Skolstart börjar med ”kollektiv bestraffning” för eleverna, säger de. 

Man hinner vänja sig ganska fort vid att ha Magnus hemma, som han varit hela julen och idag återgick han till jobb och barnen till skolan. Även om jag uppskattar att rutiner återställs så tycker jag inte alls om att vara ifrån Magnus. Han är min livlina. Han är lite som min personliga assistent. Han underlättar min vardag och hjälper mig så mycket samtidigt som han ger mig så mycket mental energi, kärlek och uppskattning.  Jag vet ju att jag är bortskämd. Det går på bägge håll förvisso. Även om jag inte fysiskt behöver eller kan hjälpa honom med något så är min kärlek och avgudan för honom uppenbar och han vet hur mycket jag uppskattar och älskar honom. Med det sagt; jag saknar honom varje minut han är borta från mig. Vi är extremt tajta. 

I ett veckobrev från skolan, nån dag innan skolan började så informerades föräldrar att skolan beslutat att de ska ha ett mobilförbud i skolan. Att elever ska lämna in sina mobiler vid skolans start och vid skoldagens slut får de tillbaka den. Och ytterkläder ska förvaras i skåpen. 

Jag tycker det är ett fantastiskt beslut. Inte alla föräldrar håller med mig, detta diskuteras i vissa grupper på Facebook men skolan har mitt fulla stöd. Och jag förstår inte varför andra föräldrar inte ser det uppenbara? Det har varit några incidenter på skolan, ex där nån elev hade fotat/filmat några andra elever i omklädningsrummet och spridit det varpå rektorn agerade direkt och kraftfullt. Hon satte först ett temporärt förbud mot mobiler för samtliga elever, då tillsvidare under tiden saken utreddes. Det blev ramaskri bland föräldrar som kallade det kollektiv bestraffning. Jag tyckte det var bisarrt att föräldrar reagerade så istället för att vara tacksamma att vi äntligen fått en rektor som är handlingskraftig och agerar och så tydligt visar att hon inte går med på sånt. 

Personligen tycker jag att mobiltelefonen inte hör hemma i skolan. Eleverna missbrukar dem. De mobbar med hjälp av mobilerna, de stannar inomhus och spelar osv istället för att aktivera sig eller ens socialisera sig. De smsar och lyssnar på musik på lektioner osv. Jag tycker inte det är okej och jag köper skolans argument om studieron med hull och hår. ”Men eleverna måste ju kunna kolla klockan, kolla sitt schema och kontakta kompisarna på raster” argumenterar vissa föräldrar. Alltså snälla nån. På riktigt. Hur i helvete kunde min generation och de innan mig ta sig igenom skolan utan mobil? Klocka kan man köpa, sådana existerar fortfarade. Schema kan man skriva ut och ha i fickan eller skåpet. Kompisarna kan man komma överens med vart man ska träffas. Jag förstår inte problemet. 

Jag ser det inte som kollektiv bestraffning alls. Jag ser det som att skolan uppmärksammar ett problem och åtgärdar det. Vilket är fantastiskt!

Vad tänker ni om saken? 

Du gillar kanske också...

33 svar

 1. Helena skriver:

  På mina barns skola (högstadie) lämnas mobilerna också in under dagen. Har inte hört något förälder som är negativ, mina barn tyckte väl det var onödigt i början men inget direkt gnäll.
  Nu har förvisso alla datorer, då undervisningsmaterialet är digitalt, så de har skärmar tillgängliga ändå men lärarna säger att fokus är mkt bättre sen mobilerna försvann.

  Håller med dig att det är trist när ens andra hälften är borta. Min är iväg heltid ända tills nästa fredag… ?

 2. Veronica skriver:

  Tycker det verkar sjukt bra med och förbjuda mobiler i skolan. =) när jag gick i skolan hade jag ju en sådan där fin knapptelefon, inte fan kunde man göra något på den, så man satt inte med den på rasterna/lektionerna, men med smartphones så. Fan vad jag hatar smartphones, det gör folk så osociala. Har vänner på besök som sitter och knappar med sin telefon konstant, och jag undrar då om anledningen till att de besöker mig var för att jag skulle stirra på dem när de håller på med sina mobiler, haha.
  0  0
 3. Sophie skriver:

  Håller med dig helt! Förstår inte riktigt hur man som förälder kan tycka det är dåligt?
  Bra med en handlingskraftig rektor, hejja!
  0  0
 4. Sarah skriver:

  Dottern har samma på sin skola, har haft i alla år, och det är helt perfekt. Mobilen har inget under skoltid att göra. Tyvärr har dom inga skåp till jackor o liknande men har aldrig blivit av med ngt i heller.
  0  0
 5. Malin skriver:

  Jag tycker också det är bra att det är förbud med mobiler eftersom det är ett störningsmoment i skolan. Fler skolor borde ta efter detta med förbud.
  Kunde vi klara oss utan mobil i skolan så kan nog våra barn det.

 6. Ann-Sofie S skriver:

  Heja rektorn!
  Önskar ALLA skolor i landet gjorde samma.
  0  0
 7. theoneandeonly skriver:

  På min sons skola har d varit mobil förbud i ett par år nu. Han går i mellanstadiet just nu. Tycker ett mobilförbud är bra. Vi klarade oss bra utan dom när vi gick i skolan varför skulle inte våra ungar klara sig lika bra?
  Nej jag stödjer en mobilfri skola.

 8. Emma skriver:

  Helt lysande. Heja heja! Jag håller med fullt ut!

 9. Tess skriver:

  Mobilförbud på lektion helt klart kan jag hålla med om det. Men på raster tycker jag att de kan få ha sina mobiler.

  Sen tycker som så att om eleverna skall lägga undan sina mobiler på lektionstid så skall/bör lärarna följa detta också. Inte smita undan i en vrå för att ta upp sin mobil för att kolla Facebook!

  Så mobilfritt på lektioner är jag helt klart för!

  • admin skriver:

   Varför Ska de ha mobil på raster?

   En nyfiken fråga, följer du själv alls regler som du ger dina barn?

   • Tess skriver:

    Nä med handen på hjärtat gör jag inte det… men då får man kanske i en skola där det är mobilförbud under skoldagarna försöka göra det mer diskret som lärare att försöka inte visa eleverna att de kollar sin mobil.

    Att ha mobilen på rasten kan jag tycka är okej för att de ändå har rast.
    Jag förstår poängen att rast är att man skall ta luft umgås med sina vännen osv.
    Men hur ungdomar umgås i dag är skillnad mot hur vi hade det…
    tror inte vi kan helt och hållet få dem att inte använda sin mobil mer än nödvändigt.
    Vi kan styra upp det i den mån det går, men samhället i dag är så annerlunda än när vi var yngre…

    Hoppas mitt svammel gav något svar.

    • admin skriver:

     Visst ser samhället annorlunda ut. Frågan är om det är till det bättre. Och det är exakt det vi måste göra, styra upp det efter bästa förmåga. Bland annat genom förbudet. Rektorn skrev för övrigt ett långt inägg till föräldrarna på Vklass som verkligen täckte allt. Bra formulerat och svårt att argumentera emot.

  • Charlotte skriver:

   Fast vad ska barnen ha mobilen till på rasten?
   Och det ör väl ändå skillnad på elever och lärare? De är ju på jobbet….på mitt jobb (en barnhabilitering) finns miljoner regler för barnen men inte f-n följer jag dom?! Barnen får tex inte ha skor men inte går jag i strumpor för det, barnen får bara äta/dricka på en bestämd plats men jag dricker kaffe medan jag går i korridoren osv – nog måste väl en lärare få ha sin mobil trots att barnen inte får det – de är ju där på helt olika villkor!

 10. Eva skriver:

  På tösernas skola är det också mobilförbud och barnen lever fortfarande!
  De får ha mobilen när de ska till gympan för många har busskorten i mobilen men gympaläraren samlar in dem när eleverna kommer till gympan.
  Man kan väl inte sitta med mobilerna på arbetstid i yrkeslivet så då bör man inte göra det under lektionstid heller!
  0  0
 11. Jessica Andersson skriver:

  Tycker att det låter sunt
  0  0
 12. Ulrika skriver:

  Håller också med! Mobilen är inget nödvändigt under skoltimmarna

 13. Jenny skriver:

  Helt med dig!!
  När man är vi en så är det inte ok att sitta och surfa bort hela arbetsdagen. Man märker tydligt som arbetsgivare hur beroende folk är av sina mobiler.
  På dotterns skola mellanstadiet är mobilerna inlåsta hela dagen. På sonens skola högstadiet får dom ha dom på rasten.

 14. Marie skriver:

  Ursäkta en oinvigd… sonen är bara 2,5 år så jag har ingen erfarenhet av skolan i dagsläget men trodde i min enfald att det hörde till hyfs och god ton att INTE ha mobil i skolan!? Får glinen alltså ha mobiler på både rast och lektion?!? Och än värre – kan inte glinen tyda en vanlig klocka?? Inte underligt att världen är på väg utför om hyfs, god ton och uppförande samt basala kunskaper saknas i de nya generationerna! Mobilförbud är en självklarhet som jag ser det! Det var nog banne mig det dummaste jag hört på länge!
  0  0
  • admin skriver:

   Oj vilken enfald. Hahaha! Men Jo. Dessvärre vanligare än man tror med mobiler på skolan, och spel på raster osv. Jag ser socialt missanpassade barn som inte ens vet att eller hur man har ögonkontakt med någon man talar med eller ens svarar.

   • Marie skriver:

    Tur att sonen här redan kan alla siffror och förstår klockan, trots sin ringa ålder och har ett ordförråd som förvånar många. Han vet hur man startar en mobil och kommer åt SVT Play för att titta på Daniel Tiger mm när han får låna en telefon, men i vår familj leker vi, använder vår egen fantasi, är ute väldigt mycket, läser böcker och gör saker tillsammans – mobilen/Netflix är inte vår barnvakt. Maken däremot – han skulle definitivt skickas på avvänjning för där sitter mobilen fast i näven 24/7. Jag har min med på jobbet men använder den inte. Den är enbart med som säkerhet om det händer något diabetes/pumprelaterat på dagis de inte kan hantera själva, annars är ju praxisen på de flesta arbetsplatser att man inte sitter med privat mobil under arbetstid – hur kan då barn få göra det under sin arbetsdag?
    Enfaldigt barn är sin moders bedrövelse!
    0    0
 15. Charlotte skriver:

  På min sons skola (mellanstadiet) började de med mobilförbud efter höstlovet – älskar’t!
  0  0
 16. Frida skriver:

  Skönt med en rektor som tar ansvar! Mobbing är allt för lätt idag med dessa mobiler och barn/ungdomar har ju ett ganska dåligt konsekvenstänk. Men hur tänker FÖRÄLDRARNA, som är negativa till det här? Det är det som skrämmer mig mest. ”Skäll inte på mina barn”-attityden. Jag blir själaglad om nån säger till mina barn när dem har gjort nåt som är fel. Att uppfostra barn är skitsvårt, och hur ska barn få respekt för vuxna om alla vuxna bara står och nickar runt dem? Wääh! Jag vill ha tillbaka den tiden när dem vuxna bestämde och tog ansvar…

  Förstår att det blir ensamt hemma när M börjat jobba igen! Är samma visa här! ?
  0  0
 17. misantrop skriver:

  Håller med!
  0  0
 18. Tina skriver:

  Det infördes mobilförbud på mina barns skola(lågstadieskola) för ett tag sedan, höstas tror jag? Har inte hört något negativt om det från andra föräldrar och jag tycker det är hur bra som helst med mobilförbud..finns ingen som helst anledning för barn att ha mobilerna under skoltid, ok om dom ska gå hem själva men inte annars.
  0  0
 19. Matilda skriver:

  På lektiontid ska det absolut inte vara mobiler framme. Men på längre raster tycker jag man borde få ha den.

 20. Britt Persson skriver:

  Jag tycker det är bra att barn inte får ha sin mobil på skoltid. Därav kanske dem fokuserar sig mer på lektionerna och hänger med i ”utbildningen”
  0  0
 21. Jeanette Hellman skriver:

  Håller med dig! Vill gärna se ett mobilförbud i skolan, även på rasterna!
  0  0
 22. Pernilla Seus skriver:

  Tycker oxå de är jätte bra med mobil förbud i skolan, förr hade man inte mobiler. De använder mobiler så mycket på fritiden ändå
  0  0
 23. Dessie skriver:

  Det finns ingen anledning att man behöver ha mobil i skolan så jag tycker att mobilförbud är helt rätt. Som du säger; armbandsur och utskrivet schema fungerade förut och fungerar nu också. Behöver man ringa till nån förälder så får man garanterat låna telefonen i expeditionen. Det är bättre att ungarna pratar med varandra på riktigt än håller på med telefonerna hela rasterna.
  0  0
 24. Josefine skriver:

  Bästa jag hört på länge!
  Håller med dig till 100%
  0  0

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com