ante omnis mea familia

Smärtrehab: Fibromyalgi

Utredning på smärtrehab.

Nu är mina två dagar på smärtrehab avklarade. Har inte orkat skriva allt förrän nu, har fått skriva, spara, skriva spara osv.

Jag spenderade några timmar med läkare, psykolog och sjukgymnast och pauser däremellan.
Det känns som om de redan hade satt sin diagnos den första timmen, hos läkaren. Psykologen råkade nog försäga sig eftersom hon frågade om läkaren nämt något om fibromyalgi. Då förstod jag vilket håll de lutade sig åt.

Det var väldigt grundligt. Hos läkaren började vi med att samtala. Jag berättade allt som jag har problem med. Allt från smågrejor till lite jobbigare grejor.
Hon ställde frågor och antecknade. Sen fick jag klä av mig.
Jag fick gå fram och tillbaka och hon observerade. Sen klämde hon på olika delar av kroppen. Jag fick ligga ner och hon kollade reflexer och sensibilitet. Jag kan inte påstå att det var behagligt. När hon tryckte och klämde och kände pendlade jag mellan smärta, obehag och stickningar.
Efter det fick jag ett papper att lämna i receptionen för provtagning.

Hos psykologen pratade vi mest om det som är relevant. Hon förstod ju att mitt psykiska mående är på grund av kroppens smärta. Allt hänger ju ihop.
De har dragit journaler så hon hade redan lite ”kött på benen” och verkade uppfatta mig på samma sätt som tidigare psykolog.
Hon sa mer än en gång att jag definitivt hamnat på helt rätt ställe.
Mina besvär tycks typiska för denna diagnos och de ser det väldigt ofta.

Sen var det dags för sjukgymnasten. Även där började vi med samtal innan jag fick klä av mig. Hos sjukgymnasten var det jobbigare och gjorde ännu mer ont än vad det gjorde hos läkaren. Olika övningar som gjorde ont. Hon tryckte på ställen jag inte visste gjorde ont förrän hon tryckte där. Hon (vi) kom på att hela min högra kroppshalva är mer stel än den vänstra. Hon hittade nått jux med min högra axel/skuldra. Tror att min skuldra stack ut för mycket när jag gjorde armhävning mot väggen. Den beter sig inte som den ska och undrade om det var den axeln jag haft en inklämsskada i tidigare. När hon höll armen senare och vände och vred på den small det till och gjorde ont.
När jag gick fram och tillbaka i rummet undrade hon om jag haft foglossning. Vilket jag ju har. Verkar som om jag fortfarande har problem med mitt bäcken/höfter. Jag rör inte mitt bäcken som jag bör.
Jag tror hon fick den tesen bekräftad när hon undersökte min rygg som också är helt trasig. Det är tydligen min ländrygg som är problemet. Delen ovanför och delen under ländryggen är stela. Därför använder jag bara en liten del av ryggen när jag rör mig vilket gör att den delen blir överbelastad och därför gör ont.
När hon tryckte på nått ställe fick jag riktigt ont och tjöt till, det strålade liksom ner i skinkan.
När hon vred och vände mina knän fick jag också ont i ryggen (?!).
Hon tryckte på olika ställen på nacken och ansiktet. Jag fick prova hur många fingrar sidledes jag kunde få in i munnen (inte lika många som man bör). Hon frågade om jag hade huvudvärk – vilket jag hade. Hon sa att jag behöver en hård korsett för att stötta upp ryggen men det är inte aktuellt på länge än eftersom min allodyni inte tillåter det. Jag är alltså överkänslig för all typ av beröring och lätt tryck (därav jag inte kunnat använda mina ortroser på nått år eftersom de gör ont och mina leder svullnar upp).
Mitt smärtcentra är enl läkare och sjukgymnast extremt uppretat.

Sen var första dagen avklarad.
Dagen därpå var det provtagning och sammanstrålning. Där fick jag veta att jag ju har Fibromyalgi och med det något de kallar allodyni.

Fibromyalgi är ett kroniskt smärtsyndrom vars huvudsakliga symptom är utbredd kronisk smärta och utmattning.
Det är en neurologisk sjukdom och har att göra med en störning i det centrala nervsystemet. Denna störning gör att kroppen skickar förstärkta, för många, konstanta smärtimpulser till hjärnan.

Det finns ju inget botemedel. Man kan få FM av olika anledningar och jag gissar att min FM utlöstes av fysisk trauma. Jag tror jag hade anlag för det/att det kanske låg latent men det året när jag åkte in & ut ur sjukhus och blev opererad ett tiotal gånger, för att inte nämna den extrema smärtan vid mina brider och tarmvred var en utlösande faktor. Min kropp fick helt enkelt nog och la av.

Förutom smärta & extrem utmattning har jag en hel lista med typiska för FM, symptom. Några bisarra. Men ja. Diagnosen tycktes lätt att ställa för dem.

De rekommenderar en fem veckors intensiv smärtrehab där jag får lära mig leva med detta skitet. För det är det enda alternativ jag har. Taskigt läge.

Det var det, kort och gott.

55.64090313.226887

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 tankar om “Smärtrehab: Fibromyalgi”