Ska jag ha glasögon eller inte?

Nån gång förra veckan fick jag för mig att jag skulle köpa en kavaj till mig. Och en vit skjorta. Kom på att jag inte har det men tycker det är himla snyggt. Ja, jag får erkänna att min inspiration är min son – killen som drömmer om att bli advokat, stå i tingsrätten och ropa lojt ”YOU are out of order!”. Ja, han sa faktiskt det.

När jag var på väg till espresso house, satte jag mig ner för att aktivera min espresso-app, såg jag att Synoptik hade en synundersökningsmaskin utanför butiken. Folk var där och testade. Jag gick fram och såg att de ger gratis snabb undersökning. Tydligen en kampanj med Trafikverket, då många kör bil med sämre syn än vad de vet. Så jag tänkte passa på att kolla min syn.

Jag fick ju glasögon förr. Vill minnas, svagt minne, att jag fick ett par i tonåren som jag inte använde för att jag tyckte väl inte att det gjorde enorm skillnad. Bågarna var dessutom fula och jag vande mig inte. När jag sen jobbade som piercare kollade jag min syn igen. Fick veta att jag bland annat hade brytningsfel. Hade kanske inte BEHÖVT glasögon men i mitt jobb gjorde glasögon detaljer klarare, vilket ju var bra när man jobbar med millimetrar. Men jag vande mig inte då heller, även om bågarna var klart snyggare.

Så jag gjorde synundersökningen och kunde konstatera att jag är lite långsynt (hypermetropi – jag ser sämre på nära håll) och har brytningsfel (skev hornhinna, även kallat astigmatism).
Egentligen har jag inte mycket synfel som jag förstår det. Mina siffror ser ut som följer

Jag ser lite sämre med vänster öga men har lite mer brytningsfel på högra. Jag skulle kunna boka en tid och få allt detta förklarat och kanske även med mer ingående undersökning men jag är alldeles för ekonomisk (läs snål) för det. I synnerhet då jag inte ens bestämt mig för om jag ska skaffa (nya) glasögon eller inte. Så jag har ju googlat mig fram till vad som är vad på detta kvittot/recept.

Jag vet inte om det är lönt att skaffa glasögon. Jag frågade optikern men fick inget tydligt svar. Det var mer ”tja, om du vill”. Vad betyder det? Jag förstår inte. Antingen har man synfel och behöver glasögon, eller inte. Så enkelt trodde jag att det var. Tydligen inte. Så jag är villrådig.

Är det lönt? Kommer det göra nån skillnad? Ska jag ha glasögon, linser, eller både och? Vilken typ av bågar? Såna jag gillar eller såna jag passar i?

Frågorna är många.

Vad hade ni gjort?

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Sandra skriver:

  Tycker du själv att du behöver så skaffa glasögon. Välj det du tycker är snyggt, de som jobbar i glasögonaffärer brukar vara duktiga på att hjälpa till att välja vad som passar och inte!

 2. Sarah skriver:

  Hade jag sluppit hade jag defintivt imte haft brillor. Tyvärr ser jag inte mycket utan

 3. Frida skriver:

  Skaffa glasögon!! Och ett tips om du har brytningsfel är att det kan bli svårt med linser då dessa inte korrigerar brytningsfelet.

 4. Jessica Andersson skriver:

  Tänker du dig som en snygg accosear (stavning?) Eller för att du faktiskt behöver?
  Behovet lät ju inte finnas om man ska gå efter svaret du fick så jag hade troligen inte skaffat glasögon

 5. Sarah (Misan) skriver:

  Ah, samma synfel som jag. Mitt största problem är brytningsfelet……utan det hade jag ändå haft så pass bra syn att jag sluppit glasögon – fast har använder linser.
  Brytningsfelet gör att raka linjer blir lite mjuka….lite blurriga, som om man skuggat lite på dom. Inget blir riktigt knivskarpt. Och brytningsfel ger ofta huvudvärk.

  Med tanke på vad optikerna sa: känner du inga problem med huvudvärk eller oskarpa linjer som stör, så hade jag skitit i glasögon.

  Ska jag välja nån av bågarna, så tyckte jag inte någon var kanon till dig….men med kniven på strupen så hade jag sagt de svarta överst till höger.

 6. Charlotte skriver:

  Haha – jag läste ”jag är lite trångsynt”???

 7. Mie skriver:

  Jag skaffade glasögon första gången när jag hade -1.25 i brytningsfel på båda ögonen. Utan glasögonen tyckte jag inte jag behövde något men attans vad skönt det blev när man väl hade det sen – allt blev knivskarpt. Hade en kompis som sa att hon tyckte det var jobbigt att hon inte såg föreläsarens ögon, började själv reflektera över det då och konstaterade att det var sjukt drygt att inte se folks ögon när det pratade så det var det som fick mig att fixa glasögon. Så ja, du klarar dig utan men det är så skönt att se allt knivskarpt (och för att vara en säkerhet i trafiken, både för dig själv och alla andra, hade jag skaffat för att i alla fall använda det då). Idag har jag -1.75 på ena ögat och -1.5 på andra, går med linser dagligen. Går utan under dagar som jag inte ska iväg eller fixa till mig, men som sagt, att det är knivskarpt vad man än gör övrig tid är så värt det och skulle ALDRIG sätta mig och köra idag även om det bara är ett litet synfel.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com