Svar på utredning hos BUP. 

Så igår körde jag och Phini till BUP för att få reda på vad deras utredning visade. Vi har pratat väldigt mycket om det och jag har såklart frågat honom om det är okej att jag skriver om det. Jag har således hans godkännande innan nån av er får för er att gnälla om att jag skriver om det. 

Phini fick diagnosen ADHD vilket faktiskt förvånade mig. Jag hade satsat på ADD och ODD men så blev det inte. När Laaiti fick sin ADHD diagnos var det inget förvånande för det visste jagbu nästan redan då han är det klassiska skolboksexemplet på diagnosen. Men Phini är ju inte hyperaktiv tänker Jag, som själva H:et i ADHD står för, till varför jag satsade mer på ADD. Och en ODD diagnos kunde de inte ställa eftersom problemen finns mest hemma. Extremt mycket hemma bör tilläggas. 

Men läser man lite om adhd kan man läsa bland annat följande; 

Varför heter det adhd? 

Bokstäverna AD står för attention deficit, som betyder brist på uppmärksamhet. Bokstäverna HD står för hyperactivity disorder, som betyder hyperaktivitets-störning, alltså att man har ovanligt mycket energi. 

Men alla med adhd är inte överaktiva, utan kan tvärtom ha problem med för låg aktivitet. Ibland kallas det i vardagligt tal för add. Inom sjukvården pratar man i stället om olika former av adhd.

Olika former av adhd 

Du kan ha olika form av adhd, beroende på vilka symtom du har, och vilka svårigheter det skapar i ditt dagliga liv. Adhd brukar delas in i tre former:

Kombinerad form  – du har problem med uppmärksamhet, överaktivitet och impulsivitet. Det är den vanligaste formen av adhd.

Huvudsakligen ouppmärksam form  – du har problem med uppmärksamhet och koncentration, men få eller inga problem med överaktivitet och impulsivitet. Denna form av adhd benämns ofta add. Eftersom denna form inte alltid märks lika mycket utåt kan det ibland ta längre tid att upptäcka.

Huvudsakligen hyperaktiv-impulsiv form   – du har problem med överaktivitet och impulsivitet men få eller inga problem med uppmärksamhet. Denna form av adhd är vanligast hos förskolebarn och kan med tiden antingen avta eller övergå till en kombinerad form av adhd. 

Källa: Wikipedia 


Och eftersom Phini inte varit den hyperaktiva så har det tagit tid innan man förstått problemen. Det är ganska sent i skolåldern som man kan se betyg och hur det egentligen går i skolan. För Phini har inte haft någon lärare som hunnit lära känna honom eller uppmärlsamma något problem eftersom hans skola har bytt mentor så många gånger. De har kommit och gått. Men när jag såg hans betyg och såg hur han blev alltmer förbannad, fick utbrott hemma samtidigt som han ofta var ledsen så förstod ju jag att det var problem. Nånstans i sexan eller sjuan och då har hans problem kommit mer successivt, eller ja snarare eskalera. För problem med honom har jag egentligen haft ganska länge. Det är lätt att tro att såna hör problem hör till puberteten. Att man viftar bort det så lätt. Men om man bara tar tid till sig att faktiskt tänka efter men framförallt vara öppen om problemen och be om hjälp.  

Jag började med att kräva ett besök hos skolpsykolog. Först slussade skolan mig till BUP och BUP hänvisade mig till skolan först och så höll jag på ett tag. Till slut fick jag skolan att fixa besök med skolpsykolog som så att det var beklagligt att jag fått fara runt så. Att föräldrar som söker hjälp för sina barn bör få det direkt. Han träffade iaf Phini och gjorde en bedömning sen fick vi åka till BUP. Han började gå hos en kurator för att få hjälp med hans utbrott men det hjälpte föga och jag tjatade om utredning många gånger. Jag ringde neuropsyk och ville ha en utredning men de sa att de numera behöver en remiss. Så jag fick fortsätta tjata. Kuratorn så till slut att hon kunde låta en psykolog hos dem göra en bedömning och eventuellt skicka en remiss och så blev det. Han gjorde en bedömning och skickade remiss. Efter remissen var mottagen tog det nästan ett år innan han blev kallad. Och månader därefter innan allt var klart. 

Phini blev inte det minsta nedslagen av sin diagnos. Som Jag upplever det så verkar han lättad och nästan glad. Det förklarar ju varför skolan går åt helvete och var för han inte kan fokusera eller koncentrera sig. Varför frustrationen leder till ilska och utbrott. Det förklarar så mycket. Och nu när man vet problemet kan man äntligen göra något åt det hoppas jag. BUP har bokat möte med skolan som jag ska vara med på där vi ska diskutera Phinis problem och vilka anpassningar som behövs. 

Det är exakt detta jag väntat på och kämpat för. Inte diagnosen i sig men att få veta VAD problemet är så att man kan hjälpa honom. Nu vet vi. Och jag hade rätt. Jag önskar bara att både skola och BUP hade lyssnat för flera år sen innan det gick så långt. Nu har han underkänt i majoriteten av ämnen och även med anpassningar kommer han behöva jobba röven av sig för att komma ifatt och få bättre betyg. Det hade han kanske sluppit om alla bara hade lyssnat på mig. 

Nej jag är inte psykolog. Men jag är mamma och det är inget att förringa. Jag känner mina barn. Jag verkligen KÄNNER dem och VET när något inte stämmer. .  

Imorgon är det min tur. Imorgon börjar min egen resa och utredningen.  Har andra människor rätt – är det mig det är ”fel” på? Finns det verkligen en anledning till varför jag alltid känt mig utanför och missförstådd eller är jag det? Vi får se. 

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Jessica skriver:

  Jag är så glad att jag har min son på en väldigt engagerad skola. Dom har redan gjort en pedagogisk utredning på min snart 8 åring och beslutat att han behöver särskilt stöd. Vi började våra möten för ca 1 år sen, Alltså när min pojk gick i 1:an. Senaste mötet var skolpsykologen på plats också och vi har fått ett häfte med 181 frågor att svara på (eller rättare sagt påståenden där vi ska avgöra om de stämmer) . Skolan fått liknande. Så får vi se var det bär av. Jag var också inne på add men börjar mer tro på adhd fast i en annan form än det hyperaktiva.

  Är så ledsen för din skull att du måste stånga dig blodig för att få hjälp Frown
  0  0
 2. Jessica skriver:

  Och för att förtydliga så är det inte alls något som är tydligt med min pojk som det är med vissa. Det kan handla om ren omognad. Jag är bara så glad när rektorn sa att dom behöver inte ha någon diagnos för att hjälpa honom utan dom har redan utrett via pedagogisk utredning att han behöver och verkställt den hjälpen de kommit fram till behövs
  0  0
 3. UE skriver:

  Fast ADD går ju under benämningen ADHD också. Fast H:et står i det fallet för hypo.
  Så fick vi förklarat när sonen fick sin diagnos, som tidigare var ADD. Vi var helt tagna på sängen för han är ju så himla lugn liksom, inte det ”typiska ADHD” alltså.

  Skönt att äntligen fått svar iaf!
  0  0
 4. Paula sessan svensson skriver:

  Jag fick oxå adhd men sen läste jag på om adhd och add och så till min läkar att add e fan min diagnos…för jag har tröttheten så jag kan sova bort mitt liv typ och då ändrade dom det och nu e det snack om att sätt dubbel diagnos add adhd för jag har typ båda brus på hur min dag sätt ut
  Och på tjejer e det därför svårare att upptäcka add på för tjejer e oftast inte lika busiga.och framåt som killar tjejer tar gärna sitt inombords
  0  0

Lämna en kommentar!