ante omnis mea familia

Och där kom det: Nu går jag ape-shit-crazy!

Det var ju själva fan. När ska detta ta slut för gott? Just som man tror att det är över så börjar det om på nytt.

Ni vet att Phini blivit mobbad av och till. I höstas var det riktigt jobbigt för honom i skolan. Jag kontaktade rektorn och mentorn men det enda jag fick till svar var “Vi har inte hört eller sett nått” och “Vi har pratat med de inblandade, det är löst nu”.
Om de tror att de har löst någonting så tror de fel – det gjorde jag med hjälp av vänner – utanför skolan.
Som direkt följd av mobbingen i skolan fick jag ringa BUP och få hjälp – det är inte okej med en 11-åring som säger att han vill skära sig själv för att släppa ut allt det onda inom sig. Jag tar det fruktansvärt allvarligt och jag ÖNSKAR att skolan hade sett lika allvarligt på det. Men jag upplevde inte det så.

Idag när jag loggar in på facebook, där jag har gett mina söner varsitt facebook konto* (se fotnot), ser jag att Phini har ändrade relationsstatus. Tydligen så är han tillsammans med en pojke – den pojken som mobbade honom hela hösten. Nej, jag tror inte han är inblandad i detta. Och efter det en status där Phini “kommer ut” som homosexuell.

Nej, givetvis är det inte Phini som skrivit detta. Hans facebook konto har blivit kidnappat. Hans ipad låg hemma, så det var inte via hans surfplatta. Jag ringde Laaiti’s resurs för att höra om Laaiti suttit vid sin ipad och eventuellt facebook även om jag var säker på att det inte var han som ville jävlas (han hade inte skrivit på det sättet) – eftersom han är den enda jag kunde tänka mig som kunde lösenordet. Jag ville bara säkerställa och utesluta innan jag gick vidare. Laaiti hade inte suttit vid ipad alls. Men jag tänkte inte låta detta bero.
Jag loggade in på hans konto, ändrade lösenord, tog bort allt efter att jag hade dokumenterat det.

Jag ringde rektorn först – hennes kontorsnummer, sen hennes mobilnummer; inget svar.
Jag ringde expeditionen, biträdande rektor, administrationsansvarig, elevcoach. Jag ringde sammanlagt 6 olika nummer och fick i alla fall tag på Elevcoach, som jobbar i Hjärup idag. Han rekommenderade mig att ringa biträdande rektorn, men där var inte heller nån som svarade.

Så jag packade in Keeron i bilen, lämnade honom hos mina föräldrar, sen körde jag ner i skolan för att ta hand om detta personligen.
Mötte upp Phini – som jag hade pratat med i telefon en stund innan. Det var just runt lunchtid så han gick och åt. Jag satte mig utanför rektorns rum – hon har glasdörrar så hon såg mig sitta där. Hon satt i möte med någon.
När sedan gästen gick tog jag mig friheten att gå fram.
“Har du tid en stund?”
Och givetvis hade hon jättebråttom Hon hade  bara 4 minuter till övers för mig.
Men jag gick in, berättade som hastigast men rakt på sak vad det handlade om. Hennes svar var att hon tyckte jag ska polisanmäla detta. Sen undrade hon om inte facebook kan spåra vem som loggat in på Phinis konto.
Jag sa att polisen inte kan göra något åt detta, det är meningslöst att anmäla ett kapat konto på internet. “Men det blir i alla fall anmält” svarade hon.
Jo, men till vilken NYTTA – man anmäler väl inte för sakens skull?!
Först väntade jag på resten – men sen då – vad ska SKOLAN göra? Men hon tycktes inte komma med konkreta förslag på åtgärd.

Jag nämnde skolans antimobbinggrupp, BAM. Jag tyckte att detta är något de kan ta upp där. Jag drog även upp Incidentrapporterna som skolan ska skriva när det har hänt någonting. Det är rapporter som SKOLAN ska fylla i. Hon svarade att det är vuxna som ska fylla i den när de sett någonting hända. Så jag replikerade att JAG är vuxen och jag vet vad som hänt så rektorn var schysst nog att skriva ut en sådan rapport och ge MIG att fylla i. Sen gav hon oss en tid för ett möte (tillsammans med Phini) i nästa vecka. Sen var hon ju tvungen att bege sig. Hon hade så bråttom. Någonting var viktigare för henne. Så det var inte utan vemod jag gick därifrån och kände att jag inte tyckte att rektorn tog detta på tillräckligt stort allvar. Har hon aldrig hört om mobbings baksida? Vill hon ha ett barns liv på sitt samvete? SÅ allvarligt är mobbing. JAG VET – been there, done that.

Och hon vill inte ens FÖRSÖKA ta reda på vem, vad, när, hur?
Är hon inte det minsta intresserad varför elever på hennes skola, på skoltid, har möjlighet att sitta på facebook och mobba andra?

Men hennes ord ekade i mitt huvud “Jag tycker du ska göra en polisanmälan” – Jo. Rätt. Det kanske jag kan göra. Jag kan ju anmäla skolan. Och sen kan jag även anmäla skolan till BEO (Barn och Elev ombudsmannen). Skolinspektionen. Det finns andra instanser än bara polisen man kan anmäla och det börjar bli hög tid för detta. För enligt mitt tycke har INGA åtgärder gjorts, varken direkta eller förebyggande för att förhindra mobbingen.
Sen får vi se vad SKOLAN (läs: rektorn) kan göra.

Jag skojar inte det minsta när jag säger att mitt tålamod är SLUT. Det är så obefintligt så det inte ens är ett dammkorn i universum. Inte en tillstymmelse till tålamod har jag. Och min förståelse och all civiliserad vänlighet man kan ha är som bortblåst.

Det är MIN SON det handlar om. Det kanske inte är lika allvarligt för rektorn som det är för mig – det är inte hon som får trösta det gråtande barnet och känna sig helt maktlös och hjälplös. Det är inte hon som får se sitt barn förändras mitt framför ögonen på henne.

När jag var på väg från skolan hörde jag någon fråga om jag var Phini’s mamma. Det var tydligen en av hans lärare. Hon har honom i ett ämne. Hon undrade vart hans ipad är,om han inte ska ha den i skolan längre eftersom han inte haft den på hela terminen. Hon undrade om vi hemma kommit överens om något men så är inte fallet ,han har bara glömt den. När jag ändå hade henne där passade jag på att fråga hur hon upplevt Phini på hennes lektioner. Om han tycks mått bra, om han kivas med någon osv. Hon sa att hon hade märkt att han haft det jobbigt förra terminen men i början på denna terminen hade det tyckts bättre. Hon verkade känna till problemen mellan Phini och dessa 2 pojkar innan. Jag berättade att jag nyss hade varit hos rektorn och vad som hade hänt och hennes spontana reaktion var mer välkommen än den jag hade stött på inne hos rektorn. Hon tyckte inte att detta var okej ALLS och att detta måste man agera på. Hon sa att hon sitter med i BAM (antimobbinggruppen) och att hon skulle ta upp detta där. Hon gav mig sin emailadress och sa att jag kunde maila henne om jag ville något. Då mådde jag i alla fall LITE bättre, när jag kände att åtminstone NÅGON hade lyssnat på mig.

Men jag tänker inte sitta och vänta på något jävla möte med rektorn, veckan efter händelsen. Jag känner att man måste agera så fort som möjligt. Så jag tänker göra ALLT jag kan. Jag tänker ringa och maila och skriva brev både hit och dit.

DETTA ÄR INTE OKEJ!

*Fotnot: Jag är väl medveten om 13-års gränsen på facebook vilket är ett annat inlägg och relativt ovidkommande i mobbingfrågan till hand. Jag valde att låta de ha facebook konton att koppla spel till då de spelar facebook spel på sina surfplattor vilket är majoritet av deras aktivitet på facebook.

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

13 tankar om “Och där kom det: Nu går jag ape-shit-crazy!”