ante omnis mea familia

Nostalgi: DarkQueen

I mitten/slutet av 90-talet och en bra bit in på 00-talet var jag en trogen besökare på irc. Man laddade ner ett chatprogram (mIRC) och anslöt till olika servrar, olika chatrum. Jag surfade runt på ircqnet och hittade olika rum och fastnade i ett rum som hette #music. En internationell kanal där man skulle prata om musik. Efter ett tag var alla presentationer avklarade och min engelska kunde inget annat än att förbättras då jag var (till en början) den enda svensken där inne. De andra var mest från USA och Australien, sen fanns där några belgare och skottar och annat blandat folk. Man lärde sig alla förkortningar som användes, alla välkända lol, lmao, brb, cya, l8er, ty, bbiab, afk etc. Man lärde känna varandra på distans. Vi visste vad vi hette, vart vi kom ifrån, ålder och vart vi alla befann oss i livet. Man pratade öppet i kanalen med alla och ibland pratade man privat med några enstaka andra användare. Det var mitt största intresse då och det jag mest gjorde – faktiskt. Jag vaknade på morgonen och loggade in, sa godmorgon till alla som var inloggade och sen tog jag morgonkaffet och morgonciggen sen satt jag vid datorn tills jag var tvungen att gå på toa och pissa. Man gjorde det man skulle såklart, med sitt liv, sen var det datorn som tog plats. Ganska socialt osocialt.

DarkQueenMan fick ju komma på ett klatschigt smeknamn och det första nick jag tog på den tiden var DarkQueen. Sen förkortades det till DQ eftersom de flesta inne i chatrummet kallade mig för DQ. Jag testade andra smeknamn med och kallade mig amoeba, metamorphosis m.fl och till slut blev det Madz, för efterhand som vi alla lärde känna varandra blev det våra namn vi kallade varandra. Death_Overlord var en kille från Skottland som heter Geoff, Sugarjunkee var en kille från Beligien som heter Sven, J666 var en kille från USA som heter John. Personligt, men opersonligt. Och där var jag en stammis – “reg” i flera ÅR. Och många av de andra med – vi snackades vid., över internet i ett chattrum, i flera ÅR. Så ja, jag vill gärna tycka och tro att man kan lära känna människor över internet. Att man inte behöver träffas face-to-face, IRL, för att bilda sig en uppfattning om en människa. Vi kallade varandra för bro & sis och det var mysigt och familjärt på nått sätt.
Jag vet inte hur det kom sig att jag slutade chatta där. Men jag är säker på att det var i samma veva som jag träffade Wayne. Ett behov ersattes av ett annat behov. Ett beroende ersattes utav ett annat och det var slutet för min tid som DarkQueen.

Nu har det gått många år. Tänk att det redan har gått över 10 år. Man har ju tappat kontakten med i stort sett alla – mitt liv tog en helt annan vändning. På den tiden, var jag blond med lockigt hår och bilden som alla hade utav mig – hon som de kände som DarkQueen var bilden ni ser här ovanför. Tidig 20-årsåldern.
Sen häromdagen lades jag till i en grupp på Facebook. En grupp som heter IRCqNet #music. Jag gick in och kikade och det tog mig en stund innan jag fattade vart jag hade hamnat och kollade igenom textdokumentet där alla gamla nick jag känner igen från chatrummet, med alla “regs” jag minns. Och sen kom bilderna.. en efter en laddades det upp alla de bilderna på oss som florerade i chatrummet för över 10 år sedan, och vi blev taggade och kunde hitta varandra. Jag tyckte det var sjukt häftigt. För man har ju undrat genom året “Vad hände egentligen med ***”.

Those were the days.. När jag var en datornörd.

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Nostalgi: DarkQueen”

%d bloggare gillar detta: