Var kom blodet ifrån..?

Om jag tror på spöken/andar? Ja. Utan tvekan. Kan du motbevisa mig? Inte? Dåså.
Om jag tror att det finns något övernaturligt fenomen i mitt hem? Ja, utan tvekan. Kan du motbevisa mig? Inte. Dåså.

Ända sedan dagen då jag & mitt ex var och tittade på denna lägenheten berättade den dåvarande hyresgästen att det spökade i lägenheten. Den ensamstående medelålders mannen berättade om besynnerliga saker som inträffat och han var säker på att det fanns en ande i lägenheten. Jag och min man tyckte mest det var kul men tog det med en nypa salt.

När vi sen flyttade in i lägenheten hände det faktiskt konstiga saker. Till en början tänkte vi inte mycket på det men när det sen upprepades hela tiden började man undra.
När man var SÄKER på att man släckt lampan i klädkammaren började man tvivla på sitt minne när man går förbi och ser lampan tänd igen. Det hände upprepade gånger. När dörren till lilla rummet (tidigare barnens, numera mitt) öppnas av sig själv flera gånger om, då börjar man undra.

Ur min dagbok på lunarstorm:

Andarna i min sons rum.
Sön 26 mar 2006 12:08 (Uppdaterad Tis 2 maj 2006 22:59)
W berättade för mig att Phini (vår äldste son, 2,5år) hade kommit upp vid ett tiden på natten, promenerat ut i hallen på väg mot vardagsrummet. Han hade frågat honom vad han gjorde uppe, att det var natt och man skulle tah-tah doe-doe (afrikaans för natti/natti, sova) och Phini hade pekat mot sitt rum sagt ”IMON, IMON”. W hade i varje fall lyckats övertala honom att gå tillbaka till sömns. Men han sov väldigt oroligt, vi fick gå upp 5,6 gånger under natten med honom. Jag vaknade vid 6-tiden, då låg han brevid mig i sängen med MIN kudde och MITT täcke och jag hade blivit undanknuffad till W’s sida av sängen.
Phini har fortfarande feber så han är hemma idag.

Jag undrar om det är feber som yrar eller om det är andarna som vi vet vi har, i storebrors rum. Skriver mer om detta vid senare tillfälle.

Okey, jag är inte orealistisk. Det kan man avfärda. Han hade då det rummet som var ’värst’ så vi började prata om det. Både mitt ex och jag tror på andar.

Vid ett tillfälle blev jag faktiskt lite uppjagad. Det var en tidig morgon jag gick in för att väcka Phini som nyligen innan dess hade bytat från spjälsängen till en liten gullig växa säng. Sängen var placerad precis vid dörren till hans rum. När man öppnade dörren hade man alltså hans säng just precis till höger.
Denna morgonen gick jag in för att väcka honom. Bara det var lite besynnerligt, han brukade alltid vakna före oss. Jag öppnade dörren och det första jag såg var blod på golvet. Prickar av blod, som om det droppat från ovan. Inte utsmetat på något sätt alls. Bara droppat. Hjärtat började dunka på mig och jag tittade på sängen där Phini låg med huvudet vid fotändan, fortfarande utslagen. Armarna var utsträckta på varsin sida. Det fanns inget blod i hans säng och jag minns inte att jag såg blod någon annanstans. Bara de dropparna på golvet. Som den mest naturlioga reaktionen fick min son en burdus vakning när jag ryste liv i honom. Han sov ju bara.

Men var kom blodet ifrån? Min son hade inga tecken på att han hade blött. Och du som förälder kommer förmodligen hålla med mig: Om Phini hade exempelvis trillat av sin säng mitt i natten – då hade han vaknat förskräckt. Om barn trillar av sängen, vaknar förskräckt, vad gör de då? Gråter. När barnen gråter vaknar föräldrarna, instinktivt. Jag har alltid gjort det i alla fall. Men jag hade inte hört ett endaste ljud under hela natten. Och det låter långsökt för mig, som mamma, att min son skulle ha trillat av sängen, börjat blöda från någonstans där det inte syns och det utan att ens snyfta? Och om han mot förmodat kanske trillat ner från sängen och börjat blöda, borde jag inte sett någon ”dunsplats” – där han hamnat borde blodet i så fall vara utsmetat. Men okay, det kanske kunde ha börjat blöda just efter, när han ställt sig upp. Men varför har det inte droppat på hans mage? Men okej, han kanske höll huvudet framlutat. Men varför finns det inget blod i sängen? Jag letar logiska förklaraingar främst. Men detta lät inte logiskt för mig. Jag känner min son. Alla gånger han trillat av sängen har han gormat, såklart. Det gör ju ont, och det är skrämmande att vakna på ett sådant sätt för en liten tulte.

spökeSå frågan kvarstår – Var kom blodet ifrån?

För någon vecka sedan när jag och barnen en kväll satt i soffan och gosade hörde vi ett brak från badrummet. Klockan var mellan 19-20, jag hade jobbat sent den dagen. Vi gick in för att titta och såg att den ena av de två glaskuporna i taket har trillat ner och jag hade glas splitter i hela badrummet.
Någon vecka därefter trillade en glaskupa ner från min plafond i hallen, rakt ner på golvet, några centimenter från Phini’s huvud, och åter igen lämnades vi med glassplitter att städa upp. Jag hade jobbat sent och hade nyss kommit hem, runt 19.
Igår när jag och barnen satt i soffan och gosade, runt 19-tiden, hörde vi ett brak från köket. Jag hade på känn vad det var och fick det bekräftat när vi gick ut till köket och såg att den ena glaskupan hade trillat ner och lämnat glas splitter för mig att städa upp. En efter en trillar de ner, runt samma tid, med samma mellanrum. Och det har varit den glaskupa längst ifrån ingång till rum. Men okay. det behöver inte vara andar. Det kan bara vara tillfälligheter.. att alla glaskupor trillar ner en efter en med samma mellanrum och runt samma tidpunkter.

Men när man lägger ihop alla dessa smågrejor som händer hemm a hos mig, så börjar man undra. Lampor som tänds & släcks om vartannat av sig själv, dörrar som öppnas av sig själv, glaskupor som lossnar av sig själv och helt sonika faller till marke – då börjar man undra. Får se vad som bjuds på näst eller om jag ska ringa nått av de där tv-programmen om spöken.

Vet inte..

Du gillar kanske också...

14 svar

 1. Tale skriver:

  Strange! I think I would have chickend out and moved! – even if I don’t belive in ghosts. It really doesn’t matter what causes those glass things to fall down, it wouldn’t be good for any of you to get them in your head!

  As I’ve told yo I don’t belive in ghosts, I belive ”they” has some logical explanation. But if they do exists, then I’ve seen one. It was a….eh…mighty strange experience! Not frightening, just very odd.

 2. Hanna skriver:

  Intressant, men kanske inte alltid så kul när man måste städa upp glassplitter =/

  Bodde själv på ett ställe som vi tror spökade på då endel skumma saker hände där med, så jag håller med dig, jag tror gärna. Men kollar alltid det logiska först.

 3. Lotta skriver:

  Jag tror dig helt klart. Efter mina nätter på jobb kan man inte tvivla.

 4. MansonDust skriver:

  Jag har skitsvårt att tro på andar & shit, så jag säjer inget ang. det. ;) Men underligt är det ju, särskilt det med glaskuporna.

 5. Maja skriver:

  Vill inte skrämma dig, men oftast när saker ramlar ner oförklarigt, brukar det vara ett varsel, om att något komma skall, och då brukar det inte vara trevliga saker tyvärr. Dödsfall eller sjukdom hos vänner eller anhöriga.

 6. Ninna skriver:

  Jag tror med på dig, har själv varit med om en hel del konstiga saker o påhälsningar då jag bodde i en lägenhet här i byn för ca 8 år sen. Lite läskigt dock att glaskuporna bara ramlar ner, tänk om du eller någon av pojkarna fått någon av dem i huvet? :-(

 7. patruska skriver:

  läskigt. jag tror också på andar och sånt, fast jag är rädd för det på något vis och vill inte vara med om något sånt. även om det hade varit spännande.

 8. sanderka skriver:

  Inte roligt!
  Känner nån som kan be skökena flytta eftersom dom inte betalar hyra!
  Säg bara till.

 9. sanderka skriver:

  sökena ska det vara :)

 10. sanderka skriver:

  hmm min tangentbord funkar nog inte idag! Spökena :)

 11. Marie skriver:

  Hej jag har faktiskt ingen aning har aldrig provat den, men är såååå sugen, har inte fått nån idag än men hoppet är ju det sista som överger en sägs det =) nu ska jag kika runt hos dig ha de gott =)

 12. Louise skriver:

  Usch va läskigt.. När ja o Sandra bodde tillsammans i Malmö så hände de massa skumma saker.. Så ja tror absolut på andar! <3

 13. MaddeMad skriver:

  Hrm ja… Jag läste Majas kommentar. Jag håller inte med henne där. En liten, söt fågel kraschade på vårt köksfönster & direkt efter ringde telefonen -Morfar var död! Fåglar som dör när dom kraschar fönstret däremot = någon har dött!
  Däremot när saker sker som man kan se = Glaskupor trillar ner från taket, är för att uppmärksamma en.
  Vad jag vet om andar är att när dom försöker uppmärksamma en och man inte är mottaglig så blir det värre & värre tills man uppmärksammar.
  Så Maddi….. Tänd massa levande ljus, tänd några salvia rökelser & ha öppet sinne! Om du vill ha extra skydd så tillkalla dina skyddsänglar eller gå i varje rum & rena m salviarökelser med mantrat In m d goda, ut m d onda!
  Jag har faktiskt försökt o renat ett hus. Jag & 3 till. Det var skitjobbigt men lärorikt.
  Good luck hun!

 14. Saija skriver:

  spännande, berätta hur det går!

Har du nån tanke? En åsikt? Lämna en kommentar så blir jag glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.