Självmord

Lite såhär resonerar jag.
Lyssna noga – från början till slut
annars är du inte rättfärdigad vare sig en kommentar eller åsikt.

OBS!
Ej för känsliga tittare

[youtube:http://youtube.com/watch?v=BbrAOKhoN5M]

Du gillar kanske också...

19 svar

 1. Tale skriver:

  Come on! Be nice! I’ve just come home from the chaotic task of delivering StoreBråk ans LilleBråk in their kindergarten and park.I’ve fed MiniBråk and put her down for a nap, made a cup of tea and granted my self some good time on the computer before I start doing something usefull. I open my browers and the 3 sites Aftenposten, Nettavisen and Missmaddis pops up. Best thing first, I start at your blog. What has been on her mind since I last reed? Pregnant? Suicide?! YOU SCARED THE HELL OUT OF ME!!!!!

  But I liked that clip! I mostly agree. But a little coment on the part ”not everybody deserve to be saved..” For some stupid reason the people that don’t deserve to be saved are very selldom the same that deside to kill them self. :-/

 2. Ninna skriver:

  f*n min dator hackade sig igenom den så jag hörde inte ens hälften :-(

 3. Sara skriver:

  Min åsikt. personer som begår självmord är stora egoistiska ynkryggar.
  Det är knappt att dom förtjänar att sörjas av alla dom som dom valde att lämna, vänner, föräldrar, respektive, barn…
  Dom har ju ändo gjort ett aktivt val att lämna alla dessa människor.

 4. jessie skriver:

  Visst, det där fick mig att tänka efter en hel del.Tyvärr är det ofta psykiskt sjuka människor som begår självmord och iblan kan jag inte hjälpa att undra: Om personen hade fått hjälp och blivit frisk, hade den personen handlat annorlunda då? Det är fler som dör av självmord än de som dör i cancer och trafik olyckor. (0-40 år) Det finns en suicid problematik som negligerats.

 5. Vicky skriver:

  Ovanstående kommentar (av Sara) gör mig riktigt jävla upprörd. Min lillasysters bästavän tog sitt liv i slutet av förra året. Hon blev bara 15. Att påstå att hon vore en egoistiska ynkrygg är för jävla okänsligt och korkat. Hon var en av de omtänksammaste människor i min systers närhet. Trots den tunna och lilla kropp, bar hon på tyngder du förmodligen aldrig hade kunnat bär. I sjätteklass drabbades hon av anorexi, hon fick åka in och ut på hem, och även när hon mådde som sämst var hon mån om folk i sin omgivning. Vården hon fick var värdelös, inte värt att få kallas vård ens. Tänk dig själv att vara 13 och tvingas bort från din familj och in i ett kalt rum med vita väggar, där du stängs in och du förstår inte varför. Om du inte var sjuk när du kom dit, lär du bli det där, som min syster beskrev omgivningen. Till slut orkade hon inte mer, världen måste uppfattats som den kallaste platsen i världen för henne, varje andetag lär ha plågat henne. Jag önskar att man kunnat ta tillbaks tiden, ändrat saker och ting bara för att försöka på nytt. Att hon tog sitt liv kommer jag aldrig vara arg på henne för. Jag är mest ledsen över att hon fick känna det hon känt, och att hon pga. det tog sitt liv. Men någon egoistisk ynkrygg, det var och är hon INTE.

 6. Vicky skriver:

  Som tillägg; Jag tror inte att självmord var ett val som hon egentligen ville välja.

 7. Anna skriver:

  Jag håller med Tale jag gillade klippet.. Jag tycker också som Sara att de som begår självmord endast tänker på sig själva. Jag tänker mer på alla som dom lämnar sig bakom sig….

 8. GirlGoesMom skriver:

  Detta är ett omdebbaterat ämne.. vansinnigt många åsikter finns, förmodligen lika många som det finns människor.

  Självmord är oftast inte ett aktivt val, utan en sista utväg för en desperat människa.

  Hur det kan vara ”Olagligt” i USA är för mig en gåta… Om man inte bestämmer hurvida man vill levaeller ej, vad fan bestämmer man över då?

 9. Jag tror att dom flesta människor någon gång har varit vid den punkten i sitt liv då dom tänkt att det vore skönast att bara få avsluta allting. Jag själv skulle nog aldrig göra det dock, då jag anser att människan kan hantera så mycket mer svårigheter än vad hon egentligen tror är möjligt. Man får inte ge upp för lätt helt enkelt. Vi har bara ett liv (vad vi vet) och det ska man ta vara på. Speciellt dom där tillfällena som gör det extra fint. Alla borde lära sig att ta vara mer på dom små och bra stunderna i stället för att bara fokusera på det dåliga, hur svårt det än kan vara.
  Att kalla självmordstagare för fega ynkryggar tycker jag är att ta i, men däremot tycker jag att det är en egoistisk handling mot dom man lämnar efter sig.
  Jag är dock helt för läkarassisterat självmord, men det är en annan diskussion det. :)

 10. Hanna skriver:

  Otroligt tankvärt och jag kan inte mer än hålla med.
  Kan även säga att på ett sätt ser jag självmord som en egoistisk sak, eller iaf de som gör ”självmordsförsök” för uppmärksamhet. Samtidigt har jag själv erfarenhet av hur det är att inte orka fortsätta, att inte hitta en väg ut, att inte få hjälp. Och jag känner även folk som valt att ta livet av sig, dock så kan inte jag heller vara arg på dem, för självmord är oftast en desperat utväg ur ett kaos som du inte klarar av.

  Ändå, valmöjligheten vi människor har är en unik sak, för vi har kontrollen att förändra eller ge upp. Och om du lyckas ta dig igenom det utan att ge upp ditt liv så har du vunnit otroligt mycket. Det känner iaf jag att jag har gjort.

 11. MaddeMad skriver:

  Jag känner människor som har tagit självmord p.g.a olika saker. De har lämnat stora tomrum hos de nära & kära. Jag känner även en som städar tåg, under tågen efter dödsfall. Han kräktes 1:a gången han stod under tågen & såg delar av en människa :(
  Idag tar han det som det är. Städa ett tåg från ett självmord! Det är alltid någon som får städa upp någon annans skit även efter döden. Jag vet att dom jag kände som dog hade problem. En hade precis blivit utskriven från psyket & han hoppade framför tåget.
  Jag TROR/VET att vården inte har de resurser som behövs för att rädda liv. De som tar livet av sig är desperata & ser inte ljus i sitt mörker. Jag anser ínte att d e ynkryggar (d klassiska ordet) utan att d inte får den hjälp som dom behöver OCH inser sitt eget människovärde. Jag lider med de som inte kan se någon annnan väg än att ta sitt liv, jag lider med de som är runt om & blir drabbade och jag lider med de som ser detta som ”ingenting”, att det är vanligt…
  En dödsjuk som ändå ska dö kan få bestämma när & hur tycker jag. Skulle min son ha dött så hade jag inte velat leva. Han är mitt liv, luften jag andas & livet jag lever! Jag beundrar de som överlever sina barn & kan leva vidare men jag tror inte att jaag hade kunnat…

 12. Faster ANKA skriver:

  Förlorade min adoptivmor på detta sätt när jag var 30 år,fattar ff inte vad som hände.Det tog många år innan jag släppte det, men har fått lära mej att gå vidare som Ted Gärdestad sjunger: Solen går upp och lyser för kärlekens skull o himlen är oskyldigt blå, regndroppar faller som tårarna gör…
  Ta hand om er alla….

 13. Sara skriver:

  Vicky; min pappa tog livet av sig. och nä jag anser inte att han är värd att sörja. han var egoistisk och lämnade 3 barn efter sig..han tänkte på sig själv och hur jobbigt han hade det och inte ett jävla skit på oss och dom tankar och känslor vi skulle växa upp med.
  Så för mig betyder det ingentig om andra blir upprörd över min åsikt, jag har rätt till min åsikt och tänker aldrig hymla om den!

 14. emma skriver:

  tack maddis för att du publicerade detta klipp, jag tyckte att det var tänkvärt till tusen :)

 15. älin skriver:

  vadå? så ni (inte alla då) menar att de som vill dö ska fortsätta leva för att inte såra nära och kära? okej…
  jag bara menar, vad har de då för liv? låtsas vara glad bara, och göra som vanligt, samma sak varje jävla dag.

 16. moa skriver:

  oj, är du så pass gammal som född – 79.. då borde du ju veta lite bättre innan du uttalar dig, jag trodde först at du var mycket yngre för ditt skrivsätt var typiskt tonårs ilsket. Visst kan man hålla med om att det känns fel att lämna familj o vänner o en framtid men var o en som någonsin mått så dåligt som en person som överväger självmord gör kan nog intyga att man i själva verket tänker precis tvärtom.. att det blir det bästa för ens nära om man försvinner. Det är väldigt ofta en depression bakom o typiskt för denna sjukdom är dessa tankar. så visa medkänsla i stället för att spy ut en massa fördomar. Ingen begår självmord för att få uppmärksamhet. Det är en myt.

 17. theone skriver:

  du får ursäkta mig men de du prata de fanns inte :S

  http://youtube.com/watch?v=BbrAOKhoN5M%5D kunde inte.. iallafall.. min moster försökte ta sitt liv en gång ( misslyckades för att hennes dotter räddade henne ) som att hon var hemma.. dock kom inte hon ihåg att hon försökt ta sitt liv.. hon fick en så kallad black out, tar man sitt liv mår man för dåligt för att bry sig.. nu ska jag berätta en sak, alla som har tagit sitt liv är sjuka.. ingen frisk människa gör det.. och dem som gjort det har också fått en så kallad black out.. dem mår för dåligt! så dem är inte fega, inte modiga.. just när de gör de så är dem ingenting! :-X inse, ingen frisk människa gör de..

 18. karen skriver:

  Fy fan vad man mår illa när man läser vissa kommentarer!det är väl en katastrof både för den som tar sitt liv,men också för dem efterlevande.Man behöver inte fälla nedlåtande kommentarer och rent utav håna den som inte orkar leva längre-och det är kanske så att det är därför som just en del människor inte orkar att leva -hårdheten blir så jäkla grov och ju mer en människa ligger på botten desto bättre mår en del..så ändra på ditt sätt att vara mot någon annan-det kan vara avgörande i många fall.

 1. 12 januari, 2008

  […] var först här om dan, efter att jag läst ett blogginlägg om självmord hos Missmaddis, som jag började ifrågasätta mina åsikter om självmord. Förr terminen skulle vi under en […]

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com