Sveriges generositet med bidrag

Idag är det den 20:e. Och vi vet alla, antingen för att vi är föräldrar eller minns det från vår egen barndom, att  barnbidrag utbetalas idag. Det  innebär att det blir mycket att göra på jobb idag. barnbidraget ska handlas upp av antingen giriga föräldrar eller köplystna tonåringar.
Inte långt efter att det sista öret av barnbidraget spenderats kommer underhållsstöd för vissa föräldrar och bostadsbidraget kort därefter. Sen kommer lönen för de som jobbar. Dessa dagarna – den 20:e, den 25:e och den 27:e är de dagar då det märks att människor fått pengar, när man jobbar i butik. Och dagarna just i mitten på månaden eller just precis innan den 20:e är det ganska lugnt på jobbet, det är då man hinner med storstädningar, ommöbleringar och annat pyssel.

Låt oss diskutera det här med barnbidraget. Varför får man egentligen barnbidrag i Sverige? Det är faktiskt lite av en lyx att staten ska ge oss pengar för att vi förökar oss.

Barnbidrag
Syftet med barnbidraget är att till en del täcka de utgifter familjen har på grund av barnet. Barnbidraget är graderat efter antalet barn i familjen så att det är lägst för det första barnet. Barnbidraget betalas tills barnet fyller 17 år.

Lag (1947:529) om allmänna barnbidrag
1 § För barn, som är bosatt i Sverige, skall av allmänna medel såsom bidrag till barnets uppehälle och uppfostran lämnas allmänt barnbidrag med 12 600 kronor om året i enlighet med vad nedan närmare stadgas. Lag (2005:824).

Läs: bidrag till barnets uppehälle och uppfostran.
Hur kan vissa föräldrar då gå och exempelvis pierca sig, tatuera sig, köpa kläder till sig själva eller till och med köpa sprit för pengar ämnade för att bidra till deras barns uppehälle? Jag hade fått dåligt samvete. Men det är kanske bara jag. Ett bidrag är just precis vad det låter som – bidrag = det ska bidra till familjens försörjning och barnbidrag i synnerhet, ska bidra till barnets försörjning.

Det är, enligt mitt tycke, sin grej att morsor & farsor står vid bankomaten vid midnattslaget för att ta ut pengar och cykla ner till nattöppna bensinmacken för att köpa nått bröd till ungarnas frukost. Det är en helt annan grej att plocka ut barnbidraget och ställa sig i kö på systemet.

Von AnkaJag har mött de flesta. Jag har mött de som lever på bidrag av ren lathet. För det är faktiskt så att vi har ett generöst land. Sverige ger bidrag för den som har en fis på tvären. I Sverige behöver man inte jobba. I Sverige kan man bli sjukskriven för det minsta lilla och får ersättning för det. I Sverige finns försäkringar man kan plocka ut om man blir ”sjuk”, om man är sjukskriven en viss period och således frossa i större summor som man egentligen inte är berättigade till – för att man egentligen inte är sjuk.
Jag vet hur det fungerar att hitta kryphål, jag har själv lurat staten av pengar och jag är först med att erkänna det med, men inte av lathet utan för överlevnad – jag har lärt mig av mitt misstag.
PengarJag har mött de som är för lata för att jobba och överlever på att lura staten, socialtjänsten och ”dealar” med männsikor för pengar och utbyte av tjänster. Ta min f.d exempelvis. Han är expert på att inte jobba men ändå skaffa grejor och pengar.  Han tatuerar ju svart och tar emot både pengar och saker (stereos, bilar, högtalare etc) som betalning. Han tar tacksamt emot socialbidrag men berättar inte att han faktiskt har ett eget företag, som man ju inte får lov att ha när man ska vara berättigad socialbidrag. Det är verkligen till att utnyttja Sveriges gästvänlighet – han jobbar inte för sin försörjning, sedan han kom till sverige är månaderna lätträknade som han har arbetat och betalat skatt – han lever på mitt lands gästfrihet.

I Sverige får vi ju bidrag för allt. När vi får barn, om vi blir sjuka, för att hjälpa oss med vår bostad, när vi separerar etc. Jag är rädd att det gör vissa människor lata och istället utnyttja generositeten.

Nåja. Det blir alla fall förmodligen mycket att göra idag…

Du gillar kanske också...

14 svar

 1. Lotta skriver:

  Håller med dig helt och riktigt.
  Barnbidraget e till för barnen så även underhållet då.
  Lönen däremot tänker jag dock behålla som min egen och köpa vin för.

  Sverige e FÖR generösa med bidrag. Det har vi sett många olika situationer på genom åren. Men vem vet nu e dom ju inne och hårdkollar alla sjukskrivningar. Så det kan ju bli ändring.

 2. Anna skriver:

  Här kommer en annan vinkling dårå.
  Om man ser sin egen inkomst och barnbidrag som familjens gemensamma ekonomi, då spelar det väl inte så stor roll vart pengarna kommer ifrån.
  Mycket av min lön går iaf till mina barn och då ser jag barnbidraget som ett stöd i ekonomin. Om jag sen köper något till mig eller barnen för barnbidraget spelar inte så stor roll, det jämnar ut sig i slutändan.

 3. Jessica skriver:

  Har också mött sånna personer. Och det är verkligen lätt. När jag blev arbetslös första gången efter 6 års jobbande så hade jag en enormt bra a-kassa. Ingen av alla de jobb jag tittade på skulle jag tjäna mer på att jobba än att sitta hemma. Jag erkänner jag var bekväm där ett tag. Men sen fick jag ju ta mig i kragen och ta ett jobb jag förlorade på.
  Vad gäller barnbidraget kan jag väl tycka att om där e kläder och där e mat hemma och du vill tvunget pierca dig den 20: de och din lön kommer den 25: te så använd bidraget och sen använd lönen till barnet. Men att totalt strunta i barnet och dens behov för alla ens nöjet är däremot inte rätt. Tyvärr så finns det ju ingen lag som säger att den och den får inte lov att bli förälder. För det är ju en sak vi kan ordna själva

 4. Anna V skriver:

  Barnbidraget skulle behovsprövas!!!

  Det gör att klassklyfterna ökar, känner folk som sparar hela bidraget. Deras kids blir rika när de fyller 18! Så ska det väl inte vara? Om man är luspank lagom till barnbidraget så kanske man borde omprioritera, eller rätta mun efter matsäck…

 5. Louise skriver:

  Usch ja.. Och sen finns det människor som jag.. Jag får bidrag.. Men jag VILL jobba.. Jag söker jobb.. Jag går upp tidigt på morgnarna och lägegr mig tidigt på kvällarna.. Jag vill jobba och tjäna mina egna pengar! Men just nu finns det inte så många jobb för mig att söka.. Jag har ingen egentlig utbildning.. Men jag söker ändån! Och jag ska till AF i slutet av veckan och prata med dom.. Så visst är det bra att man kan få bidrag, men det ska absolut ställas krav på de som får de! :)

 6. GirlgoesMom skriver:

  För min del spelar det ingen roll hurvida det är just pengarna från barnbidraget jag köper skor, mat, kläder, sprit, biobiljetter eller vad de nu råkar gå till, eller om det är från min/min sambos lön.

  Alla pengar är FAMILJENS pengar. Vem de exakta kronorna från barnbidraget går till är mindre relevant.

  Spenderar långt över barnbidragets exakta summa på min sons uppehälle/kläder/mat ändå.

  Varför ska jag då ha dåligt samvete om jag den 20onde behöver just DE pengarna till något annat?

  Som du säger… Barnbidraget är ett birdag för att föräldrarna skall ha råd att ha barn… Inte för att pengarna är barnens.

 7. Tale skriver:

  We have the same in Norway. My child support money goes right into a savings account – so I can buy myself a new motorbike in a year or two! :-D But that’s really just because it’s convenient, then I use my wages to pay for all their needs and save for their future.

  The Norwegian government keeps giving away money to anybody that have a problem of some kind – even if its just a problem with their will to support them self. And now the cost has grown over our head and everybody discuss how to deal with it – but at the same time more and more people seem to find it okay to cheat on the system – ”everybody else does it so why not me?”
  I guess I sound like a racist now, but it has NOT gotten better as the imigrants keeps coming into the country. Not that all of them cheat on the system, by any means. But a lot of them comes from cultures where they are not used to everybody paying tax and the goverment taking care of people that can’t do it them self. And then a hell of a lot of Norwegians seems to think something like ”if they can come into the country and live on welfare, why can’t I that has paid tax for years” And the snowball keeps running….
  In Norway it’s bound to come some changes. The welfare-flow will most likely be tightened severe. Just to bad that doesn’t only make it harder to cheat, but also a lot harder for those that really need the money to survive! :-(

 8. Ninna skriver:

  håller med dig, men samtidigt håller jag med GirlgoesMom, vi spenderar med mycket av våra pengar till vår dotter. För med barnbidraget kommer vi inte heller så långt med, det räcker ju inte både till kläder, skor, blöjor och hennes mediciner och specialkost. Så för vår del använder vi ju en del utöver barnbidraget också, och på så sätt anser jag att skulle det kanske ev knipa någon månad då måste vi ju kunna ”låna” av barnbdraget. Utan att behöva känna skuld över det. Men pengarna ska ju inte gå till ex sprit elr nåt sånt.

 9. MansonDust skriver:

  Säjer som GirlGoesMom. Just denna månad kommer vi dock inte röra barnbidraget förrens räkningarna ska betalas, då det fattas lite pga sjukdom.

 10. TuffLoysan skriver:

  Visst att det finns folk som lever på dessa bidrag. Har själv en kompis som inte jobbat avsevärt mkt sen vi tog studenten. Men detta pga sjukskrivning, pga depression och självmordsförsök. Och kan säga som så att jag har svårt att tro att folk frivilligt lever på bidrag, för dom kan faan inte ha det lätt.. blir juh knappt nå pengar alls..

 11. Sarah skriver:

  Är helt på din linje med barnbidraget.
  Min dotters barnbidrag går oavkortat bara till henne. Det kan vara alltifrån blöjor (förr, nu går där inte så många) leksaker, kläder osv osv. Och när lönen kommer, ja, då går det mesta där också till henne. Ja, om vi nu lyckats shoppa upp hennes pengar. (händer dock inte så ofta)
  Och ibland, sparar vi det som är över.
  Även om jag tar mkt av mina pengar till henne, skulle jag aldrig ta hennes pengar till mig.

 12. MaddeMad skriver:

  Ja usch parsiter. ”A bum” som Judge Judy kallade en. En snyltare…
  Nä för fan ta er i kragen & börja jobba OCH ta hand om era barn!
  Ni som redan gör det får en virtuell kram av mig.
  Nä, nu har inte jag tid… ska prova mina nya kläder jag har köpt & blanda mig en go drink från systemet ;) Lol

  Som sagt.. usch för parasiter/snyltare OCH för de föräldrar som nyttjar pengar till FEL saker.

 13. Maria Malmgren skriver:

  OCH samtidigt.. så dem som VERKLIGEN är SJUKA och VERKLIGEN inte KAN jobba… får se undersidan av skon.., idag är det många som faktiskt är berättigad till sjuklön men som inte kan få det pga av alla som har utnyttjat det.. som jag .. pga foglossningen (och alla som har eller har haft VET VAD JAG PRATAR OM ) paralyserar hela min dag , jag är inte en Människa .. jag måste ta ALLT i min takt ..och vissa dagar så ”bara” andas jag… mitt liv de senaste månaderna utgår från min säng och min lapptopp .. och hade jag inte kunnat få min Sjuklön som jag faktiskt HAR jobbat in … ja .. vem skall då få den? .. just nu blir det tyvärr allt svårare att få sjuklön beviljat och socialbidrag mm.. och det kommer nog din F.d känna på .. men faktum är ..så kan man inte leva speciellt flådigt på en sådan ”lön” ….

  ha det bäst..
  Kramar
  Maria med lilla William i magen (pss bara 57 dagar kvar )

 14. Nina skriver:

  Så är det tyvärr .. att det finns de som utnyttjar systemet. Det är ju hiskeligt när man läser sånt här som du berättade om; att det fatiskt är så enkelt att lura staten. Usch. En del har väl ingen moral och sen är det väl så att en del gör sånt för att de inte vet någon annan väg att gå; vad vet jag.

  De som sen verkligen är sjuka blir ju drabbade då många drar de sjukskrivna över samma kam. Det är ju trist. Istället för att se det hela från individ till individ. Man kan ju omöjligtvis veta hela bakgrunden till varför en människa är sjukskriven. Många sjukskrvina vill ju komma ut i arbete men att det är svårt då de inte får rätt stöd eller någon hjälp. Det borde samköras bättre.

  Barnbidraget var det ja … jag skulle också skämmas att använda barnbidragspengar till egna grejjer. Det ska ju gå till barnen och mat. Inga konstigheter.

  Det här med bidrag … inte alla får hjälp eller bidrag fast de kanske skulle behöva få det. När jag separerade från mitt ex så fick jag ingen som helst hjälp med lägenhet eller bidrag fast jag hade en låg lön. Man fick snällt spara och kämpa för att ha råd att köpa nytt bohag. Sen finns de dom som snyftar och har turen med sig som får både lägenhet och startbidrag. Så kan det gå.

  Gillar att läsa dina ärliga och intressanta dagbokstexter. Tack för att du delar med dig.

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com