ante omnis mea familia

Något som är så naturligt kan inte göra SÅ ont?

Jag har förstått att det inte är extremt ovanligt utan att många kvinnor faktiskt upplevt samma sak som jag, och ingen har nått direkt svar på frågan ”Vad är det?”

Nån gång då och då, helt utan rim och reson, oberoende på tidpunkt i min cykel, så får jag väldigt plötsliga attacker av extrem smärta i underlivet som sträcker sig baktill. Det känns ungefär som knivhugg nertill och i magen. Ibland känns det som att det gör ont i skelettet på något konstigt vis. Hela kroppen reagerar med att spänna sig som en fjäder, varenda muskel – och det gör så ont! Dessa attacker varar några sekunder bara. Som snabba HUGG. Och oftast är det bara en eller två åt gången, sen är det bra tills nästa gång som kommer oväntat, allt ifrån några veckor till månader därpå.

Inatt däremot, från ingenstans, kom en sådan smärtattack. Det gjorde så enormt ont. Och till skillnad från de andra gångerna så kom det sådana attacker ungefär var femte minut och höll på så i över en timme. Det var horribelt! Jag tjöt, och sträckte mig automatiskt efter Magnus vilket är min spontana reaktion när jag får ont, att, om möjligt, ta tag i Magnus. Han är ju min livlina, min trygghet. Allting känns alltid bättre när han är nära. Jag spände mig vid varje attack och fick hålla handen för munnen för att dämpa mina skrik och tjut så jag inte väckte mina barn.

Nån gång fick jag söka vård när jag hade så ont. Jag blev undersökt men de hittade inget till varför läkaren sa att det kunde vara en cysta som spruckit. Det låter rimligt, jag har ju haft cystor som kommer och går sen jag var 14 och jag vet ju hur ont det kan göra när de spricker och/eller vrider sig. Det kan även göra ont om något klämmer eller trycker på cystan, exempelvis i en viss kroppsställning. När jag var runt 14 fick jag diagnosen Polycystiskt ovarialsyndrom – PCOS. Hos en del är en eller båda äggstockarna fulla av små cystor som bildats av äggblåsor. Detta kallas polycystiska ovarier (PCO). Men det har liksom kommit och gått.

Jag opererade bort en cysta för 7 år sen. Den ville inte försvinna av sig själv utan bara växte och växte och gjorde mer och mer ont. När de gick in i magen så såg de inte bara hur stor den var (runt 10cm) utan även att den hade i stort sett kapslat in hela äggstocken så de hade inget annat val än att ta bort både äggstocken och äggledaren med (trots att läkaren innan op sagt de inte skulle ta bort äggstock- och ledare). Läkaren sa att hon förstod att jag måste haft jätteont med tanke på hur den hade vridit sig.

Sen dess har jag inte kollat faktiskt. Men jag skulle inte bli förvånad om jag har cystor igen. Så kanske det var en cysta inatt som vred sig? För det högg till emellanåt när jag rörde på mig.

Å andra sidan så säger min kalender att jag skulle ha ägglossning igår. Och när jag först fick ont så var det min första gissning. Magnus å andra sidan sa att det kan inte vara ägglossning eftersom ”något som är så naturligt kan inte kan göra SÅ ont” Hahahahah! ”Säg det till alla kvinnor som föder barn – helt naturligt” svarade jag. Men jo, ägglossning kan också göra hemskt ont. Men SÅ ont, på detta sättet, brukar jag inte ha när jag har ägglossning. Ägglossning förresten, är något som jag förr aldrig kände av, det har kommit på senare år att jag får ont i samband med ägglossning men jag tvivlar på att det var ägglossning inatt. Det kändes inte som det.

Har ni upplevt något liknande? Sökt vård? Vad har ni fått för diagnos i så fall?

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Något som är så naturligt kan inte göra SÅ ont?”

%d bloggare gillar detta: