Nej till Fuck Off

Och idag tar vi stegen tillbaka till vardagslivet där barnen ska lämnas på dagis och jag ska göra mig iordning för jobb. Och i just mitt vardagsliv är det naturligtvis spännande, innehållsrikt och alldeles för jävligt emellanåt.

Jag fick det, i morse återbevisat att Laaiti inte vuxit ifrån sitt jävelskap med att röja upp och göra saker som han vet om att han inte får. Jag gick upp i morse runt 8 när klockan ringde och bägge mina barn sov fortfarande. Laaiti sov i min säng och det var himla mysigt att få pussa på hans varma mage på morgonen. Barn är som ljuvligast just då, när de sover.

LaaitiJag gick ut i köket och klickade igång min förberedda kaffekokare och tänkte att jag skulle lägga mig igen tills kaffet var klart. Barnen sov så sött ändå. Jag slöt mina ögon och lyssnade på det bubblande ljudet från köket och öppnade mina ögon igen runt 8:50. Laaiti tjöt från köket så jag gick upp och öppnade dörren som var stängd.. trots att jag hade lämnat den öppen. En av köksstolarna stod vid diskbänken och på diskbänken stod en skål som hade legat i disken. Doften som spred sig i mitt kök var inte den där underbara kaffearomen som jag avnjuter om morgnarna och jag fick nästan hålla andan för att slippa doften av inhemsk vitlök. I skålen på diskbänken såg jag en sörja av vatten, kanel, vitlökspulver, dragon och laktits flourtabletter med några Hemesetas suketter. Och med det kunde jag lätt konstantera att han inte har ärvt sin matlagningskonst från mig då det där liknande någonting hans pappa skulle kunna göra. Farmer makes a plan, som det heter.

Av flera olika anledningar kunde jag inte bli arg på skitungen. Det var ju, trots allt, jag som inte stängt dörren i morse (läs LÅST) och som somnat till. Det är kul och uppfinningsrikt att upptäcka nya vidder i världen och i mammas kök även om han vet att han inte får lov att röra mammas saker. Bad things can happen.

Och appropå Laaiti. Jag har ett problem. Ett stort problem. När jag berättar om detta problemet för vänner och bekanta så skrattar de. Visst kan det låta kul, men det är inte så roligt. Bakgrundshistorik: They started it!!
Phini hade en period för inte så länge sedan när han började säga ”Fuck off”. Det var inte svårt att förklara för honom varför  man inte säger så, till vem som helst, hur som helst och han tog till sig det jag sa och slutade. Laaiti, med kastrulllock till öron snappade naturligtvis upp orden ”fuck off” och börade säga det. Utan att förstå vad det betyder är det kul att säga så – hela tiden – till alla. I de värsta jävla sammanhang, till råga på allt. Han vet om att det inte är snällt att säga så och som om det personifierar min lilla demoniskt räddlösa son, så säger han det för jämnan. Som när Anton låg på soffan på julafton och fick sin blöja bytt.
Jag: Laaiti, ska du berätta för Anton att du älskar honom?
Laaiti: Fuck off!

Jag kan inte, vad jag än säger till honom, vad jag än gör, få honom att sluta. Laaiti är raka motsatsen till Phini. Laaiti är inte rädd för något. Han är inte uppmärksam, han hyser inte respekt för någon eller något. Han är smart dock. Han spelar på känslor. När jag höjt rösten ordentligt (under en längre period) kommer han fram till mig med huvudet böjt, de där förbannade hundvalpsögonen och säger at han vill ha en puss.. ”Jag älskar dig mamma”. Det är något av det svåraste att vara mamma, att neka sitt barn kärlek i just den stunden – JAG vill ju ALLTID kramas, pussas och ge kärleksförklaringar. Och som alltid med Laaiti, funkar ingen pedagogik i världen. Laaiti spottar på pedagogik. Han spottar på allt vad ”sitta ner och prata” innebär. Han spottar på förklaringar.

Så, tala om för mig – vad ska jag göra – för att få min son på 2½ år att sluta säga FUCK OFF?

Du gillar kanske också...

16 svar

 1. GirlGoesMom skriver:

  Åhå.. Hur gör man? När inget anant fungerar säger de ju att man skall helt ignorera dålit betéende och beöna det bra.. HR man gör det i den här sitsen var ju en bra fråga?

  Min tremänning är oxå 2,5 år… Han hade sagt på dagis ”Fy fan vilken dålig öl de serverar här!” och avslutat med ”Skål för fan” ;) Skall tilläggas att hans mamma är socialsekreterare *ler lite*

  Min kompis son, sade en hel del när han var tre… Bla när han var hos sin pappa, som han avr varannan vecka och han tog fram en folköl till maten.

  ”Det är ju det jag ahr sagt pappa!”
  – ”Vad har du sagt?!”
  ”Att du är beroende av öl…”
  -”VA? VEM har du sagt det till?!”
  ”Jaaa… till mamma… och på dagis!”

  Ungar säger det ungar vill…
  HAr du kollat upp ”nannyakuten” å sån skit? De brukar ju ha tips om sånt?

 2. Katarina skriver:

  Hmm, jag är mest nyfiken på hur det kommer sig att småttingarna har snappat upp det uttrycket från början…

 3. Tale skriver:

  Oh yes, children are at their best when they sleep!
  I’m sure you are very well aware that Laiiti probably says fuck off, because he can se that other people react to the words, and enjoy that. The best way to make him stop, when explaining doesn’t work, is if you, and everybody around him, are able not to show any reaction to the words at all. But as most other advices, this is not so easy to make happen. If he says it loud out on the bus or something like that, the chance is big that he can find a reaction in someones face. I’ve heard that some ”experts” states that if this is not enough, it might help to start use the unwanted words in the daily conversation – but not as swearwords, or in a loud/agressive tone. Like ”what do you want to drink, fuck off?” By that you are supposed to take the strenght and magic out of the words and make them uninteresting. I can see the logic in it, but I find it a little too strange to do myself, so I don’t know if it works. But the ignoring part does work in this house. Even if I think it tok me over half a year to stop Tine from saying ”faen”.
  Strange thing; the kids hear you say ”thank you” and ”please” maybe 50 times a day, and hear you swear once or twice. And what do they pick up?!?

 4. Tale skriver:

  Oh, one more thing. You might want to find a new place to store those fluor-tablets. They can be a bit nasty for the kids if they should eat the whole box at once. Not that I think your little angels would do any thing like that. My little terrorist on the other hand – quite likly ;-)

 5. Tale skriver:

  And even one more thing, regarding those poppy-eys and ”I love you, Mummy”s;
  I made StoreBråks world fall apart a year ago when I was just to angry to fall for it. I replyed something like: ” I love you too, more than you can imagin. But I’m not sure I like you to much right now when you’re acting like this” Very effectfull, but I don’t want to think what scars I made on her little soul that day. quite big by the look of her face. It tok quite a lot of explaining and apologysing to get her back in normal mode again…

 6. Madde skriver:

  Madde säger:
  January 2nd, 2008 at 11:21 am
  Min dotter är precis likadan, men hon är faktiskt uppmärksam och lyssnar på det man säger fastän det verkligen inte verkar så. På henne funkar det bara att lägga in vad jag tycker i vardagliga samtal och sådär och inte försöka göra nån stor grej av det hon säger/gör.

 7. Nendriel aka Mats skriver:

  hmmm svårt dilemma men han kommer släppa det om ett tag om du ignorerar han när han säger det skulle jag tro annars kan du jue alltid se om han kan byta ut ordet mot ett annat

 8. Ninna skriver:

  oj ja sånt är nog inte lätt, min dotter som är 22 mån härmar ju allt vad man säger, då hon har varit väldigt tidig med att prata rent så att säga. Hon råkade j uhöra farfar säga FAN och det var hon ju inte sen till att snappa upp, som tur är förstår hon inte innebörden och använder sig inte av det när hon pratar men jag bara väntar på det. Hon har haft en egen vilja sen hon föddes praktiskt taget och är fruktansvärt envis…det är nog väldigt svårt att försöka ”vänja” dem av med sådana ord. Speciellt då om det kanske även förekommer på dagis?
  Men du kanske kan försöka byta ut det på nåt vis..?? Lättare sagt än gjort..

 9. Anna skriver:

  Ja jag håller med. Försök att byta ut hans ord mot något annat. Hitta på något roligt och se om han går på det.. ;)

 10. felizie skriver:

  hihihihi
  om har var en fågel skulle jag ha sagt att det är bäst att ignorera oönskat beteende och berömma önskat. Nu är han ingen fågel och jag har inga barn. Men lycka till ;)

 11. Sara skriver:

  jag har ju inte kommit så långt, min son är bara 9 mån så jag vet inte i vilket utsträckning man kan bestraffa och berömma en 2,5 åring.
  Men att bli av med lite leksaker eller liknande när man förstör mammas saker kanske funkar. Men som sagt, jag har ju inte kommit så långt än :-)

 12. patruska skriver:

  åh man kan ju inte låta bli att småle lite grann

 13. MansonDust skriver:

  Star svor mycket när hon var runt 2½-3år. Dock har jag inget emot att barn svär, bara det inte är en övedrift ! Som Star höll på med, hon svor i varje mening. Så jag slutade reagera när hon höll på. Och efter ett par veckor så la hon av. Nu svär hon bara när hon är riktigt arg.

 14. MaddeMad skriver:

  Du kan både ignorera honom för d e ju uppmärksamheten han e ute efter. Sedan kan du hitta på egna ord som han kan snappa upp. Ex: Kevin sa heeela tiden skit. D var skitcoolt, skitmätt, skittrött, skitroligt ja.. du fattar. Jag sa til han med en överdriven ”lyssna på mig nu för jag har en rolig, fantasifull” röst” Vet du vad spiderman(ta ngn favoritfigur) säger istället för skit(”fuck off?) Den säger….. supercoolt, o ibland superdupercoolt när d e häftigt. (hitta på nått) Jag präntade d i honom gång på gång. Till slut satt d där.
  Use your imagination.
  :)

 15. Classe skriver:

  Stor humor! Låt han vara bara det går över. Och som några sa här ovan, ge han några nya roliga ord att leka med och använda så ska du se att det går över snart. Och ju mer godnattsagor du läser desto bättre ordföråd får dom. Lycka till vännen. :)

 16. Susie Kate Mela skriver:

  Älskar dina nya header, jättefin!

Lämna en kommentar!