Vikten av ärlighet & egen åsikt.

Phini satte på sig den fulaste tröjan han kunde hitta i morse och var bestämd att han skulle ha den på sig idag.
Jag: Phini, ska du ha den på dig? Den är jätteful. Det är nog den fulaste tröjan vi har här hemma.
Phini gnällde: Nej mamma den är inte ful!!
Jag: Vad gnäller du för? JAG tycker den är ful. Man får lov att tycka olika. Jag har säkert något som du tycker är fult?
Phini tänkte lite: Mamma.. ditt HÅR ÄR FULT!
Jag: Jaha, då får du tycka det. Jag tycker det är fint i alla fall.

Sen låste Phini ut mig på balkongen för att jag tyckte hans tröja var ful.

Min gissning är att han sa det av ren hämndaktion, inte för att han egentligen tycker mitt hår är fult.

Det är väl inget fel i att lära sina barn ärlighet och vikten av att ha en egen åsikt och kunna stå för det?

Du gillar kanske också...

15 svar

 1. Kim skriver:

  Det é kanon att lära barnen att ha sin egen åsikt & vara ärlig!! På så vis kan vi föräldrar vara ärliga & barn uppskattar det. Dom vill inte precis som vi höra lögner, å lär vi dom de vad är då vi för föräldrar??

 2. Tale skriver:

  No, it’s nothing wrong in learning your kid to be honest and express his opinion. But I guess you also teach him that if people don’t ask it can sometimes be better to keep his opinion by him self, or wait until he gets home and tell you? If he always tells everybody what he doesn’t like when he sees it, he might end up rather unpopular in Kindergarten. Laaiti might be to young to understand the differens, but I’m sure Phini is big enough to know the differenses between lies, truth, or just keep some of him thoughts to himself not to hurt others.

 3. MansonDust skriver:

  Jag säjer som Tale. :)

 4. MaddeMad skriver:

  Jag håller oxå m Tale :)

 5. Anna skriver:

  Jag håller också med Tale… :):)

 6. Sara skriver:

  Jag håller med föregående talare. visst är det viktigt att vara ärlig, men man ska ju inte gå omkring och såra människor! Och smaken är ju olika.

 7. Tale skriver:

  I just have to ask; what does the shirt look like??

 8. GirlGoesMom skriver:

  Haha. Nej en åsikt får man ha.. Men man behöver kanske inte lära dem att man skall säga den till alla man tycker det om? Ibland är det bäst att hålla truten och TYCKA.

  Men kasta den fula tröjan? ;) Jag behåller inte och KÖPER inte FULA kläder till mio *fniss*

 9. GirlGoesMom skriver:

  Och jag vill ah bildbevis på den fula tröjan. *fastställa*

 10. Raur skriver:

  Jag tycker dock att det är lika viktigt att lära barn att vara ärliga på ett bra sätt och att lära dem att det inte är ok att såra andra.

  Att säga till någon att dennas kläder är fula tycker jag enbart är onödigt. Man kan istället fråga varför barnen vill ha de kläderna och sen förklara för dem varför man själv tycker att de är olämpliga, om de nu är det. Men att neka ett barn kläder bara för man själv tycker de är fula ser jag ingen mening i. Syftet med kläder är ju att de ska hålla en varm/kall och vara funktionella. Att lära barn att det är ok att säga till andra att deras kläder är fula och sen säga att man bara är ärlig tycker jag personligen är fel och sänder ut fel budskap.

  Hade barn på förskolan där jag arbetar gått och sagt till sina kompisar att de hade fula kläder/var fula hade vi inte tyckt att det varit ok eftersom barnen då hade gjort sina kompisar ledsna.

  Visst, ber någon om min åsikt så delar jag med mig av den, men jag skulle aldrig få för mig att säga till andra att deras kläder eller utseende var fult även om jag personligen aldrig skulle vilja se ut som de gör. Vad fyller det för funktion annat än att såra?

  Men vi tycker alla olika och har såklart rätt att vara det också :)

 11. therre skriver:

  Nej, aldrig fel att lära sin barn att vara ärliga, men det är skillnad på att vara ärlig o linda in det o vara brutalt ärlig, sedan finns det ju vissa saker man håller för sig själv.

 12. Ninna skriver:

  jag är faktiskt med lite nyfiken på den där tröjan..
  och jag tror inte heller att Phini tycker att ditt hår är fult egentligen utan som du säger hämnd förmodligen det första han kom på så var det ditt hår.

 13. Gin skriver:

  Jag måste nog hålla med Girlgoesmom.. och ja, jag vill med se tröjan! :)

 14. Vicky skriver:

  Jag håller med Raur!

 15. Jessica skriver:

  Jag hade nog förvisso inte sagt till min unge att tröjan var ful av ren respekt. sen samtidigt, hur respektfullt är det att ljuga eller undanhålla sanning???

Lämna en kommentar!