Ska jag ha glasögon eller inte?

Nån gång förra veckan fick jag för mig att jag skulle köpa en kavaj till mig. Och en vit skjorta. Kom på att jag inte har det men tycker det är himla snyggt. Ja, jag får erkänna att min inspiration är min son – killen som drömmer om att bli advokat, stå i tingsrätten och ropa lojt ”YOU are out of order!”. Ja, han sa faktiskt det.

När jag var på väg till espresso house, satte jag mig ner för att aktivera min espresso-app, såg jag att Synoptik hade en synundersökningsmaskin utanför butiken. Folk var där och testade. Jag gick fram och såg att de ger gratis snabb undersökning. Tydligen en kampanj med Trafikverket, då många kör bil med sämre syn än vad de vet. Så jag tänkte passa på att kolla min syn.

Jag fick ju glasögon förr. Vill minnas, svagt minne, att jag fick ett par i tonåren som jag inte använde för att jag tyckte väl inte att det gjorde enorm skillnad. Bågarna var dessutom fula och jag vande mig inte. När jag sen jobbade som piercare kollade jag min syn igen. Fick veta att jag bland annat hade brytningsfel. Hade kanske inte BEHÖVT glasögon men i mitt jobb gjorde glasögon detaljer klarare, vilket ju var bra när man jobbar med millimetrar. Men jag vande mig inte då heller, även om bågarna var klart snyggare.

Så jag gjorde synundersökningen och kunde konstatera att jag är lite långsynt (hypermetropi – jag ser sämre på nära håll) och har brytningsfel (skev hornhinna, även kallat astigmatism).
Egentligen har jag inte mycket synfel som jag förstår det. Mina siffror ser ut som följer

Jag ser lite sämre med vänster öga men har lite mer brytningsfel på högra. Jag skulle kunna boka en tid och få allt detta förklarat och kanske även med mer ingående undersökning men jag är alldeles för ekonomisk (läs snål) för det. I synnerhet då jag inte ens bestämt mig för om jag ska skaffa (nya) glasögon eller inte. Så jag har ju googlat mig fram till vad som är vad på detta kvittot/recept.

Jag vet inte om det är lönt att skaffa glasögon. Jag frågade optikern men fick inget tydligt svar. Det var mer ”tja, om du vill”. Vad betyder det? Jag förstår inte. Antingen har man synfel och behöver glasögon, eller inte. Så enkelt trodde jag att det var. Tydligen inte. Så jag är villrådig.

Är det lönt? Kommer det göra nån skillnad? Ska jag ha glasögon, linser, eller både och? Vilken typ av bågar? Såna jag gillar eller såna jag passar i?

Frågorna är många.

Vad hade ni gjort?

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

7 tankar om “Ska jag ha glasögon eller inte?”

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggare gillar detta: