Snedkäftad unge behöver dra ut 3-1 och 4-1 

Igår ringde jag tandläkaren. Kaeli har än inte tappat några tänder men där kommer två permanenta tänder bakom hennes två framtänder på nederkäken. 3-1 och 4-1 heter de om jag minns rätt från min utbildning. 

De kommer dessutom väldigt snett till varför jag ringde tandläkare och ville de skulle se. Receptionisten frågade om hon har ont, vilket hon inte har. Hon sa att det är väldigt vanligt och oftast behöver man inte komma dit. Hon frågade rakt ut om jag vill att en tandläkare ska kolla. För om hon inte har ont så behövs det nog inte. Men jag ville kika. Vi fick en tid 30 minuter senare. 

Det tog inte tandläkaren många sekunder innan hon sa att de måste plockas bort. Så fort som möjligt. För de nya tänderna har ingen plats att komma (så de kommer fel) och mjölktänderna visar inte mycket tillstymmelse till att vilja trilla av inom kort. Kaeli fick nästan omedelbart panik. De hade en tid samma eftermiddag annars får man vänta nästan en månad. Jag ville ha den tiden samma dag men Kaeli gick inte att övertala. Hon grät och var rädd. Kompisar som dragit ut tänder har ju skrämt upp henne. Sprutan skulle vara SÅÅÅÅ stor, det skulle göra SÅÅÅÅ ont. Tandläkaren var fantastiskt lugn. Hon visade sprutan, berättade om bedövningen, hur pytteliten nålen som skulle in var. Använde ord som ”somna” (bedöva) och ”droppar” (bedövningen i spruta). Hon sa dessutom att det Kaeli måste ju gå med på det, det går inte att tvinga henne. Så jag har nån vecka på mig nu att förminska hela händelsen eftersom hon vägrade igår. Fram tills dess får vi vicka och hoppas vi får ut de själva. 

Men att dra ut tänder är läskigt även för vuxna. Jag fullkomligt hatar att gå till tandläkaren pga erfarenhet. Jag är enormt svårbedövad. Jag har blivit tvungen att dra ut tänder och rotfylla utan att vara helt bedövad och det är hemskt.  En rädsla som jag i alla fall inte överfört till mina barn. De flesta av mina barn älskar att gå till tandläkaren. Udda men sant. De tycker det är så spännande. Och så får man ju en leksak! Men att dra ut tänder och få spruta – inte lika spännande. 

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Tess skriver:

    Tydligen rätt vanligt, vad jag förstått det där med mjölktänder som stannar fastän de rätta kommit, men trist att det inte gick till sig för Kaeli. Ja tandläkaren är definitivt ingen favoritsysselsättning för mig, som tur har jag inte fört över min rädsla på mina barn… Hoppas att det gått bra. <3

Lämna en kommentar!