ante omnis mea familia

Projekt håret: Jag låter det växa.

Nej detta är ingen modeblogg. Det innebär dock inte att jag är totalt ointresserad av mode, smink, hår osv. Det finns trots allt lite kvinna i mig. Så idag ska jag skriva lite om mitt hår.

Jag bestämde mig för att låta håret växa för en tid sen. Jag har toppat det nån enstaka gång men inte klippt ner det. Jag har insett att det är ganska mycket jobb med att ha långt hår, i synnerhet med min hårtyp. Jag har lagt upp bilder då och då om håret och fått några mail/kommentarer av folk som är intresserade av vad jag gjort med mitt hår. Det ska jag gå in på i detta inlägget.

Av alla hårtyper som finns så har jag den som är törstigast av alla. Mitt hår är lockigt. Det skruvar sig, det är frissigt. Jag skulle gissa på att jag har hårtyp 2C eller 3A ↓

Det är först nu när jag är över 40 år (!!) som jag börjat acceptera, tolerera och faktiskt till och med börjat tycka om mina lockar. Jag inser att det är just mitt hår som många går till frissan för att få fixat. Och jag har detta naturligt så jag borde ju faktiskt uppskatta det mer.

Den lilla bilden nere till mitten med vit tröja är tagen häromdagen, utan att jag ens borstat håret eller stylat. Det känns ganska tursamt, eller hur. Inte på nån av bilderna har jag lockat håret eller stylat det förutom återfuktande produkter och hårfön med diffuser.

Men såklart får man sköta om sitt hår om man vill ha ett friskt fint hår och som jag nämnde så är just min hårtyp (mitt hår är inget undantag) väldigt torrt så man måste tillföra fukt. Jag provar hela tiden nya produkter för att hålla det återfuktat och någorlunda fint och försöker hitta en produkt som passar just mig. Man får prova sig fram. Serum, olja, balsam osv.

Och utöver alla produkter man kan köpa till håret så finns det massa olika tips jag har läst mig fram till, om hur man bäst sköter om sitt hår. Jag har på sistone, efter lite efterforskningar, lärt mig olika sätt att sköta mitt hår bättre för att hålla det friskt och fint och provat mig fram till vad som funkar för just mig. Bland annat följande

 • Sluta torka med frottéhandduk! När håret är blött är det extra känsligt. Om du då gnuggar det med en handduk kan håret ta skada. Förutom att hårfibrerna ruggas upp och håret blir frissigt så gör friktionen att hårstråna lätt får knutar och kan gå av.
 • Jag torkar hellre håret med s.k ”plopping”-metoden. Det innebär att man kramar försiktigt ur en del av vattnet, men inte mycket. Det får gärna vara dyngsurt. Slaska i ev leave-in man vill ha sen man lägger en stor t-shirt framför sig med halsöppningen mot sig. Sen lägger man håret rakt ner och lägger pannan mot den där halsöppningen. Man tar sen tshirten och lyfter upp bakom huvudet, runt p varje sida så de möts vid pannan, tryck ner huvudet mot tshirten, ta tag i ärmarna och dra de bak mot nacken och knyt. Sen ge man med den nån timme, i en snygg turban, tar sen av och stylat eller torkar som man vill. Detta är en metod för att bevara lockarna. Denna metoden gör så jävla mycket skillnad, tro det eller ej! Jag kommer aldrig torka håret med handduk igen.
 • Om jag ska föna håret så använder jag en diffuser på lägsta värme och lägsta ös. Hur man använder en diffuser kan man googla. Orka skriva allt det..
 • Jag använder inte schampo. Har inte gjort på flera år. Inte Kaeli heller för den delen. Det behövs oftast inte. Skulle det vara nått extra skit i håret eller om jag har hennarester kvar eller olja som ska tvättas ur, DÅ använder jag schampo. Schampo sliter mer på håret.
 • Jag använder mitt balsam som en mini-inpackning när jag ligger i badet. Kladdar i massa balsam, snurrar håret i en knut och sen får det vara där under tiden jag badar och kollar Netflix. Lyx!
 • Jag kör med jämna mellanrum en kur med AMLA-olja. Då sover jag med oljan över natten, tvättar bort på morgonen. Amla hårolja ger friskt utseende, livfullt hår med glans. Samtidigt stimulerar det hårbotten och hjälper till att bättre förse hårrötterna med näringsämnen. Den har en stärkande effekt och ger håret ny fyllighet, samtidigt som den blir smidigt och mjukt. Den sägs hjälpa håret växa fortare och dessutom göra håret mörkare.
 • Utöver amlaolja så brukar jag ha i några droppar ARGANolja. Det dämpar frissighet, Det ska kunna reparera slitna hårtoppar, göra håret mjukare, mer följsamt och tillföra glans. Dessutom jävligt bra för huden!
 • Jag borstar aldrig håret. Jag har en bredtandad kam som rekommenderas oss med lockigt/krulligt hår. Och jag kammar det bara försiktigt när det är vått eller om jag ska fördela nån produkt i håret (vilket jag faktiskt gör när håret är vått). Jag kammar inte håret ofta heller för den delen.
 • Jag sover aldrig med nersläppt hår. Jag gör alltid en knut mitt på hjässan som jag sover med. Dels för att det är så mycket mer bekvämt att sova utan att känna håret i nacken som kliar och hamnar över hela fejset, och även för att det kan sluta som fan på håret när man sover, med all friktion mot kudden när man rör sig i sömnen. Jag brukar säga till mina tjejer här hemma att sova med fläta.
 • Jag har provat att skölja med risvatten. Har ni hört om den trenden? Risvatten ska göra att håret växer fortare, blir starkare och glansigt och tillför håret en massa näring osv. Jag är ganska säker på att det ska funka men jag har inte tålamod med det också haha. Jag vill gärna prova en period!
 • Sist men inte minst: Jag käkar SILICA varje dag. Det rekommenderar jag. Kroppen behöver tillskott.

Det ser ut att vara en del jobb fast det är det ju verkligen inte. Den enda rutin jag har varje dag är ju att sätta upp det innan jag ska sova. Allt annat är ju de dagar man tvättat håret, vilket man inte ska göra för ofta. Det vet vi alla.

Mitt hår har växt så sjukt mycket de senaste månaderna tycker jag. Jag brukar mäta och hålla koll för skojs skull. Jag tycker absolut att mitt hår växer betydligt fortare än vad det sägs att det ska göra.

CA 3 ÅR TILL AXLARNA 
OCH 7 ÅR TILL MIDJAN

För mig ser det ut såhär, hittills ↓

Alltså. Den sista december till början på februari. Det är mer eller mindre 1 månad – då växte mitt hår 7 cm i nacken! Men luggen och mitt på huvudet stod stilla. Intressant. Ska bli spännande att se vart jag hamnat om ett år!

Har ni fler tips?

Har ni några tips på hur man kan få håret att växa fortare och även få friskt, starkt hår så lämna en kommentar! I synnerhet om ni har erfarenheter av Olaplex No 3, för den är jag nyfiken på men drar mig för att köpa 100ml för 250 spänn – är det värt det?

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Projekt håret: Jag låter det växa.”

%d bloggare gillar detta: