Vi måste väl veta vem som kommer på söndagsstek? 

Ja jag har blundat. Jag har blundat hårt och känt distans till allt som hänt i världen. Terrorattackerna i Tyskland, Frankrike, England osv – visst har jag tyckt det är sorgligt men det har inte påverkar mig. Jag har stannat upp en stund men snabbt gått vidare. Men nu kan jag inte det. Nu öppnades mina ögon och jag KÄNNER så mycket sorg!  

Jag vet inte varför jag reagerat som jag gjort efter terrorattacken i fredags. Förmodligen för att det kom så nära. Jag sörjer. Jag sörjer så innerligt. Detta hände mitt land, mitt folk. Vi mellanmjölkslagomsvenskar som lever i en (falsk) trygghet vi bjuder in de som flyr till. ”Kom till Sverige – här är ni trygga, här är ni fria!”

Men ingen är trygg. Ingen är trygg nånstans i världen. Inte ens i vårt glädjerika sköna. 

Jag läste en krönika imorse skriven av Beston Kalefa. Den skrevs innan terrorattacken men den fick mig att fundera. Ni kan läsa den HÄR så att ni vet vad jag pratar om. 

Ja de flydde från sitt land av en anledning – en anledning som för mig, som infödd svensk, känns ovettig om de den tar med. I Sverige vill de vara trygga och fria. I Sverige finns inte sådana livsrestriktioner som i många andra länder. Vi kan älska vem vi vill oavsett kön. Vi kan tillhöra vilken religion vi vill. Vi får klä oss hur vi vill. Det är i alla fall LAGLIGT. I deras  länder kanske de inte får det. I vissa länder är det olagligt och belagt med väldigt omänskligt hårda straff. Och även om det är lagligt här så innebär det inte att alla människor är öppna för det. Jag vill tro och hoppas att vi jobbar på det. Att vi blir mer toleranta och öppna – även för det vi inte  förstår. 

Men det är så det ska vara. Vi SKA får lov att älska vem vi vill. Klä oss hur vi vill. Tillhöra vilken religion vi än vill – utan att bli straffade eller förföljda för det. Den generella tanken hos majoriteten av svensken är just den. 

Så när de kommer till vår gräns – för att fly deras eget land, så får de lämna det vid gränsen. Deras eventuella förakt och hat mot andra entiteter, andra religoner, andra sexuella preferenser, andra klädstilar – får stanna där. Det ska inte tas med in i landet. Om man väljer ett land att fly till får man ta reda på vad som gäller där och i bästa mån anpassa sig. Och vad gäller i Sverige? 

Ja, minns varför ni flyr. Varför ni vill komma till det öppna Sverige vi har och jobbar för. 

Jag menar givetvis inte att de ska släppa sin religion, sin tro – för det får de ha i Sverige. Jag menar inte att de ska släppa sin slöja – för de får lov klä sig som de VILL. Ja, som de själva vill. Om någon däremot TVINGAR någon att bära slöja mot sin vilja – i vårt Sverige, så måste vi bli bättre på att hjälpa de som vill slippa. I Sverige ska ingen tvingas till det. Och detta måste de även veta! Om någon blir tvingad att gifta sig med någon de inte vill och inte kan bryta sig loss så  måste vi ha ett skyddsnät för att hjälpa dem. Det kan inte få lov att förekomma i Sverige. Och det MÅSTE de alla få veta när de flyttar in hos oss. Bredvid SFI (svenska för invandrare) måste de få lära våra seder, lagar och även moraliska värderingar som speglar varje människas rättighet. Varje människas lika värde oavsett tillhörighet. Oavsett religion, oavsett kön, ålder, läggning.  Vi måste visa starkt vad vi tolererar – för att även dem som flyr ska kunna känna sig trygga i Sverige – inte bara i landet och med det svenska folket utan även med varandra också. Att deras omänskliga straff/förföljelse/hedersmord osv stannade vid gränsen. Upphörde rakt av där och då. Och inte längre vara rädda och/eller tvingas till något de inte vill. Inte rädda för oss och inte heller för varandra. 


I ett drömscenario så lär vi känna alla flyktingar och invandrare innan de får sitt välkomstpaket med en miniatyr av Dalahästen, en låda IKEA-köttbullar och trätofflor. I intervjuer med dem så får vi veta deras tro, deras kultur, deras seder, deras åsikter. Vi lär oss urskilja vem som är vem och vem som kan ha en annan agenda än den som uppges. Ett frågeformulär kanske? Kanske hade vi då kunnat eskortera de tillbaka till sitt hemland om de kryssat JA på frågan om de nånsin varit, är eller kommer blir en terrorist och fara för vår nation. 

Men nej. Att stänga gränserna är inte ett svar, det är inget alternativ för att förhindra brott som det vi såg i fredags. Att utvisa alla muslimer är inte heller en lösning. Vi MÅSTE hjälpa människor i nöd.  Men det är vårt ansvar och skyldighet att försöka ta bättre reda på vem som vi bjuder in. Lika mycket som jag måste se till att mina barn är trygga i vårt hem och vem jag bjuder in hit på söndagsstek. För jag har regler i mitt hem som ska följas. Ta av skorna eller stanna ute. Bete dig respektfull i mitt hem eller stanna ute. Och Sverige har väl också regler? 


Jag vill avsluta med att påminna er alla att terrorism inte har någon religion. Det är inte alla muslimers fel för att de råkade ha ett ruttet ägg, lika lite som att norska folket vore alla terrorister efter Beiviks attack. Glöm inte det. 

Du gillar kanske också...

Lämna en kommentar!