ante omnis mea familia

Sveriges generositet med bidrag

Idag är det den 20:e. Och vi vet alla, antingen för att vi är föräldrar eller minns det från vår egen barndom, att  barnbidrag utbetalas idag. Det  innebär att det blir mycket att göra på jobb idag. barnbidraget ska handlas upp av antingen giriga föräldrar eller köplystna tonåringar.
Inte långt efter att det sista öret av barnbidraget spenderats kommer underhållsstöd för vissa föräldrar och bostadsbidraget kort därefter. Sen kommer lönen för de som jobbar. Dessa dagarna – den 20:e, den 25:e och den 27:e är de dagar då det märks att människor fått pengar, när man jobbar i butik. Och dagarna just i mitten på månaden eller just precis innan den 20:e är det ganska lugnt på jobbet, det är då man hinner med storstädningar, ommöbleringar och annat pyssel.

Låt oss diskutera det här med barnbidraget. Varför får man egentligen barnbidrag i Sverige? Det är faktiskt lite av en lyx att staten ska ge oss pengar för att vi förökar oss.

Barnbidrag
Syftet med barnbidraget är att till en del täcka de utgifter familjen har på grund av barnet. Barnbidraget är graderat efter antalet barn i familjen så att det är lägst för det första barnet. Barnbidraget betalas tills barnet fyller 17 år.

Lag (1947:529) om allmänna barnbidrag
1 § För barn, som är bosatt i Sverige, skall av allmänna medel såsom bidrag till barnets uppehälle och uppfostran lämnas allmänt barnbidrag med 12 600 kronor om året i enlighet med vad nedan närmare stadgas. Lag (2005:824).

Läs: bidrag till barnets uppehälle och uppfostran.
Hur kan vissa föräldrar då gå och exempelvis pierca sig, tatuera sig, köpa kläder till sig själva eller till och med köpa sprit för pengar ämnade för att bidra till deras barns uppehälle? Jag hade fått dåligt samvete. Men det är kanske bara jag. Ett bidrag är just precis vad det låter som – bidrag = det ska bidra till familjens försörjning och barnbidrag i synnerhet, ska bidra till barnets försörjning.

Det är, enligt mitt tycke, sin grej att morsor & farsor står vid bankomaten vid midnattslaget för att ta ut pengar och cykla ner till nattöppna bensinmacken för att köpa nått bröd till ungarnas frukost. Det är en helt annan grej att plocka ut barnbidraget och ställa sig i kö på systemet.

Von AnkaJag har mött de flesta. Jag har mött de som lever på bidrag av ren lathet. För det är faktiskt så att vi har ett generöst land. Sverige ger bidrag för den som har en fis på tvären. I Sverige behöver man inte jobba. I Sverige kan man bli sjukskriven för det minsta lilla och får ersättning för det. I Sverige finns försäkringar man kan plocka ut om man blir ”sjuk”, om man är sjukskriven en viss period och således frossa i större summor som man egentligen inte är berättigade till – för att man egentligen inte är sjuk.
Jag vet hur det fungerar att hitta kryphål, jag har själv lurat staten av pengar och jag är först med att erkänna det med, men inte av lathet utan för överlevnad – jag har lärt mig av mitt misstag.
PengarJag har mött de som är för lata för att jobba och överlever på att lura staten, socialtjänsten och ”dealar” med männsikor för pengar och utbyte av tjänster. Ta min f.d exempelvis. Han är expert på att inte jobba men ändå skaffa grejor och pengar.  Han tatuerar ju svart och tar emot både pengar och saker (stereos, bilar, högtalare etc) som betalning. Han tar tacksamt emot socialbidrag men berättar inte att han faktiskt har ett eget företag, som man ju inte får lov att ha när man ska vara berättigad socialbidrag. Det är verkligen till att utnyttja Sveriges gästvänlighet – han jobbar inte för sin försörjning, sedan han kom till sverige är månaderna lätträknade som han har arbetat och betalat skatt – han lever på mitt lands gästfrihet.

I Sverige får vi ju bidrag för allt. När vi får barn, om vi blir sjuka, för att hjälpa oss med vår bostad, när vi separerar etc. Jag är rädd att det gör vissa människor lata och istället utnyttja generositeten.

Nåja. Det blir alla fall förmodligen mycket att göra idag…

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 tankar om “Sveriges generositet med bidrag”

%d bloggare gillar detta: