Telefonsamtal från läkaren: provsvar från helvetet

I går ringde min läkare med provsvaren och vi hade ett långt samtal. Det var ingen snack om det, alla proverna visade samma sak. Anemi. Ganska rejält sådant. Många av proverna hon nämnde var rena grekiskan för mig när hon kom med förkorningar och bokstäver och siffror och högt och lågt och det ena med det andra. Men det jag fattade var att mina järndepåer är sinade. Ett normalt värde på järndepåerna som bäst ligger mellan 10-28 (enligt min läkare i alla fall, och jag tror det är S-Ferratin) och mitt värde ligger nu på under 4 och måste tas omhand omedelbart. Jag behöver även vitamin B12. Så min läkare ordination lyder:
» Remiss till dietist för att utreda mina kostvanor så att min läkare vet mer exakt vad som är tokigt med min kost.
» B12 injektioner en gång i månaden framöver på obestämd tid.
» Järn injektion. Det ska tydligen finnas ett nyare bättre preparat än det jag fått förr som hon vill jag ska ta. Detta ska tas en gång. Måste vara en sjuhelvetes injektion.

Info
källa: http://erol.se

Hb
Varje människa har sitt eget individuella Hb-optimum, som är normalt för just henne/honom.
Hemoglobinnivån (Hb) kan alltså variera något mellan olika individer men kvinnor skall ha ett Hb som ligger över 120 g/L (gram / liter blod), män över 140 g/L och Hb för gravida ska ligga över 110 g/L. Ligger Hb under dessa nivåer har man järnbristanemi.
Ett Hb visar hemoglobinnivån i blodet men det säger ingenting om järndepåerna. Man kan ha ett bra Hb som ligger över den nivån som man bör ha men samtidigt ha för lågt järndepåvärde.

Järndepåerna
Vid järnbrist har man för lite järn i järndepåerna för att täcka produktionen av hemoglobin
För att veta hur bra järndepåer man har måste man ta ett blodprov. Man kan mäta Serum-ferritin eller Serum-järn. Om man som kvinna har ett Serum-ferritin-värde under 10, eller om man som man har under 30 har man järnbrist.
Varför är det så viktigt att ha bra järndepåer?
Om man har för lite järn i järndepåerna ökar risken för att få järnbristanemi. Reserverna är slut.
Järnbrist kan också ge symptom, som svårt trötthet och koncentrationssvårigheter till exempel. Dessa symptom är också mycket vanliga när man har järnbristanemi.

Mitt HB: 104
Mitt Serum-ferritin: lägre än 4.

Så ja. Järnbrist. Anemi. Blodbrist. Järnbristanemi. Är det någon skillnad mellan de fyra? Någon av er som är superinsatta i detta?

Vanligtvis skrivs det ut järntabletter. Men det går inte till mig. Läkare har alltid ett smärre helvete och en hel del FASS läsande att ta sig igenom när det ska ordineras medicin till mig. Jag kan inte ta tabletter sen min magsäcksoperation. Jag kan inte svälja något större än en minipilla. Till och med ett majskorn eller en ärta är för stort.
Min läkare satt och tittade i min journal igår när vi pratade och såg alla mediciner jag testat. Järntabletter. Järndroppar. Flytande järn. Inget går. Tabletterna fastnar, de får inte krossas. Dropparna och flytande spyr jag upp igen av någon anledning. Så det enda alternativet är injektioner. Antingen sprutor eller dropp.

I FASS kan man läsa om blodbrist. Tydligen när man har ett HB under 115 (kvinna). Det har jag: 104
I FASS kan man läsa om järnbristanemi. Tydligen när S-Ferritin är lägre än 15 (kvinna). Det har jag: under 4.
Innebär det således, efter min fenomenala slutledningsförmåga, att jag har både och?

Well kontentan av det hela: mina värden suger jävligt fett och det är nog ett under att jag ens klarar av att stå på fötterna än mindre ta mig igenom dagarna. Det går liksom runt på ren viljestyrka, typ. Det förklarar min extrema trötthet, och kanske till och med yrseln jag berättade om för nån vecka sen. Mitt minne som blivit sämre och min förmåga att fokusera och koncentrera mig. Nu längtar jag tills jag fått i mig alla mediciner och kan börja känna mig piggare, friskare och bättre och kunna ta itu med mycket jag inte orkat på ett tag. Men framför allt: tröttheten som leder till så mycket annat oönskat beteende, som exempelvis irritationen och det hätska humöret. För jag kan bli jävligt grinig när jag inte fått sova ordentligt. Så denna järnbristen i kombination med alla vakna nätter med Kaeli när hon var sjuk, inte konstigt jag säckade ihop?

Next stop: apotek, vårdcentral/distriktssköterska, injektion. Så fort läkaren gett mig klartecken.

Du gillar kanske också...

7 svar

 1. Karin skriver:

  hoff…hoppas verkligen du får den där injektionen snarast! Saker och ting brukar ofta kännas ännu värre när man vet att det finns bot, men måste vänta på det. Så är det för mig iallafall. Kämpa på!

 2. Tamagal skriver:

  Åh, jag håller tummar och tår att det ger snabba resultat.
  Vet hur trött jag är som oxå ligger på 104… Men depåerna har jag ingen aning om nu, bara att de var mer eller mindre tomma under grav.

  Jag äter dubbla doser järntabletter med c-vitamin för snabbare upptag och hoppas på resultat.
  hade hellre fått en ny injektion, men magen verkar godta tabletterna nu. Skönt

  Fy att vara nere på de värdena, ensam med tre barn… :yawn:

  Vet hur mitt humör svänger med två och en karl som backar upp mig.
  Skyller på p-ringen dock ;-)

 3. Tamagal skriver:

  Det är säkert ferinject du ska få…
  DYRT, men gav resultat för mig.

  http://images2.bilddagboken.se/86/_u2/_u9/_u4/_u6/_u5/_u6/u2946560/52119_1282651060.jpg

  :-/

 4. Hoppas att medicinerna ger ett snabbt resultat så du får en piggare jul!

 5. Mariamalmgren skriver:

  Härligt du fick hjälp. Har samma problem med mina värden dock funkar superpiller med massa järn på mig – neg att magen stannar upp helt, så äter annat skit för att magen skall funka. En hel jävla värd. Dessutom så gör även alla morfin preparat jag får mig oerhört trött så där har jag fått koffein tab( typ) , bara för att pigga upp. Men man orkar föga ändå. Väntar nu på inläggning. Börjar med cellgifter på måndag igen. Hela jul & nyår kommer vara ett helvete av biverkningar. 3,5 vecka sist och först NU dagarna innan nästa som jag har återhämtat mig någorlunda. Därav att jag inte orkat pratat eller hälsat på faaaast jag VILL så fort detta är över( cellgiftsfasen) . Älskar dig gums. Och vill finnas för dig. Så håll tummarna för mig att jag vinner resan på Apollo :) är finalist och Idag avslöas 5 vinnare:) love ya <3

 6. Carro skriver:

  Bestämde mig för ca 5år sedan att börja lämna blod. Proverna de tar vid första besöket visade att jag hade HB på 77 och S-Ferritin på typ 0!! Det blev 4 järntabletter/dag i 100dagar =S Men värdena blev iaf lite bättre =) Sedan dess har det gått upp och ner, men så fort jag inte äter tabletter så sjunker värdena. De har heller inte hittat vad som ”orsakar” att jag inte kan behålla järnet =( usch, hatar verkligen järntabletter, som någon skrev tidigare så fuckar d verkligen upp magen… Men verkar va min lott i livet å knapra dessa piller i tid å otid =P

 7. Gudrun Barthelson skriver:

  Hej! Vår dotter ligger på P-järnvärde 7, trots att hon fått en järnblandning via medicinpump
  intravenöst. Du kan nog slippa en stor järninjektion om du har kunniga läkare som tar hand om dig. Kram/Gudrun

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com