ante omnis mea familia

Sysslar med sysslor

Vi är 8 personer i vårt hushåll. Varannan vecka är vi 7. Ni som inte själva har en lika stor familj kan nog inte föreställa sig mängden tvätt, disk och sopor. Och sand på golvet. Plötsligt blir det smutsigt fortare och man hinner inte ens sätta tillbaka dammsugaren i städskrubben innan det är dags att plocka fram den igen.

Man behöver hjälpas åt. Barnen blir bortskämda och otacksamma och tar för givet att mamma eller pappa gör allt. Tills den dagen man inte längre orkar. Barnen behöver lära sig att hjälpa till. De behöver lära sig hur man plockar undan och när, hur kläderna blir rena och viks, hur toaletten städas. Då kanske de inte tar för givet att vi ska städa efter dem, eller någon annan för den delen (framtida partner?). Då är de mer förberedda inför den dagen då de flyttar hemifrån och precis vad som behöver göras och när.

Majoriteten barn i vår familj är stora nog att lära sig hur en tvätt- och diskmaskin fungerar. Hur man städar toa och hur man viker kläder.

Vi har haft olika scheman hos oss som funkat ett tag. Jag vet inte vad som händer eftersom det alltid rinner ut i sanden. Men nytt år nu, nytt schema. Och nu ska jga verkligen jobba för att få det att funka.

Det kan se mycket ut men tro mig det är inga långvariga sysslor. Att ta ut sopor ex tar bara nån minut. Likaså att sätta igång en maskin tvätt.

Jag ska dessutom förtydliga våra husregler och göra en lista på vardagsrutiner (duscha/bada, borsta tänder, medicin osv). Det blir lättare för både barnen och oss när man har en lista att checka av.

Ja det märks att jag är en npf-mamma haha. Jag tycker om att försöka ha det så organiserat som möjligt, både för min skull och barnens. Det blir lätt kaos annars. Hur uppfattar ni det, att en har massa listor och scheman osv? Jag har fått veta att det tydligen kan uppfattas negativt hos somliga men jag har inte förstått varför. Förklara gärna ni som vet.

Hur ser det ut hos er? Sysslor eller inte?

Lämna en kommentar!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Sysslar med sysslor”

%d bloggare gillar detta: