Moral, etik & integritet for dummies. 

Det har uppenbarligen inte framgått tydligt nog i bloggen men såhär är det. 

Oavsett vad människor tror om mig eller förutsätter så är jag gammalmodig. Jag har VÄLDIGT hög moral och en stark känsla för rättvisa och vad som är rätt och fel och göra därefter. 

Vissa saker är totalt FÖRBJUDNA i mitt liv. Vissa saker varken tolererar jag eller accepterar. Och jag lever som jag lär. 

Jag ljuger inte för människor. Inte för familj, inre för vänner. Inte för någon. Jag ser ingen anledning till det. Människor får helt enkelt lära sig ta den hårda sanningen även om den svider. Det är inte för andras skull jag väljer att vara helt 100% ärlig. Det är för min egen; då kan jag sova gott om natten och må bra med mig själv och veta att jag gör RÄTT. 

  
Och inte bara det faktum att jag inte är en lögnare: jag har svårt för människor som ljuger kanske ni då kan förstå. Jag vill inte att människor ljuger för mig. Inte de stora lögnerna, inte de små och inte de vita heller. Det är så onödigt att ljuga! Är jag inte värd sanningen när det är det enda du nånsin kommer få av mig? Och om du ljuger för andra i ditt liv så förstår ju jag att du är kapabel till detta och kommer förutsätta att du således någon gång kommer ljuga för mig också. Och för Guds skull, dra inte in mig i dina lögner. Jag kommer aldrig ljuga åt eller med dig heller. Inte ens en liten vit lögn. Det är under min värdighet. Jag vill faktiskt inte vara vän med människor som ljuger för någon. Och jag har dessvärre insett att det är snålt med helt ärliga människor och därför kommer jag inte ha många vänner. Jag har redan, för länge sedan, uteslutit både familjemedlemmar och nära vänner eftersom de är den typen jag inte vill ha i mitt liv. Ni känner alla till exempelvis min biologiska bror som jag sedan år tillbaka inte har någon kontakt med. Han ljuger extremt mycket, han har tagit lån i mina föräldrars namn men inte betalat till varför mina föräldrar hamnade en väldigt svår ekonomisk knipa. Sådana människor är energitjuvar och rent ut sagt äckliga och behövs inte i ens liv. Jag har inga problem att säga tack & hej till människor. 

  
Och förutom lögner har vi andra moraliskt förkastade ting som jag helst inte befattar mig med. 

Jag skulle exempelvis inte vilja umgås med föräldern som slår sitt barn. Som super sig nitad när barnen är hemma.  Som knarkar ner sig och förstör andras liv utan att ta ett uns ansvar. Som är otrogen mot sin man/hustru. Som inte tar hand om sina barn utan vanvårdar dem. Som brutalt misshandlar djur. Som ljuger och bedrar. Ja ni förstår. 

 

Allt detta har alltid varit väldigt viktigt för mig. Och ju äldre jag blir desto viktigare blir det. Och faktiskt även lättare att utesluta människor som inte lever upp till min standard. För jag har faktiskt rätten att själv välja vilka människor jag vill umgås med. Och jag vill inte umgås människor som håller på och såra människor med lögner och otrohet, bedrägeri på ett eller annat sätt.  Jag vill inte heller umgås med människor som inte gör rätt för sig. Betalar tillbaka lån, visa uppskattning där det behövs, vet vad som är rätt & fel och gör rätt även när det är svårt. Jag vill ju, som alla andra, hitta likasinnade människor att umgås med. Som jag trivs med och känner mig bekväm med. Vilket jag inte gör när min vän uppenbarligen drar vita lögner åt sin man hon säger sig älska, eller flickvännen som för minst andra gången varit otrogen mot sin sambo som är en god och bra man. Sånt vill jag inte sitta och lyssna på. Jag kan inte stå bakom det.  Såna hemligheter vill inte jag bära. 
  
Detta vet alla i min närhet. Mina nära vänner och min familj. De har genom åren lärt sig att jag har hög standard inom dessa områden. De vet var de har mig, eller borde så i alla fall, de som känner mig ”i verkligheten”. De vet de kan lita på mig och gör bäst i att inte ljuga för mig om de överhuvudtaget värdesätter min vänskap och respekterar mig som människa. 

Så om det aldrig framgått tydligt nog i bloggen tidigare så tycker jag att detta inlägget är ganska klart och tydligt. 

   
   

Du gillar kanske också...

8 svar

 1. FiaMedFem skriver:

  Amen!
  Det hade kunnat vara jag som skrev detta. Är sååååå less på folk som inte kan stå för vad de säger och/eller gör.

 2. Sandra&Milo skriver:

  Shit bra skrivet. Håller med dig helt ❤️

 3. Ninna skriver:

  Det var som om du tog varje ord direkt ur min mun. Är exakt på samma linje. Så less därför har jag verkligen inte många vänner heller. Och de få jag har träffar man tyvärr inte så ofta. Kan dock känna enorm saknad över att inte ha den där väldigt nära vännen som man känner att man kan ringa när det behövs, den där man bollar tankar med,den man bara kan sitta o dricka en kopp kaffe med bara precis för att det är så jäkla mysigt. Allt detta kan jag göra med pojkvännen men ibland kan man sakna en liksinnad kvinnlig vän som är på samma plan i livet.

 4. Alexandra skriver:

  Du har så rätt och jag tänker likadan.
  Jag är ärlig och jag kräver att min omgivning håller sig till sanningen utan några lögner.
  Jag har rensat bort varenda människa som inte förstår vikten av att man ska kunna lita på varandra och oavsett om sanningen kan göra djävulskt ont ska man inte sopa något under mattan .
  Jag kan nog uppfattas som väldigt hård pga jag säger vad jag tycker men det spelar ingen roll för mitt samvete ska vara rent och jag ska kunna sova gott om nätterna ;)
  Hellre ensam än blanda mig med konflikträdda som inte fixar ärlighet haha

 5. Kicki skriver:

  Jag är så jävla naiv så jag blir förvånad varje gång jag träffar på oärliga människor. Borde nog vara mer kritisk till vad folk säger men vill ju så gärna tro att folk tänker som jag själv.

 6. Betty skriver:

  Reagerar över att det är bara ”ja-sägare” i kommentarerna… härligt att så många med så hög moral och noll tolerans till lögner av alla slag– just läst detta inlägg också kommenterar.

  Växer inte på träd i min stad iaf….

 7. Malin Sörmlind skriver:

  WORD sistah. Jag är helt med dig. Om någon frågar mig vad jag tycker så är jag så vänlig och berättar det. Jag finner det så onödigt att trassla in sig i någonting som man aldrig kommer att minnas om tre år och sanningen kommer alltid fram.

  Jag kan inte heller luras eller skoja, för hela mitt ansikte skriker LÖGN, JAG LJUGER NU.. Abort mission ABORT!!

 8. Alexandra skriver:

  Kunde inte skrivit det bättre själv !
  Jag har samma krav och det är något jag står för och jag står hellre helt ensam än att blanda mig i massa lögner och personer som agerar totalt kört !

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com