Svininfluensan VS Vaccin

I opened the window and IN-FLU-ENZA

Jag läste det först i Lottas blogg. Kunde inte låta bli att skratta så jag använder nog samma uttryck själv. Baconfeber, also known as Svininfluensan. Det var ett jävla tjatande om denna influensa i tidningar, i TV, på radio, på bussen, av grannarna.. Det har blivit en hysteri och det mest aktuella rörande fluensan är ju vaccinet.

För mig har VACCIN alltid varit en självklar grej.
“Hey, vill du skydda dina bratz från att bli sjuka mot den och den sjukan?”
Öh ja? Jag vill för fan inte att mina barn ska bli sjuka så det är väl givet att de ska få en spruta så att de inte kan få den sjukdomen. Är det mycket att snacka om? Så mina barn har fått alla de där sprutorna och vaccinerna som man man erbjuds sedan de föddes och det har varit med gott samvete jag tröstat mina gråtande barn som blivit stuckna med vyssnade “Det är för ditt eget bästa”.
Sen kommer denna frågan från skolan på ett papper där de vill ha medgivande.
“Hey vill du skydda din brat från baconfeber?”
Och av gammal vana var det inte mycket snack om saken. Klart jag vill! Jag vill inte ha en nöffande skitunge här hemma, han grisar så det räcker, tycker jag. Men sen ser man rubriker i tidningarna om att vaccinet KAN vara farligt och det dröjde inte länge förrän jag började bli lite skraj, jag som redan kryssat i “ja”.. det slog mig att jag inte vet vad jag gett mitt medgivande till. För de verkar inte riktigt veta själva om vaccinet är bra? Det finns de som har blivit väldigt sjuka av vaccinet, det innehåller det välkända kvicksilvret (om än en väldigt liten mängd) som vi vet är skadligt. Så jag rådfrågade två stycken jag råkade stöta på, som jobbar inom sjukvåden och de var av delade meningar så det hjälpte inte mig så mycket, bortsett från att de var bägge överens om att man ska ABSOLUT INTE ta vaccinet när man är gravid. Så beslutet ligger hos mig och jag ställde mig lite frågan “Vill jag att mina barn ska vara försökskaniner?”

Beslutet är inte lätt och jag tror att det är fler föräldrar som inte tar just detta vaccinet för givet som vi har gjort med alla andra vaccin sen barnen föddes. Media har spelat stor roll i sin skrämselteknik om först det ena sen det andra så vad gör vi när beslutet ligger på var och en och det inte är så självklart längre? Vi vill inte att barnen får svininfluensan, nej. Vi vill inte att de blir sjuka av vaccinet heller nej och vi vill absolut inte att barnen ska vara försökskaniner,

Vad gör ni?
Ska ni ta vaccinet själva?
Ska ni låta era barn få vaccinet?

Du gillar kanske också...

27 svar

 1. Linda skriver:

  Jag ska INTE vaccinera mina barn! eftersom ingen vet riktigt vad det är i och många säger och skriver att man kan få men för livet så riskerar jag inte det till mina barn. Jag riskerar hellre att dom får svininfluensan faktiskt som e som vilken influensa som helst bara att det drabbar fler än vad den vanliga influensan gör. Jag kan ha fel, men vem vågar chansa??!! inte jag iallafall. Händer det mina barn något pga vaccinet så e det JAG som får stå för det eftersom det e jag som bestämt att dom skulle vaccineras.

 2. Lina skriver:

  Jag kommer inte vaccinera mig och hade jag haft barn hade jag inte vaccinerat dem heller. problemen man kan få av vaccineringen känns så mycket farligare änd e man kan få av influensan.

  Dessutom har det kommit fram att vaccinet inte ger samma framtida skydd mot andra liknande influensor, som man får man om får svininfluensan.

  Så nej, att ta ett vaccin som inte är testat under flera år innan det ges till i massvaccination människor vågar jag mig inte på.

 3. Anna skriver:

  Jaha men jag har ju hört att är man med barn så ska man verkligen ta den. Men det kanske var fel då då =) Jag har tagigt den i alla fall men det är nog för att jag jobbar inom vården. svårt det där när man har barn (för det har inte jag) Jag läser ibland Linda Rosings blogg och hon är ju också med barn och hennes barnmorska hade nog sagt till henne att hon skulle ta den.. =) Men det måste ju finnas någon du kan ringa till eller prata med om det här… Om du har frågor som någon kan hjälpa dig med att få svar på…

 4. Helen skriver:

  Jag har barn, men jag känner också samma hysteri från media och sedan vet vi inte ett dugg om detta vaccin. Men å andra sidan tar man det inte….ja, jag vet inte. Men det lutar åt att vi tar vaccinet här hemma, jag jobbar i vården och för att skydda andra, samt min familj med en hyffsat skröplig (dålig) styvfar så får det bära att brista med det där vaccinet. Vi kommer att ta det!
  Lycka till i ditt val!

 5. Sophie skriver:

  Hej!

  Jag har inga egna barn men hade jag haft det så tror jag inte att de hade fått denna sprutan. Det känns som att de stressat fram vaccinet och inte har någon direkt koll. Jag hade inte velat ha på mitt samvete att jag sagt okej till något som sen KANSKE ger mina barn andra skador.. Hade jag varit gravid hade jag absolut inte tagit den , se hur de gick för neurosedynbarnen.. Sen tror jag nöffnöff sjukan är lite överreklamerad. Det kommer influensor varje höst och denna anser jag inte är värre än någon annan mer än att den sprider sig snabbare. Men vad vet jag, jag är ingen läkare =) Ha en riktig toppenhelg! *cheer* Vänliga hälsningar Sophie

 6. netscape skriver:

  Vi har bestämt här hemma att trots ett jag till alla andra vaccin, väljer vi avstå från detta. Dels därför som andra påpekat här – är detta en influensa, dels för att det redan är nu finns så mycket ”immunitet” (resistans) mot läkemedel av alla de slag och jag vill hellre vill vaccinera mig/oss mot något om inte direkt livshotande, så i alla fall något allvarligare.

 7. netscape skriver:

  *bash* ops….skum formulering, men jag antar att man inte skall hålla på med klängande ungar samtidigt som man skall skriva…. något vettigt*tihi*

 8. Maria skriver:

  Jag är gravid i v30 och tänker vaccinera mig. Jag tror att jag funkar bättre som både gravid och nybliven mamma utan att behöva ligga i extern lunga. Däremot har jag hört att man inte gärna vill vaccinera gravida innan v28. Skippar man hysteriska tidningar och läser på om vaccinet, så ser man att det inte är fullständigt nytt…och man ser hur det fungerar i verkligheten. Nyttan med det är större än faran. Föräldrar ger alla andra vacciner till sina barn utan att blinka, förstår egentligen inte skillnaden med detta. Nu har det haussats i media..och därför så blir det plötsligt way farligare än det man annars petar i sina barn eller sig själv.

 9. Sarah skriver:

  Nej på båda.
  Så länge man inte ligger i ngn riskgrupp,
  har hyfsat bra immunförsvar, ser jag ingen mening till varför man ska utsätta
  sin kropp mot ngt som inte är tillräckligt testat.
  Tror inte denna influensan skadar mer än de andra, och dem vacinerar vi friska oss inte emot, och med bra hälsa, så är inte denna värre än ngt annat. Vi blir kanske lite grisiga ett tag men va fan, vi är på benen igen efter ett par dagar, om vi ens blir smittade. Nä, media hysteri..

 10. Emma skriver:

  Jag tycker att den nya influensan är bra överskattad. ”Oh, shit skitfarligt, många har dött”.. men inte många fler än en vanlig influensa. Grejen är ju att det är de svaga som åker först, och så har det alltid varit. Det kallas naturligt urval.
  (Ja, hoppa på mig bara och kom med arga kommentarer, men det är faktum. Vad ett nedsatt immunförsvar beror på kan inte jag stå till svars för)
  Orättvist eller inte så är det många gamla och små barn som förlorar.. enda skillnaden med denna influensan är att jag läst att det är en del friska, vanliga ungdomar som åkt dit också. Det var då jag började fundera på OM det trots allt låg någonting i hypen.. men så tänkte jag återigen att nej, det är nog fan överdrivet..

  Jag tillhör en riskgrupp eftersom jag är diabetiker och bör därför vaccineras, stod det i tidningen. Jag har fått influensavaccin varje år via jobbet och har inte märkt någon nämnvärd skillnad i friskhet så det vete fan om det inte är hjärnan som hjälper eller stjälper en del. Nej, jag har inte fått det ännu. Men lär väl, mesig som jag är, foga mig i ledet om/när det blir dags.

  Apropå kvicksilvret så är det inte värre i en dos än vad vi får i oss genom maten på en vecka, har jag hört. Och då.. Ja, jag tror att man har hypat både vaccinet och influensan något helt makalöst.
  Var tionde får biverkingar, läste jag. Är inte det ungefär som vanligt?
  (ja, jobbar jag på en tidning vore det väl underligt om jag inte läser en del?)

  Vad fan Lotta, sånt här ska väl du kunna?!

  Förlåt Maddi, det här hjälpte dig nog inte ett skit.
  Jag vet inte om vaccinet hjälper eller inte, men jag tror inte att man hade släppt ut någonting på marknaden som kan vara direkt skadligt eller som kan ge långsiktiga skadeverkningar. Det vore ju att begå kommersiellt självmord för läkemedelsföretagen, och det riskerar de flesta inte.

  Har jag läst.

  *harrt*

 11. Sandra skriver:

  Vi ska inte vaccinera oss. Man vet inte vad följderna blir av att ta ett inte helt säkert vaccin. Så varken vi eller Felicia eller lilla Mathilda ska ta. Tror det är mycket uppförstorat – visst jag är lite skraj men.. inte så att jag vill utsätta mig eller barnen för detta.. Och OFTAST blir det som en vanlig influensa. Så, vi gör vad vi kan för att klara oss undan den.. som vanligt : handhygienen, och inga stora folksamlingar!
  Jag tror många kommer skippa vaccinet. Vi får vänta och se!

 12. Bara jag skriver:

  JAAAAAAAAAAAAAA Emma jag kan detta men den lilla knasten har inte frågat mig..

 13. ankan skriver:

  (: Bara en fråga du menar väl inte att du fått en sådan fråga ????Vill du skydda din brat från baconfeber….vad är det för personal… inga pedagoger får skriva på det sättet….
  Men ta en diskussion med BVC om du är osäker. Kram Faster Anka

 14. Maria skriver:

  Ni som är ”friska” vanligtvis har inte funderat på att vaccinera er för de som faktiskt lever i riskgrupperna? Det finns folk som tillhör riskgrupperna som av någon anledning inte kan vaccinera sig? Och nej, i det här fallet så är det inte de svaga som åkt först faktiskt.

 15. Hanna @ jasas.se skriver:

  Jag och min man ska vaccinera oss för Mio, våran son på 1.5 år, får inte ta någon eftersom han inte tillhör någon riskgrupp och är under 3 år. Så vi måste göra allt vi kan för att skydda honom, såklart. Så för oss är det ingen som helst tvekan om saken.

  Ibland undrar jag om folk vägrar att ta den just för att det blivit sådan hysteri. Om det inte blivit det så hade ju nästan ingen vetat om denna influensan. Nåväl.. tur att alla gör som de själva vill.

 16. Jag skall inte vaccinera mig mot svininfluensan. Jag tar knappt alvedon eftersom jag vill hålla kroppen ren från kemikalier och mög. Alltså röker jag inte heller eller utsätter mig för annat som är destruktivt.

  En av anledningarna till att jag inte skall vaccinera mig är att det handlar om en influensa – inte ebola eller HIV liksom. Den vanliga influensan skördar massor med människoliv varje år och det är inget konstigt med det. En frisk och sund människa behöver inte oroa sig. Vaccinet är inte en garanti för att hålla sig frisk och skyddet varar inte särskilt länge. Skall folk vaccinera sig på nytt när det går ur kroppen?

  Det bästa för immunförsvaret är att bli sjuk.

  Vi kommer inte att följa vaccinationsprogrammet till punkt och pricka när vi har fått barn. Det är inte värt riskerna. Min svärfar är överläkare och håller med oss om detta och det säger en hel del eftersom det handlar om hans första barnbarn.

 17. Bara jag skriver:

  Hmmm alltså.. Dom flesta kommenterar om att influensan skördar liv.. E det därför ni tror att dom mass vaccinerar????
  Madde du får nog skriva en lång till blogg om just begreppet pandemi och mass vaccinering haha…

 18. Bara jag skriver:

  Och till Mandragora…

  Du vet om att ditt barn kan nekas gå på dagis och skola om barnet inte följer vaccineringen på bvc? Du vet om att du fullt ut gamblar med ditt barn? Och att din svärfar som e överläkare håller med dig gör mig skraj faktiskt!!

 19. Therese.L skriver:

  JAg har blivit vaccinerad och ja absolut skall min son också bli det. Sedan om du är gravid så skall du helt enkelt följa ditt hjärta till vad du vill för i detta val kan ingen tvinga eller locka dig till något svar.. Mvh Tess *hart*

 20. Maria skriver:

  Bara jag: De flesta är nog medvetna om att massvaccineringen är till för att inte samhället skall avstanna. Dock kvarstår faktum att jag som höggravid te x löper större risk (pg a nedsatt lungkapacitet) att bli riktigt jävla sjuk, där är jag ganska tacksam för att vaccinet finns. Flunsan är i övrigt inte värre än den som kommer varje år, men den har vi visst försvar emot.

 21. Ninna skriver:

  vi ska inte vaccinera oss..
  dock har jag uppmärksammat att man får ta mycket skit från andra för att man inte vaccinerar sig.’
  många anser tydligen att vi som inte vaccinerar oss är skuld till att smitta dom som tex inte får ta vaccinet, då tänker jag på alla barn som är under 3 år tex..

  men jag tror helt enkelt inte på detta vaccinet, vi har aldrig vaccinerat oss mot vanliga influensan som gör en minst lika dålig.
  och dom som faktiskt har dött av svininfluensan är ju dom som redan varit sjuka och legat i den sk riskgruppen..

  men som någon ovan skrev i sin kommentar så vågar jag inte utsätta min 3.5 åring för ett vaccin som jag inte vet hur effekten och ev biverkningar blir.
  inte ens min pappa som finns med i flera riskgrupper (hjärt & kärl, diabetes mm) tänker vaccinera sig. nej han vägrar… han litar inte på det..

  men lycka till med ditt beslut, vad du än väljer så är det du det rätta för dig och dina barn :)

 22. Maria skriver:

  Ninna: Nej, det är inte riktigt sant att de som strukit med ingått i riskgrupperna. Det har egentligen inte framkommit riktigt om de haft något bakomliggande problem. Mig veterligen så är det dock ett dödsfall som man bekräftat att patienten varit illa däran sedan innan.

  Men självklart väljer du själv om du ska vaccinera dig eller inte. Jag förutsätter ju att de flesta håller sig hemma om de blir dåliga *angel*

 23. Bara jag skriver:

  Maria…

  Jag vet varför dom massvaccinerar.. e fullt insatt i detta. Och jag kan säga att JAG själv tagit vaccinet och mina 2 barn skall få vaccinet.
  JAg velade oxå fram och tillbaka. Att hysetrin blivit så stor inför denna influensa är att alla andra vinter influenser drabbar äldre.. Det har varit dom äldre som slagtits ut och dom äldre som dött.

  Skillnaden med denna är att dom äldre redan har ett viss försvar mot denna för att dom upplevt så många influenser. det fanns en Influensa 1977 som hete viktoria influensan och den e jäkligt likt denna. Därför vaccineras inte äldre.

  Denna influensan drabbar yngre och framför allt barn. Just däför massvaccinering.
  Man vet inte till 100% hur denna influensan kommer att se ut när den står i full blom. Det är INGEN som vet till 100% att sitt barn e helt friskt.

  Denna influensan sätter sig på lungorna och kan göra dig/ditt barn dödsjuka rent ut sagt. Det är något jag inte riktigt e redo att gambla med n’är det gäller mina barn.

  Då tar jag hellre att dom har feber 1 dag efter vaccinering och att dom slipper földerna av influensa.. Tänk dig själv hur kasst man själv mår av influensa.. Tänk då hur barnen mår?

  Biverkningarna på vaccinet går att läsa på så många sidor och det finns grymt mycket information att få om vaccinet. Det är testat på 300 vuxna och 300 barn.
  Jag velade som satan efter jag fått mitt vaccin för jag mådde inte bra. Jag fick värsta tänkbara biverkningar.. Men sen va inte jag heller helt frisk när jag fick den.

  Att folk blir arga på dom som inte tar vaccinet förstår jag inte. Detta är frivilligt, det finns ingen som kan tvinga en annan att ta det. Bara rekomendera eller säga emot.

  Jag är för detta vaccin och MIN PERSONLIGA åsikt är att jag tycker att det är föräldrarnas ansvar att ransaka sig själv. Hur mycket är du villig att gambla med ditt barns liv??

 24. Hej! Jag heter Linda och jobbar som webbredaktör på Vårdguiden, Stockholms läns landstings webbplats för vård, hälsa och omsorg. Vi på Vårdguiden förstår att svininfluensan och vaccinationen väcker många frågor och försöker att besvara så många funderingar som möjligt på sajten.

  Jag vill tipsa dig om en artikel som handlar om svininfluensan och barn på http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Influensa/Barn-och-foraldrar/

  Läs gärna mer om själva vaccinet, eventuella biverkningar och kvicksilver på http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Influensa/Vaccination/Om-vaccinet/

  Observera att informationen om hur vaccinationen går till endast gäller invånare i Stockholms län.

 25. Maria skriver:

  Bara Jag: Den största anledningen till att jag vaccinerar mig är att jag är höggravid och mina lungor får mindre och mindre plats. Jag har även människor i min närhet som lever i riskgrupperna men som av olika anledningar inte kan ta vaccinet. Jag är inte det minsta grinig på de som väljer bort vaccinet, men jag hoppas att de isf håller sig borta från folk om de känner sig sjuka.

 26. Orolig mamma skriver:

  Till ”bara jag”

  jag citerar: Att folk blir arga på dom som inte tar vaccinet förstår jag inte. Detta är frivilligt, det finns ingen som kan tvinga en annan att ta det. Bara rekomendera eller säga emot.

  Jag är för detta vaccin och MIN PERSONLIGA åsikt är att jag tycker att det är föräldrarnas ansvar att ransaka sig själv. Hur mycket är du villig att gambla med ditt barns liv??

  Detta är ganska motsägelsefullt, då du först säger det är fritt val att göra det som känns rätt, men i nästa stycke kastar du skuld mot de föräldrar som valt bort vaccinet.

  Jag har valt bort det på min 3,5 åring. Han har bra immunförsvar och det som skrämmer mig är att vaccinet inte ens testats på barn! Och att siffrorna just nu är lika höga, på hur många som dött av vaccinet och av svininfluensan.

  Jag för min del är i riskzonen. Har astma och har dessutom varit sjuk mkt sista tiden.
  Men har ännu inte fattat beslut om att vaccinera mig eller inte.

  Det är svårt för alla..men att påstå vi som avstår att vaccinera våra barn- värderar deras liv mindre än er som väljer vaccinera! Det är brutalt och jävligt elakt gjort! Beslutet är väl lika svårt för oss alla???
  Vilket är värst tänker jag…att injicera ett vaccin i sitt lilla barn- ett vaccin man vet så lite om..kanske se hur han insjunknar eller t.om dör!!
  Eller att han oturligt nog drabbas av svininfluensan, som är helt ofrivilligt.

  Kasta inte skit! Håll dig till det du sa innan du började snacka om att gambla med sitt barns liv!

 27. martin skriver:

  svininifluensan är inte så farlig som media påstår :d allt är hysteri så sluta o skräm er själva

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com