#nåldyna

Imorse var jag nere på vårdcentralen för andra dagen på raken, för att lämna blodprover. Jag pratade med min läkare för några dagar sen och sa till henne IGEN att jag vill ha remiss till Smärtkliniken som reumatologen rekommenderade då han gav mig min diagnos för över ett år sedan. Min läkare ville i fjol inte remittera mig förrän jag gått hos psykolog, för det är tydligen standard. Min läkare påstår att Smärtkliniken skickar tillbaka remissen om patienten inte gått hos psykolog.
Och nu har min läkare (åter igen) börjat forska i vilka mediciner jag ska ha. Det har visat sig att vissa antidepressiva preparat har god effekt vid värk hos fibropatienter: Läs här. Så min läkare vill skriva ut Cymbalta till mig och prova om det fungerar, i samband med någon annan smärtlindring som hon nu efterforskar om. Jag kan/får ju inte ta vilka tabletter som helst efter min GBP. NSAID preparat är strikt förbjudet, i synnerhet då jag har magsår också.
Sen diskuterade vi min mage också. Den är synnerligen FUBR (fucked up beyond recognition). Jag har ju mer eller mindre kroniskt tarmvred. Med det menar jag att mina tarmar har en tendens att vika sig, klämmas fast och vridas. Och när de gör det är det otroligt smärtsamt. Oftast lägger det sig igen av sig själv, allt från några timmar till några dagar. Om inte, så är det akut operation som gäller. De senaste veckorna har varit jobbiga då mina tarmar snurrar och har sig. Papaverin & alvedon har tagit nån enstaka procent av värken men det verkar ha gjort sitt nu. Att ha konstant nära-döden-ont har blivit en del av min vardag.
Men det mest positiva är mitt järnvärde. Kunde knappt tro det var sant när provsvaren kom tillbaka och visade ett HB på 137! SÅ högt kan jag inte minnas jag nånsin haft och jag är stolt! För det var under graviditeten som det började sjunka drastiskt och jag påpekade för läkaren (på spec) att mitt näringsupptag pga GBP är sämre än vad de tror och jag bestämde att ta 2 extra järntabletter utöver den rekommenderade dosen som redan finns i min multivitammin jag tar dagligen och jag började ta samma dos igen när jag blödde efter graviditeten. Jag blödde sammanlagt lite mer än 7 veckor – min mens kom dagen efter avslaget slutade (för mycket info? Sluta läs..) så jag tog dubbla dosen järn igen och sedär – det lönade sig! Vad duktig jag är minsann.

Nu väntar jag på de senaste provsvaren på blodet jag lämnade imorse. Läkaren ska kolla mina levervärden innan nya mediciner sätts in.
Jag hoppas allt är på rätt spår nu med medicinerna och smärtkliniken..

Du gillar kanske också...

2 svar

 1. Marie skriver:

  Krav från Smärtkliniken att man gått hos psykolog? Då har ert landsting helt andra krav än vi har i mina delar av landet. Det ingår ju i en utredning hos Smärtkliniken att träffa klinikens läkare, sjukgymnast, arbetsterapeut OCH psykolog – de gör sen en samlad bedömning efter att de pratat med varandra och kommer fram till om och vad de kan hjälpa patienten med.

  Jag gjorde min utredning under hösten 2013 och det var fyra besök, ett var hos hos respektive läkare och ett femte besök där de presenterade vad de kommit fram till.

  Cymbalta har jag testat mot ledvärk – allmäntillståndet blev så försämrat och jag mådde rent skit att jag vet inte om lederna värkte mindre. Slutade med dem!

 2. Saija skriver:

  Jag har ju också en fibrodiagnos och jag skulle ha kunnat skrivit exakt som Marie. Jag fick också en samlad bedömning efter alla besöken på smärtkliniken och jag fick även Cymbalta utskrivet. Det hjälpte tyvärr inte alls på mig och jag slutade tvärt (inget att rekommendera dock).
  Jag har ännu inte hittat någon medicin som hjälper men eftersom jag är arbetslös och kan ta dagarna i min egen takt så får det vara så nu… jag klarar mig… Värre blir det när jag hittar ett heltidsjobb som jag ska förväntas klara av.

  Hoppas att det löser sig för dig! <3

Lämna en kommentar!