Omedveten marknadsföring av medmänniskor

Mattias hade en bra poäng i en kommentar han lämnade i bloggen (låst inlägg) och jag har diskuterat ämnet med en vän många gånger och funderat på det en hel del. Jag har väl egentligen aldrig tänkt på det på samma sätt tidigare och tänkte dela med mig av mina tankar.

Olika roller
Alla människor har olika roller. Vissa av oss har mer än en, de flesta faktiskt. Ta mig till exempel. Jag är dotter, mamma, ensamstående, bloggare, piercare, granne, kund, vän etc. Jag är ganska många saker ändå. Och i varje roll representerar jag andra, jag representerar alla andra döttrar, mödrar, ensamstående, bloggare, grannar, kunder, vänner etc. Och alla dessa roller är minst lika viktiga, oavsett vilken man har eller hur många – för att man representerar alla andra som har samma roll.

Att representera andra
Ex: Om jag som piercare gör ett förfärligt jobb och en kund har en väldigt otrevlig upplevelse hos mig så kommer hon bilda en uppfattning om hur det är att gå till en piercare och får en dålig uppfattning.  Jag representerar andra piercare med. Så om jag är elak och hårdhänt så kommer hon bli tveksam till att våga pierca sig igen. Oavsett om det är hos mig eller en annan piercare eftersom hon har dålig erfarenhet av en dålig PIERCARE. Och det kan andra piercare få lida för. Jag har själv upplevt det och haft kunder med dåliga erfarenheter som är mer rädda än vad de behöver vara, vilket i sin tur gör mitt jobb lite svårare och mer tidskrävande eftersom nån annan  dum jävla piercare sabbat, inte bara för sig själv utan alla andra piercare med.
Ex: Om man som ensamstående mamma på något sätt missköter sitt barn och inte ger barnen det de behöver och den tid de behöver så representerar man samtidigt andra ensamstående mammor. Och när det sen talas om den mamman blir det “ja hon är ju ensamstående” och vipps så har man placerat ensamstående mammor i det facket som missköter sina barn för att en jävla fitta gjorde det så ska vi andra få lida lite för det. För det fick de andra lära, att så gör ensamstående mammor.
Ex: Om jag går in i en Lindex butik och ska handla och ber ett biträde om hjälp och får en uppkäftig, nedvärderande attityd och dålig service så lär inte Lindex fortsättningsvis vara mitt förstahandsval av butik när jag ska handla för att den uppfattningen jag då har fått är att “Lindex har skitpersonal” – hon representerar företaget och då är det företaget som får lida.

Jag tror ni förstår poängen.

Hur påverkas vi av andras beteende?

Och det är så enormt synd, att människor egentligen är så självupptagna att de inte ser detta och i många fall, inte ens bryr sig. Att de uppför sig illa utan att förstå att andra människor påverkas NU och påverkas i FRAMTIDEN av denna enda människans beteende. Det drabbar ju inte bara den personen själv utan så många andra också. När EN ensamstående mamma fittar sig, så är det JAG som får skiten. Jag och många andra bra ensamstående morsor. När EN piercare fittar sig så drabbar det mig och andra piercare. För att vi också är piercare. När EN kvinna är otrogen så drabbar det mig, och andra kvinnor, för att vi är kvinnor.
Och när EN man, eller flera, beter sig som några riktiga jävla svin mot oss kvinnor, så är det ALLA män som får skit för det. När både Wayne och Martin varit så jävla respektlösa mot mig och trampat på mig och spottat på mig och våldfört sig på mitt hjärtas godhet så är det ALLA män som får skiten. För då tycker jag (efter vad jag lärt av erfarenhet) att män är några hjärtlösa jävla kräk och jag kommer ALDRIG ge fotmassage till honom när han slappnar av i ett varmt bad mer, jag kommer ALDRIG vara snäll och göra matlåda åt honom, jag kommer ALDRIG ge honom sovmorgon – för varje gång jag faktiskt har gjort det har jag inte fått någon jävla uppskattning eller tacksamhet utan istället blivit behandlad som skit värd. Så nästa man i mitt liv får SKÖRDA vad andra män sått.
Är det rättvist? Nej. Men så går det till. Män som exempelvis Wayne och Martin har satt en viss standard av hur en man är för mig.
Och när en kvinna betett sig som en slyna och horat runt när hon varit i förhållande är det JAG (och alla ni andra kvinnor) som får skiten. Då får vi stå till svars till varför kvinnor är horor och slynor och slampor. Är det rättvist? Nej. Men så går det till. Och när jag sen blir tillsammans med en av de männen som tidigare blivit bedragen är han sjukligt svartsjuk och misstänker jämt att jag är otrogen för det var hans ex, alltså är jag det med, för att jag är också kvinna. Så går det till.

Så tänk på det. Det du gör – drabbar andra. Både de du älskar och de du hatar. Inte bara NU idag utan även DÅ i framtiden. Och ni/vi är alla del av samma jävla system – vi är MÄNNISKOR. Vi representerar varandra. Och jag blir jävligt förbannad när jag tänker på hur jag uppfostrar min barn exempelvis. Jag vill lära de hur en bra kvinna är, jag är deras kvinnliga förebild. Jag vill att mina söner ska växa upp och ha respekt för kvinnor utan att nån jävla slyna ska komma och ändra den bilden hos mina söner när de är äldre. Och jag vill att de ska lära sig hur en bra man är – därför får jag välja mitt manliga umgänge med lite större omsorg nästa gång så att de inte får samma bild av män som jag har.

Dagens tanke. Åsikter?

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. nina skriver:

  Du hade nog tyckt jäääävligt mycket om George Meads teorier och den generaliserade andre! Det är ungefär det du beskriver men det är ju alltid fint att läsa om något som ligger en varmt om hjärtat, och som det finns en sociologisk filosofi om :)

 2. Kattis skriver:

  Jag förstår vad du menar och till viss del håller jag med, men samtidigt vägrar jag ta ansvar för andra människor på det sättet. Jag tar inte ansvar för hur andra systrar, eller för all del andra finskor, beter sig – helt enkelt för att jag inte är andra systrar, eller andra finskor, jag är jag. Jag tänker inte heller lägga över mitt beteende på någon annan, därför att det är jag som eventuellt är en idiot. Och bara för att min förre pojkvän (och alla andra innan dess) var idioter innebär det inte att alla karlar är det. Det är ganska dumt, tycker jag, att skylla ifrån sig på det sättet (i brist på bättre ord). Man ansvarar själv för hur man uppfattar sin omgivning och man är faktiskt ganska dum om man bara drar slutsatsen att alla med liknande attribut är av samma skrot..

 3. Caroline skriver:

  Jag kan faktiskt hålla med Kattis en del i det hon skriver.
  Jag vägrar att göra mig till ett offer!
  För det är det jag tycker att man gör när man delar in folk i negativa fack.
  Man förlorar ju grymt mycket på det själv i slutändan. Tycker du redan innan du har släppt in en man i ditt liv att han är en skit, tro tusan att han kommer att behandla dig som skit efter ett tag.
  Jag tror helhjärtat på att ge människor en chans.
  Alla är i min värld goda tills jag får motsatsen bevisad för mig.
  Att kalla mig cynisk skulle vara bland det värsta någon skulle kunna säga till mig.
  Sen tror jag starkt på magnetism och att själv välkomna olika saker i mitt liv. Nu har jag insett att jag innan har trott att jag måste vara en ”mamma” åt mina partners, ta hand om dem, laga mat till dem och tvätta deras kläder.
  Psykiska problem? Missbruk? Psykisk och fysisk misshandel? Bring it on!
  Här ska det bli åka av…. Sån var jag innan.
  Tills jag gick i väggen och knäckte mig själv och insåg en vacker dag med en jäkla massa hjälp och pushning att jag inte behöver ta hand om någon annan än mig själv.
  Att jag är värd att behandlas bra och inte som en skit. :poop:
  Efter den dagen var det slut på mina dumheter och jag stängde dörren för idioter. Jag trodde jag hade gjort det innan, men denna gången kände jag i hela kroppen att det var på riktigt.
  Skulle det vara såna idioter som letade sig in i mitt liv så kunde det vara, då fick jag vara själv.
  Men jag stängde inte ute alla män för det, ALLA män var ju inte idioter. Bara de som jag själv omedvetet tillåtit vara just; idioter.
  Nu sitter jag intill världens finaste människa i soffan, min sambo som jag älskar över allt och som är så fin mot mig varje dag att jag får ett stort leende var gång jag tänker på att han är min!
  Inte ett ont ord vi sagt till varandra under våra snart två år tillsammans. :heart:
  Så jävla ont att läsa, men jag var skitbra på projektion innan. Det är dumt. Väldigt dumt, för det gör ont.

  Det ÄR lätt att skylla ifrån sig på andra. Det ÄR lätt att tycka att världen är orättvis, att man aldrig hittar rätt eller att alla andra har det så jävla rosenrött och fint hela tiden.
  Men det är bara man själv som kan ändra det. :dance:
  DU har makten över DITT eget liv, bara du kan ändra det i den riktning du vill.
  Ge alla den chansen dom verkligen förtjänar, om det sen visar sig att dom är idioter säg; -GO FUCK YOURSELFE!
  Men inte förens de själva visat vad de går för.

 4. missmaddis skriver:

  jävlar vad missförstått.. det handlar inte det minsta om att ”skylla ifrån sig” eller att man ska plötsligt ta ansvar för andras handlingar..

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com