är det nu bara en kvar. De andra tre har dött och jag förstår inte varför. Jag har ALDRIG haft “otur” med djur förr. Tvärtom. Jag minns hamstern jag hade när jag var tonåring, som levde fler år än vad de egentligen ska. Husdjur har alltid trivts med mig, till min kännedom. Och nu plötsligt, dör fiskarna, one by one och katten sticker. Vad händer här..?
Tanken som slog mig först var att Moder Natur, Gud, Allah, kalla det vad du vill – de högre krafterna – sanerar mitt hem på levande ting för att göra plats åt ett nytt liv i mitt hem. Ni har säkert hört talesättet att “Gud ger oss inte mer än vi klarar av”. Ni kanske tycker det är en tramsig tanke, men det är mitt tankesätt.
Även om jag tar det som en fet diss att jag INTE skulle klara av det. Jag vet inte. Jag tänker/analyserar mycket.

*hart*

Babyboken
Igår körde jag Emma till burlöv Center efter att jag blivit dissad av min vän jag egentligen skulle fikat med. Emma skulle handla på Coop och jag gick till en annan butik för.. annan inhandling. Jag hade ju sett tidigare, en perfekt, modern och snygg babybok. En sådan som man fyller i efterhand med deras utveckling. Pojkarna har varsin likadan. Jag köpte Phini’s i Helsingborg år 2003 men sen slutade de säljas och jag beställde en likadan till Laaiti från England. Denna gången köpte jag en annan till Kaeli och den är ljuvlig. Den kommer från http://karleksforklaring.se och de har många andra fina, häftiga, annorlunda och underbara fylla-i-böcker.

image  image
image Och jag längtar tills jag kan börja skriva i den!
Och när jag stod där i butiken slog jag slag i min plan och köpte en till Emma med. För är det något jag utgår från när jag köper presenter så är det just det – att man ska köpa något som man själv skulle uppskatta och tycka om jag var ganska säker på att Emma skulle uppskatta presenten. så jag fick hennes bok inslagen och sen gick jag ut i bilen och la den på passagerarsätet.

image Sen gick jag in till floristen och letade efter något unikt, något annorlunda. Jag vet att Emma älskar Orchidéer men sådana har hon ju hemma. Men jag hittade något annorlunda. Jag hittade en kruka med svarta Kallor. De var riktigt snygga. Och åter igen, jag ville köpa en “missmaddis"-gåva” så det blev den växten med en snygg svart/vit kruka och lite svart krus ovanpå och ett matchande svart/vitt kort där jag kunde skriva att jag älskar henne.
jag måste erkänna att jag kände mig lite stressad för att jag visste att hon var klar med sin inhandling och skulle till apoteket som ligger mitt emot floristen och hon visste jag var där. Jag hoppades att hon inte skulle komma in och komma på mig, vilket hon inte gjorde. Puh!
Jag tyckte blomman var fin som fan.
En sådan blomma som jag själv skulle gilla.

*hart*

Dagens plan.
Idag är jag lite mör efter gårdagskvällens förvärkar och natten som inte gett mig mycket långvarig ro. Jag har vaknat flera gånger och inte sovit bra men känner mig ändå ganska pigg faktiskt. Jag funderar på att fråga Emma om jag kan låna pärlan idag… *blush*
Jag skulle behöva köra iväg och ordna det sista som behövs inför Laaiti’s kalas på lördag.
Sen har jag även ett viktigt samtal att ringa och det är med spänning jag ser fram emot det.

*hart*

Angående Kommentarer.
Vid omröstningen jag la upp igår såg jag en kommentar på den sidan av en läsare som skriver att hon använder firefox och inte kan kommentera. Men jo visst kan du det! Det ser lite annorlunda ut bara. Jag ska sitta och trixa med en mer tydlig kommentars funktion, men så att ni vet det – det går att kommentera i både firefox och IE.

kommentar

Klicka där!

Du gillar kanske också...

9 svar

 1. martina skriver:

  Får hoppas katten kommer tillbaka.

  Det kan inte ev. vara så med att hon har fått lite vårkänslor och springer efter hankatter?:)

  Jag vill med ha en svart kalla! Får ut och leta, eller vilken florist handlade du den hos?

 2. ankan skriver:

  maddis hoppas din kissekatt kommer tillbaka.Kolla nu bara upp den gröna växten…. vi hade en ljusare växt ser nästan likadan ut på förskolan men vi gick ut på nätet och läste att den var giftig för djur och småbarn.ha d bra Krammelur !

 3. Bina skriver:

  Vet inte om du kollat din baksida men gör d annars. Katter brukar hålla sig i närheten till hemmet då dom inte är vana vid att vara ute. Gå ner några gånger per dag så kommer du hitta henne =)

 4. Caroline skriver:

  Välkommen tillbaka. <3

 5. Louise (Lollo) skriver:

  Åhh.. Trodde jag skulle sluta andas där ett tag! Vilken tur att du lyckades få tillbaka bloggen! :)

 6. patruska skriver:

  hoho vad du är bra som fixade bloggen till oss igen *blomma*

 7. Jag hoppas att katten kommer tillbaka och att din vän blev glad över gåvorna då de var mycket fina.

 8. Sofie skriver:

  Har din katt kommit hem?

 9. pezze skriver:

  jag har firefox o det funkar perfekt… :)

  skönt att din lille misse har kommit tillbaks.. jag e humbybumby på BD :)

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com